Strona główna Pojedli-Popili Alkohole śwata Na wino, na placintę, na obiad – Et Cetera

Na wino, na placintę, na obiad – Et Cetera

17 min. czytania
2
0

Et Cetera była pierwszą winnicą, którą odwiedziliśmy podczas naszego pierwszego i jakże krótkiego pobytu w Mołdawii. To miejsce, przyznam się szczerze, zrobiło fantastyczne wprowadzenie w świat win mołdawskich, których do tej pory nie znałam, i zmieniło moje spojrzenie na enoturystykę w tym kraju.

Et Cetera - winnica mołdawska

Et Cetera – historia

Et Cetera – młoda winnica, powstała w 2002 roku, z pasji dwóch braci, którzy długo szukali pomysłu na życie, by wreszcie podjąć decyzję o założeniu takiego miejsca.

Et Cetera - winnica mołdawska
Alexandru Luchianov

Tak, tak – oni zrobili to, o czym inni marzą po cichu. Rzucili wszystko i założyli winnicę.

Et Cetera - winnica mołdawska

Tylko nie w Toskanii, a w rodzimej Mołdawii, kraju, który od stuleci zajmował się produkcją win i ma naprawdę solidne tradycje winiarskie.

Et Cetera zajmuje 25 ha i raczej powiększać się nie będzie.

Et Cetera - winnica mołdawska

Właściciele stawiają na jakość uprawianych odmian, na dopieszczenie każdego krzaka, każdego listka. Jak sami twierdzą, miłość i opieka to podstawa dobrego samopoczucia. Dlatego roztaczają swoje pozytywne wibracje na gości, dom oraz na wino – pewnie dlatego tak smakuje.

Et Cetera - winnica mołdawska

Przez te lata została wykonana ogromna praca. Już wiedzą, że Cabernet Sauvignon nie jest najlepszym szczepem dla Mołdawii, głównie ze względu na klimat. Powoli należne im miejsce zajmują tu Merlot, Cabernet Franc (nasza wszystkim dobrze znana Frankowka), Pinot Noir, Feteasca – szczepy, które na obecnych ziemiach dają najlepsze wyniki. Cóż, wiedza przychodzi z doświadczeniem.

Winnica produkuje około 100 000 butelek rocznie i, oprócz Polski, eksportują również do Niemiec, Holandii, Japonii i Chin. Już wiemy, gdzie je można kupić, o miejscach w Warszawie i nie tylko, gdzie możecie kupić lub posmakować mołdawskich win napiszemy niebawem.

W 2007 roku została postawiona duża hala produkcyjna, gdzie utrzymywana jest stała temperatura – latem około 16 stopni, w zimie – około 13. Tu dzieje się magia.

Et Cetera - winnica mołdawska

Część win jest przechowywana przez jakiś czas w beczkach – białe około 6-8 miesięcy, czerwone od 15 do 18 miesięcy.

Et Cetera - winnica mołdawska
Z jaką przyjemnością odkorkowałabym tą beczkę z napisem Best of the Best…

Degustacje win w Et Cetera

W Et Cetera powstają 2 główne linie – Premium i Aeroplane. Z Premium było od razu wszystko jasne – najlepsze winogrona idą właśnie na to wino. Wina z etykietą Aeroplane pasują do obiadu i mają służyć codziennym przyjemnościom.Trochę zmrużyłam oko na widok drugiej linii, ale zagadka szybko się rozwikłała. Tuż obok winnicy jest niewielkie lotnisko, więc można przylecieć na zwiedzanie winnicy (oraz Mołdawii) awionetką. Czad, co?

W pakiecie degustacyjnym jest 5 win (od 10 EUR w zależności od ilości osób). Ale jeśli nie ograniczają was finanse, spróbujcie więcej! To są wina robione bezkompromisowo – ekologiczne, bez żadnych domieszek i chemii, z miłością, według wszystkich zasad światowego winiarstwa, którego uczą się cały czas, a jednak po swojemu. Dzięki temu niektóre wina mają niepowtarzalny bukiet, a zakupione butelki szybko się kończą (tak, niestety to wino znika z domowej „piwniczki” błyskawicznie – wiem, co mówię).

