Strona główna Europa Niemcy Sałatka ziemniaczana – Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana – Kartoffelsalat

5 min. czytania
10
0
58

Sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni niemieckiej. Słusznie-niesłusznie, trudno powiedzieć. Kuchnia niemiecka jest, wbrew naszym stereotypom, bardzo różnorodna i o wiele ciekawsza, niż nam się wydaje.

Ta sama sałatka ziemniaczana przyjmuje różne oblicza, w zależności od regionu – na połnocy podaje się zazwyczaj sałatkę z ziemniakami na zimno z jogurtem i przyprawami, na południu – na ciepło, polaną sosem winegret (to wiem od Kukbuka, z wywiadu z dyrektorem Instytutu Goethe’go). Jest obecna również na stole świątecznym, tak samo, jak w Polsce albo Rosji – sałatka warzywna, bez której nikt sobie świąt nie wyobraża (mocno generalizuję nie zagłębiając się w tradycje poszczególnych rodzin :) ).

Patrząc wstecz, w domu też co rusz robiliśmy sałatkę ziemniaczaną. Co prawda wtedy nie nazywaliśmy jej sałatką, może dlatego miałam problemy później z nazwaniem dania, które latem służyło za obiad, kolację albo śniadanie, sałatką (poziom masowego foodie był wtedy  w zalążku, albo zerowy, o ile nie ujemny – nikt nie miał telefonów komórkowych i nie robił zdjęć jedzenia publicznie ;).

Do przepisów domowych jeszcze wrócę, nie raz. Dzisiaj proponuję poeksperymentować z niemiecką sałatką ziemniaczaną na zimno, zrobienie której po przygotowaniu produktów zajmuje dosłownie chwilę.

Składniki:

  • Ziemniaki – 3-4 szt.;
  • Kiełbasa (ulubiona) – 200-300 g;
  • Cebula czerwona/biała cukrowa/szalotka – 1 średnia (albo 3-4 szalotki);
  • Jajko – 2 szt.;
  • Ogórek kiszony albo konserwowy – 3-4 szt. (opcjonalnie);
  • Majonez – 2-3 łyżki;
  • Jogurt grecki – 2-3 łyżki;
  • Musztarda – 1/2 łyżeczki
  • Ocet winny biały – 1 łyżka;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Szczypiorek.

Ugotować ziemniaki w mundurkach, odcedzić i ostudzić. Cebulę sparzyć i drobno pokroić (szalotkę można pokroić w krążki). Ogórek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Jajka obrać i pokroić.

Kiełbasę pokroić w kostkę albo krążki. Najlepiej wybrać do sałatki kiełbasę, która wam smakuje. Ja do tej sałatki lubię używać podsuszoną, kruchą, pieczoną – nie jest taka tłusta i fajnie podkreśla smak ziemniaków, lekko podkręcona ogórkiem.

Majonez (najlepiej domowy) zmieszać z jogurtem, musztardą i octem. Pokroić szczypiorek.

Połączyć wszystkie składniki ze sobą, dodać sos, 2/3 szczypiorku, sól (ostrożnie) oraz pieprz. Dobrze wymieszać i zostawić na parę godzin w lodówce, by ziemniaki przeszły smakiem pozostałych składników. Przed podaniem posypać resztą szczypiorku. Sałatka ziemniaczana gotowa :)

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

 

Smacznego!

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Niemcy

10 komentarzy

  1. Joanna Ejsmont Lisowska

    29 stycznia 2016 at 8:23 am

    Jadłam i nie wiedziałam, że niemieckie:)

    Reply

  2. Aneta Jaworska

    25 stycznia 2016 at 8:39 am

    uwielbiam!

    Reply

  3. Simon Pedro Viajero

    24 stycznia 2016 at 11:20 am

    teżmiałem mieć leniwą sobotę, ale ruszyłem na Hel :)

    Reply

  4. Tędy i owędy

    23 stycznia 2016 at 6:35 pm

    Robię bardzo podobną, ale z szynką. Smaczna rzecz ;)

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      23 stycznia 2016 at 10:03 pm

      Tędy i owędy z szynką, z parówką, z bekonem – wariantów jest mnóstwo :) a sałatka jest dobra nawet bez nich!

      Reply

  5. Agnieszka Gadecka

    23 stycznia 2016 at 5:07 pm

    Ta kartoflana sałatka świetnie pasuje do mięs grilowanych. Ech grill i ziemniaczana sałatka … super.

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      23 stycznia 2016 at 10:04 pm

      jeszcze trochę – i wiosna, i sezon grillowy :) aczkolwiek do grilla wolę takie świeże sałatki (ze świeżych warzyw). Tą po prostu zajadam się saute :)))

      Reply

  6. Kamila Kowalewska

    23 stycznia 2016 at 3:27 pm

    super! można wpaść na degustację? :)

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      23 stycznia 2016 at 3:30 pm

      hehe dzisiaj akurat mamy gości :) ale w każdy inny dzień – śmiało!

      Reply

Dodaj komentarz

Zobacz także

Brandenburgia na weekend – Baum und Zeit w Beelitz-Heilstätten

Beelitz-Heilstätten – miejsce naprawdę wyjątkowe. Znajduje się raptem 54km od Berlin…