Proziaki – podkarpackie placki na sodzie

...a może chcesz udostępnić ten wpis znajomym?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proziaki – placki z mąki na sodzie, robione od ponad 150 lat na Podkarpaciu. Podstawowe składniki, które zazwyczaj są pod ręką, prosty przepis, szybko się robi. 15 minut – i udane śniadanie albo kolacja gwarantowane!

Proziaki po raz pierwszy spróbowałam rok temu, przy okazji poznawania Podkarpackich smaków. Wiele restauracji dąży teraz do bardzo wykwintnego menu, nawet na bazie sezonowych składników, dostępnych od ręki. A w pamięci i tak zostają te najprostsze, z niezmienionymi od lat przepisami.

Proziaki zazwyczaj są wypiekane na blasze, opalanej drewnem, którą z powodzeniem w domu może zastąpić specjalna podkładka, dostępna w wielu sklepach i internecie. Coraz częściej są wypiekane również na patelni – na tłuszczu – na zwykłej patelni lub bez żadnego oleju – na teflonowej. Są okrągłe, kwadratowe lub w formie rombów. Ja próbowałam zrobić okrągłe, ale wyszły mi bardzo krnąbrne, jak ja.
proziaki

Na smak to absolutnie nie wpływa, ale nie porzucam nadziei, że kiedyś będą tak samo perfekcyjnie okrągłe, jak te, które podziwiałam na Podkarpaciu i o których śnię w Warszawie.

Przepisów na proziaki jest kilka, podaję ten, który otrzymałam od Stowarzyszenia „Procarpathia” i karczmy „Pod Semaforem” i który mi się doskonale sprawdza (obiecuję podać wszystkie, po wypróbowaniu).

Składniki na 40 proziaków:

  • mąka – 1 kg (szymanowska)
  • soda – 1,5 łyżeczki
  • kefir albo kwaśne mleko – 1/2 l
  • jajka – 2-3 szt.
  • sól – 1 łyżeczka

Wlać do miski kefir lub kwaśne mleko (ja używam kefiru, bo jest o wiele bardziej dostępny). Wsypać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto należy wyrabiać bardzo długo. Potem rozwałkować do grubości 2 cm i wykroić szklanką perfekcyjnie okrągłe przyszłe proziaki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wypiekać przez 15-20 minut z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe :)

proziaki Podkarpackie

Teraz najważniejsze – dodatki! Właściwie mogą być ze wszystkim, co jest obecnie w lodówce i co wam smakuje na kanapkach. Mogą być nawet na słodko z miodem, dżemem. W niektórych przepisach dodają nawet trochę cukru, by ciasto było słodkawe. Ja uwielbiam proziaki z masłem ziołowym, smalcem (przepraszam, dieto!) i twarożkiem ziołowym.

proziaki przepis

Dobre były również z hummusem i przeróżnistymi pastami warzywnymi.

Proziaki znajdują się na „Liście Produktów Tradycyjnych” – pamiętajcie, że piekąc proziaki, przyczyniacie się do zachowania i przekazania tradycji kuchni polskiej ;)

W Warszawie są do kupienia (jeśli komuś bardzo nie chce się robić) na Biobazarze – w najdalszej hali jest stoisko podkarpackiej firmy z pieczywem tradycyjnym, która przywozi dla warszawiaków również proziaki. Ale naprawdę warto zrobić samemu. Smacznego!

proziaki

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!

...a może chcesz udostępnić ten wpis znajomym?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

5 thoughts on “Proziaki – podkarpackie placki na sodzie”

  1. Ibazela uważa, że:

    No nie wiem ;) Mama ma chyba inny przepis. Dopytam w weekend i dam znać!

    1. Tati uważa, że:

      Ja widziałam 40 przepisów, każdy lekko różnił się składnikiem, proporcją albo kolejnością. Czekam na przepis mamy i chętnie zrobię!

  2. Agnieszka /Zależna w podróży uważa, że:

    trochę jak moje moskole ;)

    1. Tati uważa, że:

      Uważam, że trzeba zrobić bitwę proziaków na moskole i porównać :)

  3. Kaaisa uważa, że:

    Smak mojego rodzinnego domu… :)

Dodaj komentarz

Więcej interesujących wpisów: