
Będąc w Norymberdze, trzeba chociaż raz zamówić czerwone piwo – Rotbier. Warzone tu od wczesnego średniowiecza, ma ponad 700-letnią historię i wpłynęło znacząco na rozwój miasta. W smaku – delikatne, z ledwo zauważalnym słodkawym posmakiem, w upalne dni smakuje jak eliksir, przywracający siły. Najlepszym miejscem na degustację tego piwa i odpoczynek będzie Hausbrauerei Altstadthof!
Norymberskie czerwone piwo
Spis treści
Jest to piwo dolnej fermentacji, warzone przy niskich temperaturach. Do produkcji piwa w miejskich browarach w Norymberdze początkowo były wykorzystywane tylko słód jęczmienny, woda i chmiel, jeszcze przed uchwaleniem Bawarskiego Prawa Czystości z 1516 roku, przez Wilhelma IV. Miasto wprowadziło własne regulacje, porządkujące ceny piw i składniki, z których można warzyć piwo jeszcze w 1293 roku! Drożdże, osiadające na dole beczek podczas fermentacji (stąd ten proces nazywa się dolną fermentacją), pojawiły się w składzie kilkaset lat później.
Cóż, w średniowieczu, ze względu na ogromne zanieczyszczenie wody, które było przyczyną wielu chorób i epidemii, piwo (i rozwodnione wino) pili wszyscy, włącznie z dziećmi. Było to bezpieczniejsze dla zdrowia, a spożycie piwa było dwu-, a nawet trzykrotnie wyższe, niż obecnie. Choć i procenty, uderzające do głowy, były znacznie mniejsze.
Kolor piwa bierze się od suszonego w specjalny sposób słodu – jest ciemniejszy i dodaje piwu nie tylko ten czerwony kolor, ale również i smak.
W XVI wieku w Norymberdze działało 35 miejskich browarów, które warzyły czerwone piwa. Potem do nich dołączyło 11 browarów, które zaczęły warzyć piwa również górnej fermentacji. Co prawda Norymberga jeszcze do końca nie rozwiązała spór z Belgią, kto pierwszy zaczął warzyć piwa czerwone, natomiast we Frankonii (i Niemczech) jednoznacznie trzyma palmę pierwszeństwa!
Hausbrauerei Altstadthof
Altstadthof powstał w 1984 roku na miejscu poprzedniego browaru Red Brauhaus. Poprzeczkę postawił sobie wysoko – wznowił produkcję tradycyjnego czerwonego piwa z ekologicznych składników. Tym samym stał się pierwszym browarem miejskim, produkującym piwa organiczne, posiadające certyfikat EKO.
Wykorzystują nie tylko te same metody produkcji, co dawniej, również urządzenia – miedziane kotły, drewniane kadzie.
Oprócz przestronnej restauracji, w której można popróbować specjałów kuchni frankońskiej, posiadają uroczy ogródek, w którym można przyjemnie spędzić czas.
Zwróćcie uwagę na górną część budynku. Widzicie gwiazdę? To nie jest Gwiazda Dawida! Jest to Gwiazda Piwowarska – heksagram, znak charakterystyczny cechu piwowarów, które tworzą dwa trójkąty. Pierwszy trójkąt symbolizuje żywioły, które są wykorzystywane przy produkcji piwa – wodę, powietrze i ogień. Drugi trójkąt scala procesy podczas warzenia piwa – kiełkowanie, scukrzanie i fermentację. W połączeniu miały odpędzać złe duchy i czuwać nad prawidłowym przebiegiem procesu powstawania piwa.Piwa z browaru Altstadthof
Browar Altstadthof produkuje czerwone piwo, ciemne piwo, jasny lager i Hail Mary Summer Ale.


Rozpoczęli też produkcję piw sezonowych – Maibock (piwo warzone na 1 maja) oraz Winterwärmer (grzane piwo z przyprawami).

