Strona główna Azja Kerala Masala Chicken – kurczak po keralsku

Kerala Masala Chicken – kurczak po keralsku

6 min. czytania
0
0

Zawsze obiecujemy sobie w podróży, że będziemy zmieniać knajpy by spróbować jak najwięcej – stylów i sposobów przygotowania, różnych dań (jednak czasami zdarzają się specjalności zakładu oraz perełki), tego samego dania przez różnych kucharzy. Zawsze (no dobra, często) kończymy kilkudniowy pobyt w tej samej – bo genialne jedzenie, bo sympatyczna obsługa, bo czujemy się tam znakomicie, bo wszystko pasuje. Pobyt w Kovalam niczym się nie różnił.

Parę prób na szybko, nie do końca trafionych. Nie wszystkie knajpy w malutkim indyjskim miasteczku są super. Zresztą nie ma znaczenia czy indyjskie i czy małe. W Warszawie pełno niewypałów, szybko znikających albo ciągnących na sukcesach minionych dni. Na chybił trafił wybraliśmy kolejny. Bo uśmiechnięty pan przy wejściu strasznie namawiał a nam było wszystko jedno – Palm Beach Restaurant.

Przez tego Pana  – po południowym piwie na ochłodę (a jakże, w tradycyjnych kubeczkach do herbaty/kawy – większość restauracji Kerali nie serwuje oficjalnie alkoholu), wróciliśmy na kolację i drinka (z nieoficjalnej karty), oraz wróciliśmy znowu następnego dnia na piwo oraz na kolejną kolację.

_IGP7219

Widząc nasze niezdecydowanie co do sposobu, ten oto Pan zaproponował rybę po keralsku (w keralskim sosie?). Nie jestem w stanie o nim zapomnieć. Do dziś.

Z tego samego powodu wreszcie zebrałam się do odtworzenia (latem! proszę serwować w chłodniejsze dni lub od jesieni – naprawdę grzeje!!!) i podzielenia się tutaj

 KERALA MASALA CHICKEN

dla 2-3 osób

  • kurczak – 0,5 kg
  • cebula – 1 szt.
  • zielona papryczka chili – 1 szt. (może być czerwona, jeśli nie ma pod ręką)
  • imbir – dość duży kawałek, 3-4 cm
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • pomidory – 1 puszka lub 2-3 świeże pokrojone pomidory
  • liście curry
  • kolendra – świeża (do dekoracji)
  • sól – szczypta
  • limonka – 1 szt.
  • kurkuma – 2 łyżeczki
  • chili – 1 łyżeczka
  • garam masala – 2-3 łyżeczki
  • chicken masala – przyprawa dostępna w sklepach z azjatycką żywnością
  • oliwa

Kurczaka pokroić w kawałki (2 cm), posypać kurkumą, chili, dodać oliwy, sok z limonki, dokładnie wymieszać oraz zostawić na 30 minut – godzinę.

Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić kurczaka w przyprawach oraz podsmażać na wolnym ogniu. Można dodać trochę wody.

DSC03838

 

Na drugiej patelni również rozgrzać trochę oliwy. Dodać drobno pokrojone imbir, czosnek, zieloną papryczkę chili, cebulę oraz liście curry.Po chwili posolić. Smażyć do momentu, aż cebula zbrązowieje i zrobi się ciemniejsza. Dodać pomidory i dusić, póki masa nie będzie jednorodna.

DSC03837

DSC03841

W tym momencie można wsypać garam masalę. Jeśli nie ma, można dodać następujący miks: kilka łyżeczek kolendry, trochę chili i czarnego pieprzu. Gotować trzymając na wolnym ogniu aż masa znowu będzie jednorodna i dokładnie się wymiesza. Jeśli wolicie bardziej ostre – proszę dodać więcej chili oraz czarnego pieprzu.

DSC03839

DSC03840

Dodać kurczaka z sosem z drugiej patelni, wymieszać, posypać posiekaną kolendrą oraz zostawić pod przykrywką na 5 minut.

DSC03842

Podawać na gorąco, z ryżem. Najlepiej i tak smakuje następnego dnia, ale rzadko kiedy zostaje;)

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Azja

Dodaj komentarz

Zobacz także

Kampania od kuchni – Neapol to nie tylko pizza!

Spis treści1 Neapol i pizza – połączenie doskonałe1.1 Pizza fritta completa1.2 Pizza…