Zaczynamy? Zgodnie z najlepszymi tradycjami ostatnich degustacji – od musującego, by rzeczywistość przestała dokuczać, a uśmiech zagościł na stałe.

Premium Spumante Extra Brut 2016

Zrobiony po technologii prosecco (wiecie, jak ja kocham prosecco, prawda?).

Et Cetera - winnica mołdawska, Premium Spumante Extra Brut 2016Właściwie, to nawet nie umiem określić, co mi bardziej się podobało, te majestatyczne butelki pokrywające się z wrażenia kropelkami wody na ciepłym powietrzu czy iskrzące się bąbelki na tle rustykalnych mebli.

Et Cetera - winnica mołdawska, Premium Spumante Extra Brut 2016

Patrząc na rozciągające się wokół domu pola, można było odłączyć się od towarzystwa myślami, szukając równowagi wewnętrznej.

Et Cetera - winnica mołdawska, Premium Spumante Extra Brut 2016

Aeroplane Sauvignon Blanc 2016

Sauvignon Blanc nie jest moim ulubionym winem, po które sięgam w pierwszej kolejności. Aeroplance Sauvignon Blanc to młode świeże wino, pachnące owocami i latem (o tak, wąchać mogłabym długo). Natomiast pasowało bardzo, muszę przyznać, do gotowania i ogólnego poruszenia, jakie panowało na sali – placinta była bardzo pracochłonna, a kieliszek wina zwiększał prędkość krojenia warzyw, wygładzał ruchy rąk przy rozciąganiu ciasta oraz ogólnie poprawiał humor.

Et Cetera - winnica mołdawska, Aeroplane Sauvignon Blanc 2016

Aeroplane Affinite 2016

Jest to wino z połączenia dwóch szczepów – Viogniera (prawie wyginął, ale udało mu się wywalczyć swoje miejsce pod słońcem – oprócz smaku, przyczynia się też do polepszenia zapachu i koloru) i Chardonnay.  To wino próbowaliśmy prosto z tanku. I było w tym coś ekscytującego – być przez chwilę częścią procesu.

Et Cetera - winnica mołdawska

Cabernet Franc 2016

Był to dla mnie tylko kolejny dowód, że w tej części Europy wino z tego szczepu wychodzi świetnie.

Carmenere 2016

Cierpkawe wino z wyczuwalnymi nutkami przypraw i pieprzu. Moja wielka miłość od pierwszego kieliszka. Proszę wyobrazić sobie moją minę, kiedy dowiedzieliśmy się, że nie ma go jeszcze w sprzedaży – było planowane pod rozlew dopiero za tydzień… Niedługo prawdopodobnie trafi do sprzedaży, mam wielką nadzieję, że do Warszawy również.

Cabernet Sauvignon Rose 2016

Z delikatnym posmakiem porzeczki i grejpfruta. W pięknych okolicznościach przyrody, przy obiedzie, smakowało wyśmienicie. Dla mnie mogłoby być cudownym winem na lato. Pijąc wino, które zostało wyprodukowane w ilości tylko 7253 butelek, odczuwałam ogromny smutek, że ta przyjemność jest tak bardzo ograniczona w czasie.

Et Cetera - winnica mołdawska, Cabernet Sauvignon Rose 2016 Et Cetera - winnica mołdawska, Cabernet Sauvignon Rose 2016

Aeroplane Cabernet Sauvignon 2015

Nie wiem, czy nie właśnie tu nastąpił moment wewnętrznego rozejmu z tym szczepem, który dotychczas miłością specjalną nie obdarzałam. Suszone śliwki i i jagody. Mniam!

Et Cetera - winnica mołdawska, Aeroplane Cabernet Sauvignon 2015

Aeroplane Merlot 2015

Tego wina w degustacji nie było, przywieźliśmy go ze sobą w ramach pamiątek z Mołdawii. Uwielbiam merloty, dlatego Michał, nie pytając, po prostu kupił w ciemno. Wszechświata mojego, swoim pojawieniem w kieliszku może nie zaburzył, ale było bardzo przyjemne i idealnie pasowało do dziczyzny, którą zrobiłam na obiad.

