Strona główna Pojedli-Popili Przepisy Jak zrobić fettuccine w domu

Jak zrobić fettuccine w domu

13 min. czytania
0
0

Fettuccine – jedna z rozpowszechnionych w Lacjum past (po włosku „pasta” – to ciasto albo makaron). W tłumaczeniu z włoskiego oznacza małe wstążki.

Fettuccine

Szerokość wstążek makaronu powinna wynosić około 6 mm (i tym głównie się różni od tagliatelle, które są ciut szersze), długość – około 25 cm. Podawane są zazwyczaj z mięsnymi sosami (ale z mniejszymi kawałkami, żeby mięso nie osiadało na dnie talerza) – pomidorowymi albo kremowymi.

Nigdy nie zabierałam się w domu za robienie makaronu, uważając to za czasochłonne i trudne do wykonania zadanie w domowych warunkach, ale od czego jest odwaga i wyjście ze strefy komfortu. Najpierw była domowa pizza, która teraz na stałe gości u nas na stole. Potem, na warsztacie kulinarnym w La Polledrara, organizowanym przez Italy Where Else, zobaczyłam, że potrzebuję tylko czasu. I cierpliwości, którą, wraz z siłą w nadgarstkach, muszę ćwiczyć, by zrobić w weekend dobry obiad.

Składniki potrzebne do zrobienia fettuccine

  • Mąka typu 0 (w polskich odpowiednikach najbardziej zbliżoną jest mąka 650, spotkałam się też z propozycjami użyć mąki 550),
  • Jajka – 1 szt. 50-60g na każde 100 g mąki.

Mąka do fettuccine

Typ mąki gra tu znaczącą rolę. Do zrobienia fettuccine z miękkiej mąki są potrzebne jajka. Jeśli w domu jest tylko twarda mąka z pszenicy durum – do zrobienia makaronu zamiast jajek używa się wody (około 700 g na 1 kg mąki). Różnica polega na stopniu absorbowania wody.

Fettuccine krok po kroku

  1. Odmierzyć mąkę (celowo nie podaję tu finalnej ilości – teoretycznie na jeden talerz idzie około 100g pasty, natomiast wy lepiej znacie swoje apetyty oraz kto ile razy bierze dokładkę!). Wysypać na dużą deskę do wałkowania ciasta lub podkładkę na blacie.

Mąka do fettuccine2. W środku zrobić miejsce na jajka. Wbić jajka do środka. Od tego momentu zaczyna się brudna robota .

Fettuccine3. Zacząć powoli mieszać jajka z mąką – palcami. Pracę z ciastem znacznie ułatwia taka skrobaczka (którą koniecznie muszę sobie nabyć) – pozwala szybciej reagować na rozlewające się jajka, łatwiej się też z nią też miesza składniki.

przepis na makaron fettuccine4. Po wymieszaniu składników, zagniatać ciasto – właśnie tu są potrzebne silne nadgarstki, należy zagniatać ciasto do momentu, aż zrobi się elastyczne – czyli pozostawiony w cieście odcisk palca po chwili znika. Ciasto powinno być jedwabiste, elastyczne i nie kleić się do rąk.

przepis na makaron fettuccine5. Ciasto na fettuccine zostawić pod przykryciem na 10 minut.

6. Podzielić ciasto na małe kawałki.

przepis na makaron fettuccine7. Rozwałkować kawałek na dość cienki płat. Przyprószyć mąką.

przepis na makaron fettuccine8. Jeśli posiadacie maszynkę do makaronu, to prawdopodobnie to wszystko wiecie . Żartowałam! Jeśli posiadacie maszynkę do makaronu – przepuścić rozwałkowany i przyprószony płat kilka razy, ustawiając początkowo pokrętło na grubości 10, a kończąc na 2. Ciasto powinno być cieniutkie i prześwitywać pod światło.

przepis na makaron fettuccine9. Jeszcze raz przyprószyć mąką i odłożyć. Oczywiście, taki sam efekt można uzyskać wałkując ciasto – aż do pożądanej grubości.

przepis na makaron fettuccine przepis na makaron fettuccine10. Powtórzyć czynności, aż wszystkie kawałki ciasta będą w ten sposób rozwałkowane.

11. Zawinąć płat w rulonik – z końców do środka i złożyć.

przepis na makaron fettuccine12. Pociąć na kawałki szerokości 6 mm.

przepis na makaron fettuccine13. Przyłożyć nóż tępą stroną do środka pokrojonego rulonu. Odwinąć jedną część i potrząsnąć.

przepis na makaron fettuccine14. Makaron powinien sam się rozwinąć do postaci wstążek fettuccine. Jeśli zawijane makarony się kleją, trzeba użyć więcej mąki do wysuszenia.

przepis na makaron fettuccine15. Przysypać mąką i odłożyć się, by fettuccine trochę się podsuszyły.

16. Powtórzyć czynności ze wszystkimi przygotowanymi płatami na pastę.

17. Jeśli pasty wyszło dużo, można wstążki zwinąć w gniazda (dokładnie tak jak sprzedają tą pastę w sklepie) i zamrozić.

18. Zagotować wodę, posolić, wrzucić fettuccine. Gotować kilka minut. Po ugotowaniu odcedzić i dodać kawałek masła, by wstążki makaronu się nie skleiły.

Jak zrobić fettuccine
Ciemne ciasto – z jajkami, białe ciasto – na wodzie

Jak zrobić fettuccine

19. Połączyć z sosem, posypać parmezanem i szybko podawać na stół.

przepis na makaron fettuccine

Proste, prawda?

La Polledrara, Paliano

Na koniec opowiem wam w paru słowach o pięknej La Polledrarze i dlaczego warto chodzić/jeździć na warsztaty kulinarne.

La Polledrara, Paliano, Lacjum, Włochy

Agroturystyka La Polledrara znajduje się w Paliano – około 20 km od Palestriny. Sami hodują swoje warzywa i owoce, z których przygotowują pyszne obiady i desery, serwowane w swoim bistro, z zachowaniem najlepszych tradycji tak modnego ostatnio w Polsce slow foodu. Robią sami też wino.

La Polledrara, Paliano, Lacjum, Włochy
Tylko czekać na obiad w takich okolicznościach przyrody!

La Polledrara, Paliano, Lacjum, Włochy

Organizują warsztaty kulinarne, gdzie uczą tajników kuchni włoskiej, różne wydarzenia rodzinne oraz przyjmują gości do 8 przygotowanych pokoi.

Noclegi w La Polledrara – sprawdź dostępność pokoi

Farma sięga swoimi korzeniami XIII wieku. Po wielu sporach feudalnych, Papież Marcin V przekazał gospodarstwo do rodziny Colonna, do której należały i inne ziemie w okolicy (z historią tej rodziny związane i Genazzano, i Palestrina, które również odwiedziliśmy).

Widoki z agroturystyki La Polledrara na okolice są bajeczne. Podejrzewam, że zamiast pielenia chwastów w polach stałabym przy płocie i patrzyła w dal.

Nad wszystkim czuwają obecni właściele – Francesca i Enzo. Ogromna serdeczność, cierpliwość i czujne oko, by wszystko było na czas, sprawiają, że nie chce się stąd wyjeżdżać.

La Polledrara, Paliano, Lacjum, Włochy

Owszem, można sprawdzić przepis tu albo na innej stronie w internecie, w książce. Ale atmosfery wspólnego gotowania i późniejszej konsumpcji (w tym wielu innych dań typowych dla Lacjum) już nie zastąpi.

Dlatego zawsze staram się w podróży wziąć udział w jakimś kursie gotowania, porozmawiać z kelnerem, kucharzem lub podpatrzeć, jak przygotowywane jest danie. Jest to przede wszystkim dużo przydatnych informacji i ciekawostek od mistrzów kuchni, frajda i poznawanie nowych smaków. Dopiero wtedy, kiedy wiem, jak powinny smakować dania, zabieram się za ich odtworzenie we własnej kuchni. Podstawy też pozwalają potem eksperymentować i szukać własnych rozwiązań.

Kuchnię La Polledrary polecamy bardzo – wszystko z produktów własnych albo z pobliskich sprawdzonych gospodarstw!!!

Agroturystyka La Polledrara

Località Polledrara, 03018 Paliano, Włochy

WSZYSTKIE PRZEPISY Z KUCHNI WŁOSKIEJ

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

Dodaj komentarz

Zobacz także

Okolice Florencji – Greve in Chianti na jeden dzień

Spis treści1 Jak dojechać do Greve in Chianti1.1 Greve in Chianti samochodem1.2 Greve in C…