Strona główna Afryka Maroko Maroko na talerzu – tadżin z rybą w marynacie chermoula

Maroko na talerzu – tadżin z rybą w marynacie chermoula

7 min. czytania
7
0
108

Najprostszy przepis na rybę jest oczywiście naprawdę prosty. Sól, pieprz i na patelnię. Czasami jednak chce się bardziej wyrafinowanych smaków, szczególnie jeśli nakupiło się w podróżach egzotycznych przypraw, zajmują pół kuchni i człowiek się zastanawia do czego ich można użyć (ciekawie jak będzie wyglądała kuchnia po remoncie kiedy wszystkie je ładnie poustawiam na półeczce ;) ) Dlatego raz na jakiś czas – głównie w weekendy, ze względu na czas – eksperymentujemy z przyprawami oraz tym królewstwem garów by zrobić coś fajnego.

Tym razem – tadżin z rybą (tagine, tajine – w zależności od języka i pisowni). Ryba jest zdrowa (nie każda), dość lekka i smaczna. Fajna alternatywa nie tylko w dietach, ale również dla wege/mięsożerców – potrafi pogodzić (prawie) wszystkich przy stole.

Tadżin z rybą

  • ryba (ładne dzwonki) – łosoś, lin, tuńczyk (na bogato), te, które najbardziej lubicie – około 1 kg (800-900 g)
  • cebula (duża) – 1 szt.
  • 4 ząbki czosnku (można mniej)
  • kmin rzymski – 2 duże łyżki
  • słodka papryka – 2 duże łyżki
  • ras el hanout – 1 duża łyżka (opcjonalnie)
  • przecier pomidorowy – kilka łyżek (można użyć pomidorów krojonych z puszki)
  • bulion (warzywny, rybny) albo woda – do podlewania – szklanka
  • oliwki zielone bez pestek – garść
  • papryczka chili zielona – 1-2 szt.
  • oliwa – 2-3 łyżki
  • ziemniaki (opcjonalnie)
  • świeża kolendra do dekoracji

Marynata chermoula

  • oliwa – kilka łyżek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kminku mielonego
  • 2 duże łyżki papryki słodkiej
  • sól
  • 1 duża łyżka ras el hanout (opcjonalnie)
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka skórki z cytryny
  • kolendra posiekana

Do dania – ziemniaki (przygotowane razem z rybą w tadżinie), ryż albo kuskus.

No to wyciągamy tadżin (jeśli nie ma tadżina, można spokojnie zrobić ten przepis w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie w piekarniku przy niskiej temperaturze). Cichutko kroimy rybę póki kotka jest na balkonie i nie słyszy oślepiona słońcem.

Zmiksować wszystkie składniki marynaty w blenderze. Równomiernie rozprowadzić po kawałkach ryby i zostawić na 30 minut.

Wstawić tadżin na wolny ogień, najlepiej na płytce rozpraszającej płomień, rozprowadzić oliwę. Pokroić cebulę i czosnek. Po tym jak oliwa się nagrzeje, podsmażyć do miękkości.

Dodać paprykę, ras el hanout i kminek i smażyć kolejne kilka minut (zapach już na tym etapie obłędny).

Dodać przecier, oliwki, skórkę z cytryny, bulion albo wodę (dolewajcie stopniowo by płyn nie wylewał się z naczynia). Dusić około 10 minut bez przykrycia.

Jeśli robicie tadżin również z ziemniakami, to teraz jest właśnie ten moment by dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i dusić je razem z powstałą aromatyczną masą kolejne 15-20 pod przykryciem. Ja wolę bez ziemniaków (smakuje nam bardziej z ryżem albo kuskusem). Dlatego po 10 minutach duszenia przecieru z bulionem dodaję sok z cytryny i układam po prostu dzwonki w naczyniu. Przykrywam i zostawiam aż ryba się ugotuje (będzie gotowa po kilku-kilkunastu minutach, ale ja trzymam ją dłużej – wtedy jest miękka, lekko przypieczona i aromatyczna).

Warto zaglądać raz na jakiś czas i podlewać bulionem jeśli płyn wyparuje zbyt szybko – by nie przypalić dania.

Posypać z góry świeżą kolendrą. W Maroku do tadżinu z rybą i ziemniakami podawany jest również ryż z szafranem. My zostawiamy tylko ryż.

Smacznego!

Przepis na tadżin z mięsem można znaleźć tu.

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
  • Co przywieźć z Maroka

    Jak na kraj żyjący w sporej częsci z turystyki przystało, w Maroku nie będziemy mieli prob…
  • Maroko na talerzu – harira

    Harira – tradycyjna zupa marokańska. Dobra jako pierwsze danie, jako przystawka, na …
  • Alkohole świata – Maroko

    Nasz tegoroczny wyjazd do Maroka był moim drugim. W Agadirze byłem już wcześniej, więc wie…
Load More In Maroko

7 komentarzy

  1. aegeantraveler

    4 lutego 2016 at 2:32 pm

    prawie zaśliniłem monitor :D

    Reply

    • Tati

      4 lutego 2016 at 8:51 pm

      To jest takie proste! Kupować składniki i gotować! :D

      Reply

  2. Bewildered in Morocco

    5 czerwca 2015 at 12:17 pm

    mniam mniam! najlepsza rybka to ta wlasnie

    Reply

Dodaj komentarz

Zobacz także

Smaki Toskanii – tatar z wołowiny

Gdybym napisała, że zamawiamy tatar regularnie, skłamałabym. Bardzo długo nie mogłam się p…