Et Cetera - winnica mołdawska, Aeroplane Merlot 2015

Uwielbiam połączenia smaku wiśni i dębu, suszonych owoców, poznaję ten aromat wszędzie i zazwyczaj zawsze zostaję zadowolona. Kupujemy to wino często – i to wino chętnie dodałabym do listy stałych, na wyposażeniu barku.

Et Cetera na weekend

Przepadłam na wieki, odkąd wysiadłam z autobusu i przekroczyłam próg tego domu.

Na relaks i obiad

Każdy szczegół dopieszczony, z myślą o TOBIE:

  • Żebyś miał(a) przyjemność, kiedy wyjdziesz na przerwę, albo nawet w trakcie degustacji na werandę, zaczerpnąć powietrza.

Et Cetera - winnica mołdawska

Tu pojawia się jedyne słuszne pytanie – dlaczego ja tu jestem na wycieczce, a nie w trakcie swojego własnego weekendu, siedząc na tej kanapie, popijając kawę lub wino, mrużąc oczy, czytając książkę.

  • Żeby obiad, kolacja, kawa były celebracją chwili.

Et Cetera - winnica mołdawska

W takich miejscach uczę się i znajduję potwierdzenie, że przy stole ważne jest wszystko. Stół wspólny jest miejscem magicznym – pozwala się dzielić, poznawać nowych ludzi, odkrywać znanych na nowo i żyć chwilą.

Et Cetera - winnica mołdawska

Kończąc już na bardzo przyziemnych rzeczach, karmią tu fantastycznie!!!! Zupa grzybowa i placinta, którą sami własnymi rękoma zrobiliśmy, były smaczne, ale królik, duszony kilka godzin w winie, nie pozostawił nikogo obojętnym. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że to chyba najlepsze danie z królika, które mieliśmy okazję spróbować.

Obiad tu kosztuje 20 EUR/osoba.

Na warsztat kulinarny z kuchni mołdawskiej

Nie ma tego na stałe w ofercie, ale jeśli wam zależy na dobrych przepisach oraz lokalnej kuchni – to jest miejsce dla Was. Pod czułą opieką właścicielki Et Cetery – Olgi, która wygładza nasze jeszcze nie do końca wyćwiczone ruchy, oraz mamy właściciela tworzyliśmy nasze pierwsze danie mołdawskie, które potem, w ciągu naszego pobytu w Mołdawii zjedliśmy w kilkunastu odmianach i wyjechaliśmy z przekonaniem, że placinta to jest to, co jest nam potrzebne do szczęścia (obiecuję przepis!).

Et Cetera - winnica mołdawska, przygotowanie placinty

Et Cetera - przygotowanie placinty
Z Natalią ze Złotej Proporcji

Olga jest niesamowicie ciepłą osobą i roztacza wokół siebie wielką falę pozytywnej energii. Nie wiem czy znacie ten typ ludzi – znasz pięć minut i już masz ochotę uścisnąć ją na do widzenia, wrócić na kawę i po prostu poprzebywać w jej towarzystwie.

Na nocleg

W Et Cetera czeka na was sześć pokoi, za 50 i 60 EUR ze śniadaniem.

Et Cetera - winnica mołdawska

Obudzić się z takim widokiem rano? Bezcenne.

Et Cetera - winnica mołdawska

My mamy twarde postanowienie tu wrócić. Mam nadzieję kiedyś tu z wami się spotkać. Jeśli nas nie będzie, pozdrówcie Olgę i Aleksandra .

Et Cetera Winnica

Republic of Moldova, Crocmaz (R30)

Winnicę Et Cetera odwiedziliśmy na zaproszenie Asociatia Nationala pentru Turism Receptor – dziękujemy za możliwość, by poznać Mołdawię bliżej!

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

2 komentarze

  1. Kat Szymańska

    25 czerwca 2017 at 5:59 am

    Ania jest super sama byłam zaskoczona bo książka nudna jak flaki z olejem

    Reply

Dodaj komentarz

Zobacz także

Na Świętego Marcina pij wino, wodę pozostaw młynom

Spis treści1 Dlaczego Święty Marcin jest patronem winiarzy, winnic i (o zgrozo) oberżystów…