Whisky i inne mocne trunki z Altstadthof
Oprócz warzonych na miejscu piw, można tu spróbować, oraz oczywiście zakupić sporo ciekawych destylatów. Przede wszystkim single malt whisky, destylowanej na bazie słodu, z którego powstaje wspomniane już czerwone piwo. Ayrer’s, bo tak nazywa się ów trunek, dojrzewa co najmniej 3 lata w beczkach z amerykańskiego białego dębu, a następnie jest wykańczany w beczkach po sherry, bourbonie, tudzież porto.
Norymberska whisky została w 2015 uznana za najlepszy tego typu trunek w całym kraju i trzeba przyznać, że smakuje naprawdę dobrze. Co istotne, w produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne składniki, więc istnieje spora szansa, że nawet po spożyciu większej ilości nie będziecie specjalnie cierpieć, nie licząc oczywiście zbolałego portfela, bo nawet podstawowa wersja kosztuje 47 Euro za 0,5l.
W Altstadthof znajdziecie także prawdziwą ciekawostkę pośród niemieckich alkoholi – piwne brandy, destylowane na bazie trzech produkowanych na miejscu gatunków piwa – czerwonego, jasnego Bocka oraz ciemnego. Musze przyznać, że to własnie piwne brandy zasmakowało nam nawet bardziej od whisky i to własnie buteleczkę BockBierBrand zabraliśmy do domu.
Jeśli nie gustujecie ani w whisky, ani brandy, to możecie zdecydować się na tutejszy gin – również pod marką Ayrer’s i także produkowany na bazie słodu piwnego, 100% ekologiczny, a przy tym naprawdę dobry, choć oboje fanami ginu w ogóle nie jesteśmy.
Wycieczka po Korytarzach Skalnych
Pod Norymbergą znajduje się bardzo rozbudowany system średniowiecznych sztolni o łącznej powierzchni około 25 000 m2.
Były wykorzystywane do wytwarzania i przechowania piwa – bowiem doskonale utrzymywały temperaturę i odpowiednią wilgotność.
Browar Altstadthof organizuje godzinną wycieczkę po korytarzach pod browarem. W samych korytarzach nie ma zbyt dużo eksponatów.
Jednak przewodnik (w języku niemieckim) oraz audioprzewodniki (w języku angielskim, francuskim, włoskim i rosyjskim) opowiadają mnóstwo ciekawostek na temat powstałych tu sztolni, historii browarnictwa i jaką rolę piwa oraz cech piwowarów odegrały w rozwoju Norymbergi.
Godzina mija jak jedna chwila!
Nawet w bardzo dużym pomniejszeniu, struktura domów w Norymberdze robi wrażenie, a czteropoziomowe sztolnie oraz ogrom pracy, włożony w ich wykucie w piaskowcu (w XIV wieku! proszę tylko sobie wyobrazić, jakie narzędzia wtedy posiadali, by wykonać tak gigantyczną i skomplikowaną pracę!) pozostawia bez słów.
W części sztolni nadal są przechowywane beczki z piwem oraz destylaty w wielkich szklanych baniakach, czekające na swój czas.
Czasem można też spotkać mieszkańców Korytarzy – ale nikt nie odważył się podejść i sprawdzić, czy to był jeszcze żyjący przedstawiciel czy już eksponat ;).
Na jakie wycieczki po Korytarzach Skalnych można się zapisać (bilety do nabycia w Informacji Turystycznej):
Historyczny spacer po Korytarzach Skalnych – 8 EUR
Czerwone piwo w Korytarzach Skalnych – 11 EUR (w tym degustacja 2 piw – czerwonego i lagera)
Z Nürnberg-Card – wstęp bezpłatny (degustacja piwa wtedy jest płatna dodatkowo 3 EUR).
Bergstraße 19-21, Norymberga
Godziny otwarcia:
Nd-Czw 11:00-24:00
Pt i Sb – 11:00-01:00
Skomentuj