Polskie krafty na granicy polsko-czeskiej

...a może chcesz udostępnić ten wpis znajomym?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Polskie krafty z Cieszyna. Kto potrafi wymienić bez zaglądania do wyszukiwarki i stron fachowych? Nie przejmujcie się. My do niedawna też nie wiedzieliśmy o ich istnieniu. A teraz szukamy specjalnie w każdym sklepie z lepszą ofertą piw kraftowych i cieszymy się, jak uda się je znaleźć.

Nasz cykliczny Cieszyński zlot, kiedy to spotykamy się z innymi podróżującymi blogerami, zawsze przynosi nie tylko sporą dawkę przydatnych porad i konkluzję po warsztatach, że nigdy nie będziemy mieli tyle czasu, żeby wprowadzić te wszystkie poprawki na blogu, ale i odkrycia związane z Cieszynem i okolicami. To niesamowite przygraniczne miasto nie ustaje nas zaskakiwać. Po prostu CieszynLOVE.

#cieszynlove

Tym razem, w sumie już po raz drugi, po zeszłorocznej wycieczce i degustacji piw z Browaru Zamkowego, mieliśmy okazję napić się piwa z czeskiego mini-browaru – Albrechtickiego pivovaru oraz spróbować polskich kraftów od Fabrica Rara, tu wytwarzanych. I to takich, że naprawdę na długo zostaną w naszej pamięci i będziemy na nie polować w Warszawie.

Na jedno piwo do Czech, na jedno do Cieszyna

Jeszcze nie tak dawno pisałem, że czeskie piwa już nie zachwycają jak kiedyś. Wszystkie te popularne dziesiątki i dwunastki jakoś do polskich piw kraftowych nie mają (w mojej skromnej opinii) startu. Chcę jednak nadmienić, to nie jest tak, że czeskie piwa całkiem mi nie smakują – one są po prostu inne i wynika to przede wszystkim z innego użytkowania tego trunku. Czesi ponoć nie gustują z kolei w polskich piwach, uważając je za zbyt ciężkie i zbyt mocne – trudno się dziwić, jako że przeciętnie, podczas spotkania ze znajomymi w hospodzie, Czesi wypijają niekiedy po kilkanaście kufli – piwo pod taki wieczór musi być lekkie. Co więcej, Czesi lubią piwa bardziej goryczkowe, toteż nawet flagowy Pilzner w Czechach będzie bardziej gorzki, niż ten sprzedawany w Polsce.

Te dwa przeciwne bieguny spotkały się w Albrechticach, tuż za granicą, jakieś 30 minut samochodem od Cieszyna – dzieląc przestrzeń, doświadczenie, wiedzę oraz dobry humor.

Albrechtický pivovar

Albrechtický pivovar dość dobrze się ukrywa. Drogowskazów specjalnych nie ma, a nawet autochtoni nie byli w stanie nas pokierować, jak dotrzeć do Albrechtickego Pivovara. Bez zbędnej dramaturgii dodam, że dotarliśmy i popróbowaliśmy.

Pasjonaci swego dzieła zawsze nas fascynują – ile trzeba mieć pasji i samozaparcia w sobie, wiary we własne pomysły, ile ciężkiej pracy trzeba włożyć, żeby potem zobaczyć swój produkt na półce albo w ręce smakosza.

Albrechtický pivovar

Serce browaru, znajdujące się w niewielkim pomieszczeniu, z wyglądu niepozorne, potrafi wydawać na świat naprawdę dobre piwa, które umilą wieczór w pobliskich pubach, a podniebienia polskiego rynku zaspokajają, produkując krafty Fabrici Rara.

Pszenka – piwo pszeniczne

Pszenka – to pszeniczne piwo o delikatnym posmaku bananów i goździków, podawane w specjalnych wysokich szklankach.

Albrechtický pivovar

To piwo próbowaliśmy podczas naszej wizyty. Będzie doskonale smakowało latem, do grilla, czy też innych plenerowych praktyk. Wypiliśmy to gremialnie, smakowało bardzo przyjemnie.

Pozostałe piwa z Albrechtickiego Pivovaru

Oprócz wspomnianego wyżej pszenicznego, produkuje się tu też kilka innych gatunków, nad brakiem których ubolewała szczególnie Tati, która gustuje w piwach delikatniejszych lub smakowych.

  • Pumpkin Ale (Dýňový speciál – Pale Ale) – najlepsze piwo w październiku-listopadzie, gatunek przez Tati poszukiwany. Nie pozostaje nam nic innego, jak wybrać się do Cieszyna również jesienią, na degustację specjalną.
  • Pipa (Světlý speciál – IPA)
  • Piko (Černý perníkový speciál) – kolejny powód, by odwiedzić Cieszyn i okolice raz jeszcze. W trakcie zimy toż to najlepsza rzecz, zastępująca słońce. Oprócz grzańca i dobrego obiadu, rzecz jasna.
  • Pierun – Rauch  – półciemne specjalne, podwędzane. Do jego produkcji w trakcie fermentacji używa się specjalnego dymu, który nadaje lekko wędzony smak.
  • Pierun – półciemne specjalne. Jest naprodukowane i dostępne – będąc w okolicach, koniecznie sprawdźcie!
  • Pius – jasny lager, niefiltrowany i niepasteryzowany.
  • Pacan – leciutki lager, niefiltrowany i niepasteryzowany.

Piwa z Albrechtickiego browaru znajdziecie co najmniej w kilku miejscach w okolicach Cieszyna, pod dobre treściwe jedzenie:

Klub Dziupla – zacna knajpa w Czeskim Cieszynie, tuż obok Dworca kolejowego, ul. Střelniční 28, Český Těšín

 Krčma U supa, Horní Bludovice, Horní Bludovice, Czechy

 Klub Na Pramenné w Albrechticach, przy ulicy Pramenná.

W Brnie – w lokalu Pivnice u Čolka, Tábor 3. Oprócz Cieszyna, jest to dla wielu osób, podróżujących po Czechach w trakcie weekendu, jeden z najbardziej prawdopodobnych adresów do odwiedzenia.

Polskie krafty, w Czechach warzone

Pośród  polskich kraftów zdarzają się lepsze i gorsze jasne warki, smaczne i takie, których potem już nie zamówisz, angielskie Ale i portery – do zachwytu i do delikatnego sączenia. Podróżując, staramy się też próbować przy każdej okazji i mimowolnie porównywać do znanych nam już polskich smaków.

Polskie krafty są fantastyczne – kropka. Myśleliśmy jednak, że polskie krafty naszymi zmysłami już tak nie zatrzęsą… aż do momentu, gdy na stół wjechały dokonania polskiego kraft-mistrza, występującego pod nazwą Fabrica RARA, jeszcze niedawno związanego z Cieszyńskim Browarem Mieszczańskim. Przy tych piwach świat się skończył i smak zwyciężył.

Fabrica Rara

O ile najpopularniejsze czeskie piwa, typu Světlý Ležák, rzadko przekraczają moc 5%, to warki Fabrici mają i po 8%, jednak nie moc jest tu kluczowa. To, co się pod Cieszynem warzy w ramach tej marki to absolutne mistrzostwo, orgia smaków i dowód na ogromną wiedzę piwowarów, połączoną z chęcią eksperymentowania.

Mieliśmy okazję spróbować pięciu różnych butelek – Lapsang, Egzotic, Last Ipa, Kaszmir i Himalajski Biały Kruk. Za każdym z tych piw stoi jakaś historia – przykładowo Last Ipa to pożegnalne piwo, które powstało na zakończenie warzenia w Cieszyńskim Browarze Mieszczańskim, ze słodów, które pozostały „na zakładzie”.  Nota bene, z tych „resztek” powstało naprawdę znakomite piwo.

Bardzo smaczny Kaszmir smakuje imbirem i herbatą, Egzotic ma tę owocową kwasowość i trudno się nie zgodzić z opisem na butelce „to piwo pachnie, jak koniec wakacji”, herbaciany Lapsang po prostu zachwycił i to nie tylko nas.

Polskie Krafty - Fabrica Rara

Jednak najciekawszy smak i historia związane są z ostatnim. Himalajski Biały Kruk piwo z dodatkiem himalajskiej herbaty Sikkim Temi Special – której produkcji już zaprzestano, nadającej piwu naprawdę wyjątkowy, cytrusowy aromat i smak.

Polskie krafty - Fabrica Rara

W tym piwie czuć czekoladę, herbatę i cytrusy – tu nie trzeba być wybitnym znawcą, żeby docenić to piwo.

Gdzie kupić i spróbować

W samym browarze, z tego co wiem, nie prowadzi się sprzedaży, jednak piwa z Fabrici da się kupić oczywiście w Cieszynie, najpewniejszym adresem będzie tamtejszy Eurospar (są! sprawdzaliśmy empirycznie). Trafia ono także na krany pubów w południowej Polsce i nie tylko.

W Warszawie na pewno są dostępne w sklepie Piwomaniak. Jest to nasz absolutnie ulubiony sklep z piwami z całej Europy. Położony jest dość niefortunnie – całkiem niedaleko naszego domu, dlatego też zdarza nam się tam zostawiać więcej, niż się planowało.

Warto też po prostu śledzić fanpage Fabrica Rara – informują na bieżąco, gdzie ich piwa lądują.

Do Cieszyna nie trzeba nas dwa razy zapraszać – czy to blogersko, czy tak po prostu. W tym mieście warto się zatrzymać (3Bros Hostel – z całego serca polecamy!), pobłądzić po okolicy, przejść się nad Olzą, czy też wsiąknąć w cieszyńską Wenecję, by potem skoczyć na obiad na knedliki i hovězí guláš na czeską stronę, tudzież do winiarni u Czecha. Teraz mam tylko kolejny powód.

Wasze zdrowie!

Jest dziubek – jest impreza!

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!

...a może chcesz udostępnić ten wpis znajomym?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Więcej interesujących wpisów: