Strona główna Pojedli-Popili Przepisy Dhal, dal i soczewica w wersji zakręconej

Dhal, dal i soczewica w wersji zakręconej

7 min. czytania
0
0

No i nadeszła wiekopomna chwila – dojrzałam do tego by podzielić się przepisem, który od paru lat króluje u nas na stole i w umysłach – oraz wszystkich naszych znajomych i przyjaciół, którzy mieli okazję spróbować.

Dhal, dal albo soczewica z przyprawami – jedno z podstawowych dań kuchni indyjskiej oraz określenie na rośliny strączkowe. Odmian jest sporo. Jako danie zazwyczaj występuje w postaci curry. Dla mnie na zawsze pozostanie soczewicą z przyprawami która jest jednym z moich dań priorytetowych.

Nigdy nie byłam wielką fanką soczewicy. W pamięci została papka niewyraźnego koloru, nie była zła, ale też nie inspirowała do dokładki lub powtórzenia dania jak najszybciej. Aż do momentu wyjazdu do Sri Lanki…

Pierwszy raz – zupełnie nieświadomy, w zestawie Fish Curry. Do ryżu i ryby w sosie curry otrzymaliśmy talerzyk niewiadomo czego, żółtego koloru z pobudzającym smakiem. Krótkie pytanie do kelnera, google i już wiemy co, z czym i dlaczego tak dobrze smakuje.

DSC02207

Na Sri Lance wchodzi w skład wszystkich dań curry. Smakuje zawsze trochę inaczej – w zależności od kucharzy. Wielkim plusem dhal jest jego uniwersalność – można go jeść na śniadanie, obiad i kolację, w zestawie oraz jako danie niezależne.

Nasz ostatni przystanek w Mount Lavinia zaowocował w przepis od gospodarza. Pan Dammika opłynął cały świat a potem stwierdził osiąść i słuchać historie podróżnicze innych:) aczkolwiek jego historii nadal słuchaliśmy z otwartymi buziami. Śniadanie było w cenie – standardowy zestaw europejski, czyli tosty, jajka, dżem, sok. Póki gospodarz smarzył jajka, wyjedliśmy całą miseczkę zimnego dhal, które zostało chyba z wieczoru, poprosiliśmy o dokładkę oraz powtórzenie śniadania w tej wersji następnego dnia. Uradowany pan Dammika podzielił się swoją wersją, która od tego czasu w moim garnku ewoluowała do wersji autorskiej.

A więc…

Lista składników:

  •  soczewica czerwona – 1 opakowanie (300-400g)
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 2-4 ząbki (w zależności od upodobań)
  • Liście curry – suszone lub świeże (łyżka lub kilkanaście listków)
  • Cytryna – 1/2 lub 2 limonki
  • Imbir – 3-4 cm
  • Oliwa – 2-3 łyżki

Przyprawy:

  • sól
  • chili – szczypta
  • garam masala – 2 łyżki
  • kozieradka – 1 łyżka
  • kurkuma – 2 łyżki

Robi się w następującej kolejności.

  1.  Pokroić cebulę, obrać czosnek, pokroić drobno imbir.
  2.  Wlać oliwę do garnka średniej wielkości. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir. Podsmażyć 2 minuty. Dodać liście curry, przyprawę curry, kozieradkę, chili, garam masalę. Cały czas mieszając podsmażyć całość kolejne parę minut.
  3.  Dolać wody – około litra. Wsypać soczewicę i pozwolić się rozgotować. Dolewać wodę jeśli zabraknie w trakcie gotowania i raz na jakiś czas mieszać. Gotuje się około 15 minut. Pod koniec posolić (ostrożnie) oraz dodać sok z cytryny lub limonek. Wyłączyć i zamieszać całość.

Gotowe:)

_IGP0325

Wersja mięsożerna – dodać podsmażone kawałki kurczaka:) Liście curry można kupić w sklepach z przyprawami typu Kuchnie Świata (w większości galerii handlowej) lub sklepach internetowych.

Ja osobiście najczęściej robię zakupy w SlodkoKwasny.com – mają świeże liście curry (!!!) oraz najważniejsze przyprawy do gotowania dań azjatyckich. Kontakt z nimi zawsze bardzo miły i szybki.

Ja przyprawy dodaję “na oko” – można dodać więcej chili jeśli ktoś lubi dania ostre, dodać więcej curry, dodać roasted curry (troszkę inny smak), czasami dodaję kolendrę lub kmin jak jestem w nastroju do wersji bardziej egzotycznej:))))

Na Sri Lance była dość gęsta wersja, w Indiach spotkaliśmy wersję bardziej rozrzedzoną. Ja robię gęstą papkę i taka smakuje nam najbardziej:)

Smacznego:)

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

Dodaj komentarz

Zobacz także

Smaki Toskanii – tatar z wołowiny

Spis treści1 Tatar – najważniejszy składnik2 Przepis na tatar wołowy po toskańsku (t…