Strona główna Podróże kulinarne Gdzie dobrze zjeść Grano Duro – autentyczna kuchnia włoska w Warszawie

Grano Duro – autentyczna kuchnia włoska w Warszawie

18 min. czytania
0
0
Risotto - Grano Duro, restauracja włoska, Warszawa

Podróżując po różnych miastach Włoch, odwiedziliśmy najrozmaitsze knajpy – od swojskich, rodzinnych trattorii i malutkich barów po miejsca zatłoczone i bardzo turystyczne. Nie zawsze serwowano tam jedzenie dobre albo w naszym guście. Zawsze (no prawie!) natomiast te miejsca były napełnione serdecznością, życzliwością i ulotną energią, która osiadała na plecach, rzęsach i talerzach, pozostawiając w duszy uśmiech i poczucie dobrze spędzonego popołudnia lub wieczoru.

W Polsce, szukając ulubionych włoskich smaków, często gubimy się, próbując zrozumieć, komu knajpa z kuchnią włoską chce się podobać. Trafialiśmy do miejsc z wykrochmalonymi obrusami, kelnerami niemal w rękawiczkach i kiepską pizzą za duże pieniądze, wykwintnym wystrojem ale bez atmosfery, z pysznym jedzeniem ale też z daniami z polskiej kuchni, które zawieruszyły się pomiędzy dania typowo włoskie. Lista miejsc, które kochamy miłością wielką, jest krótka i, po wielu próbach, niechętnie ruszamy do sprawdzenia nowych, zostawiając zdobywanie wrażeń na wyjazdy.

O Gran Duro dowiedziałam się przypadkowo, od koleżanki z pracy. Ufam jej opiniom na temat kuchni włoskiej, więc kiedy napisała, że znajdziemy tam autentyczne włoskie smaki, bez podkręcania, ruszyliśmy natychmiast.

Grano Duro – urocza knajpa z autentyczną kuchnią włoską na Powiślu

Grano Duro powstało niedługo przed lockdownem i nie zdążyło jeszcze na dobre rozwinąć skrzydeł. Dwóch sympatycznych chłopaków z Mediolanu – Daniele Noè i Andrea Rossi – założyli malutką knajpę w samym sercu Powiśla, by podzielić się własnym doświadczeniem oraz przybliżyć nam świat kuchni włoskiej.

Kilka stolików w środku, latem działa ogródek przed wejściem. Menu zawiera przystawki, streetfoodowe przekąski na mały głód, różnorodne pasty (makarony) i desery i zmienia się co środę. W ofercie też są włoskie wina – wybór może nie jest na razie duży, ale w całkiem ciekawym zestawieniu (czekam na okazję spróbować czerwonego z Piemontu!).

Najbardziej w tej knajpie mnie ujęli sami właściciele – a właściwie Daniele :) bo to właśnie dzięki niemu, po kilku minutach pobytu w lokalu, po pierwszych zdaniach, poczułam się jak we Włoszech. Zrobiło się luźno, przytulnie, wesoło, każde słowo miało pozytywną moc. Byli tuż obok, kiedy ich potrzebowaliśmy, by zamówić kolejne danie albo zapytać o składniki. Równie dobrze mogłoby to być w Bergamo, w Rzymie, gdzieś na Trastevere, albo w uliczkach Turynu. Gdybym nie słyszała rozmów po polsku obok, byłabym pewna, że jestem we Włoszech.

Nie są ani na drodze naszych spacerów po mieście, ani w pobliżu domu, ale i tak będziemy do nich wpadać regularnie. Śledzenie ich menu w tej decyzji nas tylko utwierdza. Myśl o tym, że mogłabym nie spróbować dania, które będzie tam tylko przez tydzień, niepokoi umysł i zmusza do robienia rezerwacji :D.

Grano Duro – wybrane dania z menu

Wyprzedzając nieco pytania – weźcie pod uwagę, że dań, pokazanych tutaj może nie być. Będą inne, równie pyszne! Warto rozmawiać, próbować, szukając swoich smaków i odkrywając dla siebie kolejne regiony Włoch pod kątem kuchni i regionalnych smaków.

Piadina z ośmiornicą

Piadiny – kanapki dostępne niemalże wszędzie we Włoszech, z foodtrucków, mobilnych wózków i w barach. Długo uczyłam się piadiny doceniać, aż wreszcie znalazłam swój smak i sposób wykonania.

Piadina z ośmiornicą - Grano Duro, kuchnia włoska, Warszawa Powiśle

W Grano Duro wypiekają chlebki sami i napełniają je kilkoma składnikami, idealnie pasującymi do siebie. Ta z ośmiornicą za chwilę znikała z menu, a ja byłam szczęśliwa, że stwierdziłam spróbować, zamiast zupy.

Świetnie danie na mniejszy głód i jako przystawka do wina, w oczekiwaniu na dania główne.

Pappa al pomodoro

Świetna toskańska zupa – z pomidorów i chleba, z grzankami, na oliwie. Wielokrotnie słyszałam o niej u Giulii Scarpaleggia, prowadzącej bloga Jul’s Kitchen – o kuchni Toskanii, ale nigdy nie zdołałam spróbować ani zamówić. Po tej wersji czekam na pomidory z targu i zrobię podejście w domu.

Pappa al pomodoro - toskańska zupa, Grano Duro, Warszawa Powiśle

Krem z groszku z salsiccią z grzankami

Musiałam szybko machać łyżką, żeby zdążyć spróbować zupy, zanim Michał, nie gustujący w zupach-kremach, a tym bardziej groszkowych, nie wyjadł mi całości.

Krem z groszku z salsiccią - Grano Duro, włoska restauracja w Warszawie

Bardzo sycąca – dla mnie była daniem samodzielnym, a nie wstępem do dania głównego (choć nie przeszkodziło to nam zamówić też ravioli).

Risotto z kaparami, kawiorem z łososia i kandyzowaną skórką pomarańczy

Zamówiłam bardziej z ciekawości. Rzadko decyduję się na risotto w knajpach, bo często gotujemy w domu i jeszcze rzadziej knajpa jest mnie w stanie zaskoczyć (Słowenia zaskoczyła mnie risotto, dwa razy!!!).

Risotto - Grano Duro, restauracja włoska, Warszawa

Skórka pomarańczy świetnie łączyła się z lekko słonawym kawiorem oraz kremowym smakiem ryżu, a sproszkowane kapary podbijały całość. Danie układają na naszych oczach co tylko dodawało uroku. To całe mini-przedstawienie!!! Risotto było przepyszne i zdecydowanie jedno z ciekawszych, których próbowałam.

Carbonara

Michał poszedł na całość i zamówił carbonarę. Gotujemy to danie w domu średnio raz na dwa tygodnie i byliśmy bardzo ciekawi poprawnej interpretacji tego dania w wykonaniu włoskich szefów. Odetchnęłam, kiedy Michał skomentował – „równie dobra, co twoja” :D

Carbonara - Grano Duro, kuchnia włoska, Warsawa Powiśle

Ręcznie robiony makaron (tak jak do pozostałych past w menu), świetny sos i rozpływające się w ustach guanciale, nie wspominając o nieskromnej górce sera, startego, by zwieńczyć całość.

Gnocchi alla Romana

Przez wiele osób uważane za królów wśród włoskich klusek, gnocchi alla Romana są delikatne, maślane i obłędnie dobre.

Gnocchi alla Romana - Grano Duro, kuchnia włoska, Warszawa Powiśle

Gnudi z ricottą, skórką cytryny i szpinakiem

Obłędne, delikatne, rozpływające się w ustach, sycące, w maśle (<3), z serem. To danie, które koi serce, uspokaja nerwy, poprawia humor.

Gnudi z ricottą i szpinakiem - Grano Duro, włoska restauracja w Warszawie

Cannolo sycylijskie – najlepsze w Warszawie

Pyszne, zniewalające cannolo ze słodzoną owczą ricottą – jak na Sycylii!!! Od razu przypomniał mi się wyjazd do Katanii oraz „przypadkowe” spacery obok cukierni, po cannoli z pistacjami oraz lody.

Cały czas o nim myślę i moralnie przygotowuję się na częstsze wizyty – kiedy będzie w menu.

Cannolo siciliano - Grano Duro, włoska restauracja w Warszawie

***

Tli się we mnie nadzieja, że kiedyś będę w stanie zrezygnować z przekąski na rzecz deseru. Nadal nie osiągnęłam poziomu luźnej konsumpcji i celebracji 5-daniowego posiłku w ciągu jednego wieczoru. Może kiedyś :)

Czuję, że będziemy nadkładać kółka, by zawitać tu na małe conieco, na lunch albo kolację z przyjaciółmi lub rodziną lub kiedy będziemy bardzo tęsknić za Włochami albo potrzebować poprawić sobie humor.

Czy muszę wspominać, że mamy już kolejną rezerwację? ;)

Grano Duro, Topiel 12, Warszawa

P.S. nowe menu pojawia się wyjątkowo w ramach Stories na Instagramie. Ale…wpadajcie w ciemno, serio!!! :) tylko pamiętajcie o rezerwacji – stolików jest mało, warto mieć pewność, że będą na was czekali.

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Gdzie dobrze zjeść

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Lublana na weekend – spacery, dobre jedzenie i wino

„Lublana? Malutka. Kilka godzin wam w zupełności wystarczy…” Będąc …