Strona główna Podróże kulinarne Alkohole śwata Glina Whisky – niemiecka whisky z Brandenburgii

Glina Whisky – niemiecka whisky z Brandenburgii

18 min. czytania
0
0
Glina Whisky, Werder a.d. Havel, Brandenburgia

Whisky? W Niemczech?

W Niemczech bywamy praktycznie co roku, już od kilku lat. Za każdym razem przywozimy stamtąd nowe doświadczenia i smaki, w tym oczywiście procentowe – rokitnikowe i kminkowe nalewki z Meklemburgii, cudowne wina z Frankonii, czy bawarskie piwa, warzone wedle prastarej receptury.

Każdy, kto choć trochę czasu w Niemczech spędził, wszystkie te trunki zapewne kojarzy, w tym czy innym wydaniu. Natomiast whisky? I nie, nie mówimy tu o barwionej, sztucznie postarzanej „wódzie na myszach”, tylko prawilnej „rudej”, leżakowanej w beczkach i robionej z należytą starannością i przywiązaniem do detali – z Glina Whisky.

Glina Whisky, Werder a.d. Havel, Brandenburg

Glina Whisky – to największa destylarnia na terenie wschodnich Niemiec, korzystająca z własnych upraw jęczmienia i żyta oraz czystej wody z prywatnego ujęcia na głębokości 86 m. Znajduje się 20 km od Poczdamu i otwiera swoje drzwi codziennie dla wszystkich miłośników whisky, ginów i nalewek.

Różne trunki z Glina Whisky, z Brandenburgii

Glina Whisky – skąd wzięła się nazwa

Nie musicie szukać pokrętnych skojarzeń z językiem polskim. Glina, to glina. Ze względu na historyczną obecność Słowian Połabskich, nie brakuje w regionie słowiańsko-brzmiących nazw.

Od gliny, z której wyrabiano tu cegły na potrzeby rozwijających się miast niemieckich, wywodzi się nazwa regionu – Glindow. Pierwsze wzmianki o glinie pochodzą z 1238 roku. Cegły z tutejszej gliny pewnie do dziś da się znaleźć w Berlinie, czy Poczdamie.

Na gliniasto-piaszczystej glebie uprawiano tu niegdyś winorośle. Klasztor cysterek w Lehnin robił wino na tych ziemiach od XIV wieku. Jednak w połowie XVIII wieku najpierw przybyła niszczycielska, ostra zima, a następnie dzieło dokończyły skutki wojny o sukcesję austriacką. W miejsce winogron pojawiło się zboże – dla króla Fryderyka II oraz zmierzających do boju żołdaków, zaopatrzenie w żywność było ważniejsze niż wino.

Jak powstaje Glina whisky

Mają 75 ha pól uprawnych, co pozwala im prowadzić destylarnię hybrydową – wzorowaną na procesach produkcyjnych w UK.

Werder a.d. Havel, Brandenburgia
Tuż za płotem – pole z rzepakiem

Z tegoż zboża, wyrosłego na tej ziemi i z wody z prywatnego ujęcia „Elisabeth” powstaje Glina whisky.

Jest tu flagowym produktem, z którego największą dumę czerpie jej wytwórca – Michael Schultz, który godzinami potrafi opowiadać o procesie fermentacji, używanych ziarnach i beczkach, w których whisky nabiera charakteru. 

Michael Schultz, Whisky Sommelier

W tym biznesie jest od 30 lat. Po zmianie ustroju trafił do Monachium, gdzie uczył się sztuki destylowania. W 1991 roku rozpoczęli produkcję whisky. Obecnie w firmie pracuje 9 osób. Michael z żoną prowadzą biuro i odpowiadają za całą administrację i marketing.

Przy zbiorach pomagają sąsiedzi, przyjaciele. Niestety, Brandenburgia boryka się z brakiem rąk do pracy w rolnictwie. Młodzież jedzie pracować do Berlina i Poczdamu przy biurkach, a w praca w polu nie przyciąga zbyt wielu osób.

Whisky leżakuje w nowych beczkach z dębu bezszypułkowego ze Spessart, produkowanych przez ostatniego mistrza w Brandenburgii – Messerschmidta z Neu Zittau, a także w beczkach z Bordeaux, Burgundii oraz w beczkach po porto i sherry.

Beczki z niemieckiego dębu, po winie z Burgundii i Bordeaux, po porto i sherry

Panie, a jak smakuje!

Abstrahując od samego procesu, w końcu należy dojść do tego, co w trunku kluczowe, czyli smaku. Tu trzeba przyznać, że destylarnia z Werdera robi to znakomicie.

Degustacja whisky w destylarni w Werder a.d. Havel

Perła w koronie – niemal 60-procentowy single malt, który – z racji woltażu, powinien być trunkiem tylko dla twardzieli, obeznanych z procentami, okazał się być na tyle przystępny, że nawet Tati, która whisky nie tyka, stwierdziła, że jest naprawdę bardzo dobra.

Whisky Single Malt, z destylarni Glina Whisky, z Brandenburgii

Tajemnica kryje się w łagodnym klimacie oraz połączeniu gleby z jeziorami, otaczającymi region. Stąd się bierze delikatny, słodkawy posmak.

Werder a.d. Havel, Brandenburgia

Zwróćcie uwagę na butelki!

Co na pewno zapada w pamięć to same butelki.

Unikalne butelki z destylarni Glina Whisky, z Brandenburgii

Flagowy trunek ląduje w naczyniach dosłownie naznaczonych ręką twórcy – produkty najwyższej jakości sprzedawane są w butelkach z odciskiem dłoni właściciela.

Butelka whisky idealnie pasuje do ręki właściciela

Co kupicie w destylarni Glina Whisky

Whisky

Oferta whisky jest naprawdę imponująca. Znajdziecie tu whisky, które dojrzewało przez cały czas w jednej beczce (np. 5-letnia whisky, w beczce po winie z Bordeaux z Château Clos Fontaine 2012, lub 5-letnia whisky, w beczce po winie wiśniowym, które ostatnio otrzymały srebrne medale World Spirit Award 2019), w trzech beczkach, w nowych beczkach, w beczkach po winie, po sherry, 5-letnie, 8-letnie. Pomysłów na eksperymenty i smak nie brakuje.

Kolorem przypominają bursztyny, które kiedyś tutaj były znajdywane w ziemi.

Gin

Butelki ginu firmuje uroczy pieseł właściciela, Sir Henry.

Gin firmuje pies właściciela, Sir Henry - z Glina Whisky, Brandenburgia

W ofercie są giny klasyczne i smakowe (z grejpfrutem, z borówką, z pomarańczami i grejpfrutem). Gin Der Siedler (Osadnik – pierwszy rolnik, który użył kosy do zbierania żyta, symbolizuje jakość produkowanej ręcznie whisky) zdobył złoty medal, a gin Sir Henry, o smaku pomarańczowo-grejpfrutowym, srebrny medal na World Spirit Awards 2019.

Wina owocowe

Wina owocowe, z destylarni Glina Whisky

Wina owocowe, o ponętnych nazwach i proweniencji bardziej słodko – owocowej, niż winnej, choć trzeba przyznać, że więcej jest pozycji klasycznych, niż rozgrzewających nazwą :).

Likiery i owocowe brandy

Gruszkówka

Gdzie można znaleźć whisky poza destylarnią

Wszystkie pozycje z destylarni znajdziecie na pewno w Berlinie i Poczdamie, eksportują je również do Austrii i Francji.

Sklep destylarni Glina Whisky, Brandenburgia

Można je zamawiać również przez Internet – przez stronę destylarni.

Niestety w Polsce ta whisky nie jest obecna ze względu na zawiłości opodatkowania, które podraża (i tak już nietani) produkt dwukrotnie.

Degustacja whisky

Sklep destylarni jest otwarty codziennie, bez wyjątków, od godz. 10:00 do 18:00. W sklepie przed zakupem można spróbować praktycznie każdego trunku – w specjalnych butelkach, przygotowanych do degustacji.

Sklep destylarni Glina Whisky

Raz w miesiącu są organizowane otwarte degustacje dla wszystkich chętnych – trzeba śledzić newsy i sprawdzać kalendarz wydarzeń.

Degustacja whisky

Oprowadzenie po destylarni połączone z degustacją kosztuje 25 EUR, degustacja whisky wraz z 4-daniowym obiadem – 89 EUR.

Dla grupy 10 osób można zorganizować degustację indywidualną.

Od kwietnia do czerwca przy destylarni działa restauracja, gdzie np. możecie spróbować dań z miejscowych szparagów. W ciągu tych trzech miesięcy restauracja jest otwarta codziennie. W pozostałe dni – tylko dla grup, które przyjeżdżają na degustacje.

Restauracja serwuje dania lokalnej wiejskiej kuchni Brandenburgii. Wszystkie produkty pochodzą od rolników, działających dookoła destylarni.

Glina whisky – jak dojechać

Samochodem

Z Poczdamu dojedziecie samochodem w 30 minut. Droga prowadzi przez jeziora Brandenburgii – Glindower See, Templiner See i Schwielowsee (po drodze możecie wpaść do Kristiny Berger i jej absolutnie genialnych nalewek z rokitnika a potem zrobić dodatkowe 10 km do Klaistowa, na cudowny targ i obiad).

Komunikacją miejską

Też da się, droga zajmie 45-60 minut. Z dworca kolejowego w Poczdamie trzeba dojechać do dworca w Werder. Potem wsiąść w autobus 633, dojechać do Glindow. Stamtąd trzeba przejść około 1 km na piechotę.

Glina Whisky, Brandenburgia

Polecam sprawdzić połączenia na stronie lub w aplikacji Deutsche Bahn – dzięki niej zawsze w Niemczech trafiamy tam, gdzie trzeba.

GLINA WHISKY DISTILLERIE 

Karl-Liebknecht-Str. 17a, Werder a.d. Havel, Brandenburgia


WSZYSTKIE NASZE POSTY Z BRANDENBURGII

Brandenburgię odwiedziliśmy na zaproszenie Niemieckiej Centrali Turystycznej oraz Biura Turystyki i Marketingu Brandenburgii (zajrzyjcie na ich stronę Odkryj Brandenburgię po więcej inspiracji do podróży w tym regionie)

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na  [icon name="facebook-square" class="" unprefixed_class=""] Facebook, [icon name="instagram" class="" unprefixed_class=""] Instagram[icon name="twitter" class="" unprefixed_class=""] Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Degustacja win Lacryma Christi del Vesuvio DOC

Degustacja win Lacryma Christi w winnicy Cantina del VesuvioSpis treści1 Degustacja w…