Baccala mantecato – pasta z suszonego dorsza

...a może chcesz udostępnić ten wpis znajomym?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pasta z dorsza trafiła na nasze talerze w Treviso tylko dlatego, że przeczytałam o tym daniu przed wyjazdem – zarekomendowanym w wielu artykułach, jako jedno z charakterystycznych dań Wenecji Euganejskiej.

Suszony, solony dorsz, to jeden z najbardziej rozpowszechnionych produktów w kuchni Portugalii (bacalhau) i Włoch (baccala). Podobno Portugalczycy mają przepisy na dorsza na każdy dzień roku. O ile w Portugalii praktycznie w każdej restauracji widzieliśmy dania przyrządzone z tej ryby, to we Włoszech nie widzieliśmy go w kartach tak często, jak można by się spodziewać.

Pierwsze nasze próby były nieudane. Planowany mocny akcent na zakończenie pierwszego pobytu w Lizbonie nas rozczarował – mam wrażenie, zaserwowali nam dorsza tylko dlatego, że o niego spytaliśmy i nie był on do końca przygotowany. Zawód był ogromny – i jeszcze długo te dania omijałam.

Pasta z dorsza, jako przekąska przed obiadem była znakomitą okazją do odczarowania uprzedzeń. Jedno z regionalnych dań w fajnej trattorii w Treviso, mała porcja – brzmi bardzo bezpiecznie!

Baccala mantecato - pasta z dorsza

Potem żałowałam, że wzięliśmy baccala mantecato tylko raz – i nadrobiłam to następnego dnia.

Baccala mantecato

Tak, to te po lewej!

Delikatna pasta z dorsza, rozpływająca się w ustach, serwowana z polentą (nawet polenta nie była zła, ale nadal nie jestem zwolenniczką) albo grzankami (TAK!!!) to zawsze dobry pomysł na śniadanie, kolację albo przekąskę na imprezie.

Przepis na baccala mantecato

Składniki:

  • suszony solony dorsz (sztokfisz) – 250 g
  • mleko – 150 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • liść laurowy
  • czarny pieprz do zmielenia

Namoczyć kawałki dorsza minimum na 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni. Zmieniać wodę kilka razy dziennie. Do wody z dorszem dodać mleko (mleko można pominąć, gotując w samej wodzie) oraz liść laurowy, zagotować i trzymać na małym ogniu około 30 minut, usuwając szumowiny, jeśli powstaną. Wyciągnąć dorsza, usunąć skórę i ości.

Pasta z dorsza może być zrobiona na 2 sposoby: tradycyjny (za pomocą drewnianej łyżki) i współczesny dla leniwych (dla mnie) za pomocą blendera). Oczyszczone kawałki ryby energicznie rozdrobnić dodając powoli oliwę z oliwek – do momentu, aż powstanie puszysta masa. Mała podpowiedź – z blenderem to następuje o wiele szybciej ;). Dodać sól do smaku. Na koniec posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ja użyłam trochę różowego pieprzu – ta wersja również wyszła bardzo OK.

Baccala mantecato - pasta z dorsza

Gotowe!

PS. ponieważ suszony solony dorsz nie zawsze u nas jest w sklepach dostępny, znalazłam radę, by zmieszać świeżego dorsza z anchois. Nie próbowałam – ale to połączeniu może być naprawdę ciekawe!

PPS. spotkałam się z przepisami, w których dodaje się również gotowane warzywa typu marchewka i seler oraz czerwoną cebulę. Obawiam się jednak, że to może rozmyć smak ryby. Wolę najprostszą wersję z czosnkiem i oliwą.

Smacznego  Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!


...a może chcesz udostępnić ten wpis znajomym?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Więcej interesujących wpisów: