Strona główna Pojedli-Popili Alkohole śwata Słowackie wina z piwnicy Orechovej

Słowackie wina z piwnicy Orechovej

16 min. czytania
7
0

Słowackie wina zawojowały moje serce jeszcze w zeszłym roku, podczas Dni Otwartych Piwnic w Małych Karpatach. Muskaty i rieslingi były tak dobre, że zapasy, poczynione w trakcie imprezy, na długo nie starczyły. Dlatego nie zastanawiałam się ani chwili, kiedy nadarzyła się okazja poznać kolejny region winiarski Słowacji – Koszycki.

Jedna z perełek regionu znajduje się w Orechovej. Kiedy zobaczyłam to miejsce, nie byłam w stanie uwierzyć, że to tylko 80 km od polskiej granicy!

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechovej

Pivnica Orechova – trochę historii

Obecna firma, Regia TT Ltd., kontynuuje tradycje stacji hodowli, która została założona w latach 60-ch ubiegłego stulecia, w ramach działalności Instytutu badawczego wina w Bratysławie, pracującego nad nowymi odmianami szlachetnego wina.

Zachowały się nawet jedne z pierwszych sadzonek, starsze ode mnie – mają ponad 40 lat i przytłoczone już nieco wiekiem pną się blisko ziemi, ale nieugięcie, co roku, odradzają się na wiosnę.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechova

Od razu rzucają się w oczy, są trochę rozeschnięte, potrzebują podpory i pomocy. Przypominają mi takich szarmanckich staruszków, którzy, nie zwracając uwagi na chichoty młodziaków, potrafią dla każdej dziewczyny znaleźć odpowiedni komplement, zawsze są eleganccy, niezależnie od pogody, z kwiatkiem w butonierce marynarki i zadziornym uśmiechem na ustach.

54 ha zielonego morza winorośli rozciągają się aż po horyzont.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechovej

Wiosna jest czarującym okresem. Młode, soczyste listki dopiero szukają drogi do słońca.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechovej

Serce napełnia radość, kiedy widzisz, jak wszystko budzi się do życia. Żeby nie było, że jestem taka superoptymistka, wiem, jak wygląda praca przy ziemi, kilkanaście lat doświadczenia grzebania na działce nie poszły w las. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni najważniejszą informacją jest prognoza pogody, a wkładając mnóstwo ciężkiej pracy, nigdy nie wiadomo, czy radość na jesieni będzie tak samo wielka.

Sama gleba, na której rosną winorośle, jest unikalna – jest to wulkaniczny andezyt. Winnica znajduje się przy południowym zboczu gór Wyrholat, które utworzyły się na skutek działalności wulkanu. Próbowałam już win, uprawianych na tufach wulkanicznych we Włoszech – w Lacjum i Kampanii. Były fantastyczne. Dlatego nie mogłam się doczekać, by spróbować, jak mogą smakować słowackie wina, zrobione z winogron, które dojrzały na podobnym podłożu.

Słowackie wina z Orechovej – degustacja

Pan Pavol Michálek, jeden z współwłaścicieli winiarni, poprowadził dla nas degustację win. Od razu zdobył moją uwagę i serce jednym jedynym stwierdzeniem na temat wina: „Degustujemy nie wino samo w sobie, degustujemy smak wina w połączeniu z własną śliną, dlatego wino albo smakuje, albo nie”. Kropka.

Region koszycki - piwnica Orechova

Jest to całkowicie zgodne z tym, co my myślimy na temat tego wspaniałego trunku. Zdarzało nam się pić wina drogie, które nas zupełnie nie porwały, zdarzało nam się wracać do sklepu po uzupełnienie zapasów wina cenowo bardzo dostępnego, bo smakowało absolutnie wszystkim przy stole. I nie tutaj kwestionuję absolutnie ocen sommelierów, tylko raczej dywaguję na temat wyborów codziennych.

Degustacja wina – od czego zacząć

Degustację wina najlepiej zaczynać od win wytrawnych albo musujących. W trakcie takich spotkań rozwiewa się też pięknie mity o tym, że wytrawne wina są kwaśne. Nie wszystkie wytrawne mają taki smak, na kwasowość wpływa wiele czynników. Dlatego warto próbować wszystkich win, szukając dla siebie najbardziej odpowiedniego.

Jednak cieszę się, że zaczęliśmy od wina musującego. W Orechovej jest w 50% z rizlinga vlašskiego (rieslinga włoskiego) i w 50% z chardonnay, inspirowane przez prosecco. A ja uwielbiam prosecco!

Bąbelki zawsze wprowadzają w dobry nastrój, pasują do wszystkiego (to teoria moja, potwierdzona przez Włochów) i często, niezależnie od pogody, jestem gotowa przy nich po prostu pozostać.

Pasuje nawet do takiej pasty z wątróbki, która przygotowuje do degustacji właściwej.

Region koszycki - piwnica Orechova

Wszystkie osoby, które skrzywiły się w tym momencie na słowo „wątróbka”, zapewniam, że jest wątróbka z czasów socjalistycznych, która u wszystkich zostawiła uraz na psychice i żołądku, a jest wątróbka palce lizać – czyli dziesiątki przepisów nie tylko na dania obiadowe i sałatki, również delikatne pasty kanapkowe, z wyrazistym smakiem, dobrze doprawione, które np. w naszym domu goszczą na stole regularnie. Michał jest mistrzem pâté i raz na jakiś czas nas wszystkich rozpieszcza. 

Wracając do tematu, wątróbka tu była znakomita. Pasuje do niej również Muškát moravský (muskaty kocham praktycznie tak samo mocno, jak prosecco).

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechovej

Degustacja z 7 win z piwnicy Orechovej

Degustacja właściwa odbywa się w piwniczce, która znajduje się tuż pod budynkiem firmy, na głębokości 6-12 m. Szczególnie w upalne dni, to miejsce wita przyjemnym chłodem. W połączeniu z archiwum win, jest też niezłym opowiadaczem historii, bez słów. Przykurzone butelki, poukładane w równe rzędy, mówią same za siebie.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechova

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechova

Trochę mi było szkoda, że ze względu na brak czasu, nie mogłam dopytać pana Pavola o losy chociaż kilku z nich. Która jest najstarsza i z której jest dumni szczególnie. Patrząc na zbiory, można byłoby przegadać o nich niejedną godzinę.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechova

Przy okazji można zobaczyć tanki, w których dojrzewa wino, a co najważniejsze, wyznanie do wina „in vino veritas”. W takich okolicznościach „przyrody” poezja dociera prosto do serca, które samo podpowiada tłumaczenie słów, których nie mogę rozpoznać za pomocą swojego międzynarodowego słownika porozumiewawczego.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechova

Podczas degustacji próbowaliśmy 7 win, zaczynając od lżejszych białych i kończąc czerwonymi, które są w tych rejonach klimatycznych zdecydowanie większym wyzwaniem:

  • Veltlínské zelené, autochtoniczne z 2014
  • Tramín červený, białe wytrawne z 2015
  • Svatovavřinecké, czerwone półwytrawne z 2015
  • Sauvignon, białe wytrawne z 2016
  • Santa Cecilia, białe półwytrawne z 2016 r., wino mszalne
W 2011 roku Orechova otrzymała pozwolenie od Biskupa Koszyc na produkowanie mszalnego wina. Pozwolenie jest bezterminowe i potwierdza, że Santa Cecilia to wino biologiczne, bez żadnych konserwantów i dodatków

  • Cabernet Sauvignon rose, różowe półwytrawne z 2016 r.
  • Dunaj, czerwone półwytrawne z 2015 r.

Degustacja została zakończona znakomitym dziesięcioletnim Traminem červeným, słodkim, z 2007 roku.

Fantastyczny deser sam w sobie. W dekanterze, który pozwala winu napowietrzyć się i nabrać odpowiednich walorów, mieni się na słońcu niczym żywe złoto.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechovej

To był kolejny raz, kiedy żałowałam, że przyjechałam z bagażem podręcznym. Kupiłabym tu co najmniej kilka butelek. A wyjechałam niestety z jedną. Smuteczek.

Na koniec spróbowałam ciekawej przekąski – škvarkové pagáče (chleb ze skwarkami).

Region koszycki - piwnica Orechova

Ile kosztuje degustacja oraz wina

Tak naprawdę wszystko zależy od was i tego, co chcielibyście zobaczyć i popróbować. Ofertę standardową zawsze można dostosować do waszych oczekiwań i możliwości.

Standardowo można wybrać z 2 wersji:

  • degustacja win, połączona z zakąskami – 10 EUR/osoba+koszty wina,
  • degustacja win, połączona z zakąskami i obiadem – 20 EUR/osoba+koszty wina.

Wino kosztuje od 4 do 6 EUR (poza archiwalnymi). Oczywiście, wino w Orechovej kosztuje mniej, niż w sklepach. Warto z takiej okazji skorzystać!

Dodatkowo można umówić się na spacer przez winorośle. To chyba wtedy pojawia się taki cichutki głosik, który gdzieś tam w środku piszczy, że może być tak też spróbować.

Region koszycki - słowackie wina z piwnicy Orechovej

Na szczęście, rozsądek, przewracając przysłowiowymi oczyma, wylicza oschłym tonem zalety i wady. Ja z nim potulnie się zgadzam, drepcząc dróżkami, w takich momentach w hollywoodzkich komediach romantycznych zazwyczaj gra muzyka, która chwyta za serce, wszystkie trudne sprawy rozwiązują się pomyślnie, a bohaterowie żyją długo i szczęśliwie.

Pivnica Orechova

REGIA TT s.r.o. – Pivnica Orechová,

07251 Orechová 89

WSZYSTKIE POSTY O REGIONIE KOSZYCKIM

WSZYSTKIE POSTY O WINACH SŁOWACKICH

Przyjechałam degustować słowackie wina z piwnicy Orechovej na zaproszenie z KOŠICE REGION.

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

7 komentarzy

  1. Marta Gawrychowska

    31 maja 2017 at 10:40 am

    Oj, też dobrze wspominam czas na Słowacji

    Reply

  2. Evi Mielczarek

    31 maja 2017 at 9:14 am

    Kusicie tą Słowacją, oj kusicie! :)

    Reply

  3. Szymon Król

    30 maja 2017 at 10:02 pm

    mnie słowackie winnice kojarzyły się bardziej z pograniczem słowacko-węgierskim (Slovenske Nove Mesto). jakoś okolice Użgorodu po słowackiej stronie nigdy nie kojarzyły mi się z winem

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      1 czerwca 2017 at 9:08 am

      Słowacja ma 6 regionów winiarskich i sporo winnic, które naprawdę prężnie się rozwijają. A w tym rejonie wina robią znakomite :)

      Reply

  4. Darek Sekula

    30 maja 2017 at 7:16 pm

    O! To chyba miejsce, którego szukałem po powrocie z Alzacji <3 Dzięki!

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      1 czerwca 2017 at 9:07 am

      widziałam, że w Regionie koszyckim zamki i katedry objechaliście, to teraz może na relaks winnice, bardziej w stronę słowacko-węgierskiej granicy :)

      Reply

Dodaj komentarz

Zobacz także

Na Świętego Marcina pij wino, wodę pozostaw młynom

Spis treści1 Dlaczego Święty Marcin jest patronem winiarzy, winnic i (o zgrozo) oberżystów…