Strona główna Europa Polska Sałatka z bobem, szparagami i truskawkami

Sałatka z bobem, szparagami i truskawkami

11 min. czytania
0
0
Sałatka z bobem, szparagami i truskawkami - dania z grilla

Przez pandemię zapomniałam, trochę, odrobinę, jak gotuje Agata Wojda, znakomita szefowa kuchni. Nie powiem, że z niczego robi coś, bo aż tak jej dań nie udało mi się zgłębić. Ale zdążyłam zorientować się, że zawsze stawia na sezonowość, wysoką jakość składników, lokalność oraz harmonijne połączenie smaków. Od lat też jestem wielką fanką jej felietonów z Kukbuka, skrzętnie notując polecane miejsca i dania.

Kiedy dowiedziałam się, że na degustacji różowych win z Niemiec, polecanych do dań z grilla, to właśnie Agata będzie dobierać potrawy, byłam pierwsza do potwierdzenia obecności.

Jednym z dań, które Agata zaproponowała do różowego wina z Palatynatu od Rudi Rüttgera, pachnącego porzeczkami, papryką i latem, była sałatka z bobem, szparagami i truskawkami. Sałatka dosłownie szturmem zdobyła nasze podniebienia i gościła regularnie w sezonie szparagowym na stole. Jest naszą ulubioną sałatką letnią. Najlepiej sprawdza się na grillu, ale w domu, na patelni grillowej (a nawet zwykłej) też da radę. Wymaga trochę czasu na przygotowaniu, ale gwarantuję zachwyt przy konsumpcji :).

Sałatka z bobem, szparagami i truskawkami – przepis

Składniki:

  • pęczek białych, obranych szparagów;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • 2 pęczki dymki z małymi cebulkami;
  • garść bobu;
  • garść mieszanki dowolnych liści i ziół (bazylii, estragonu, musztardowca, mięty, szpinaku, oregano, rozmarynu);
  • 6 łyżek oliwy, najlepiej delikatnej w smaku, lub oleju rzepakowego;
  • 2 czubate łyżki utłuczonych, prażonych, obranych orzechów laskowych;
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego;
  • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru;
  • 2 łyżki syropu z pędów sosny lub syropu z kwiatów czarnego bzu;
  • sól wędzona;
  • cukier brązowy;
  • truskawki przekrojone na pół (maliny, plasterki jabłek, grillowana brzoskwinia, melon lub arbuz)
  • każdy kozi/ owczy ser z nutą dymu idealnie tu pasuje, np. oscypek, wędzone tofu (ja używam halloumi)
  • 2 posiekane ząbki czosnku.

Lista składników od Agaty jest długa ale zachęca do eksperymentów.

Szparagi z truskawkami i prażonymi migdałami
Wersja lunchowa, przypominająca bardziej sprawdzanie, co było w lodówce – ALE! sos, zioła i karmelizowanie warzyw to podstawa tej sałatki!

Np., kiedy nie mam białych szparagów, daję tylko zielone. Bób może być mrożony albo świeży. Zioła – takie, jakie macie pod ręką. Zamiast oliwy można wykorzystać olej rzepakowy. Orzechy laskowe, mimo że naprawdę robią różnicę, przyznaję, często pomijam. Sól wędzoną, mimo że posiadam od ponad roku, nie jestem w stanie znaleźć i sypię zwykłą. Kiedyś znajdę i sprawdzę, jak bardzo to wpływa na smak :D. Korzystałam z truskawek, ale ciekawi mnie, jak smakowałaby z melonem czy arbuzem. W oryginalnym przepisie proponowany jest oscypek, ale doskonale sprawdza nam się halloumi, które zawsze mam w lodówce.

Sposób przygotowania

W przepisie bób jest świeży, ale ja zawsze podgotowuję, nie do 100% miękkości. Szparagi, czosnek i pokrojoną dymkę wrzucić do miski. Dodać 2 łyżki oliwy, szczyptę cukru. Mieszankę wrzucić na ruszt grilla lub na patelnię grillową. Grillować z obu stron, po zdjęciu z ognia – posypać solą wędzoną.

Do sosu idą: starty albo posiekany imbir, 4 łyżki oliwy, syrop, ocet, sól.

Uprażyć orzechy, rozdrobnić. Pokroić warzywa na mniejsze kawałki. Posiekać drobno zioła. Teraz połączyć wszystko w całość i wymieszać. Ser wrzucić na grill i delikatnie podrumienić z obu stron. Owoce pokroić na kawałki. Dodać ser i owoce do sałatki.

Sałatka z bobem, szparagami i truskawkami

Do sałatki dodatkowo w oryginalnym przepisie proponowane są np.: młody groszek, młode cukinie, papryczki hiszpańskie pimientos de Padron (może kiedyś się odważę), boczniaki.

Wino do sałatki z bobem, szparagami i truskawkami

Po degustacji z niemieckimi winami, nie otwieram do tej sałatki wina innego niż różowe. Polecam wytrawne, delikatne wino, które podkreśli smak truskawek, chrupiących warzyw oraz grillowanego sera.

Wina od Rudi Rüttgera znamy od ładnych paru lat. Zaczynaliśmy od grauburgunderów i weissburgunderów, a w tym roku królują u nas jego różowe. Do tej sałatki próbowaliśmy Cabernet Sauvignon Sonnenberg Rosé, dostępne w lutomski.wino, z nutami liści porzeczki, papryki i czerwonych jagód.

Cabernet Sauvignon Sonnenberg Rosé, od Rudi Rüttgera

Degustacja była organizowana przez Niemiecki Instytut Win w Polsce. Zaglądajcie na ich stronę po więcej ciekawostek na temat win, degustacji, regionów winiarskich w Niemczech, pomysłów na wakacje i wydarzeń w Polsce (organizują np. co roku Riesling Week – wydarzenie, na które z roku na rok czekam coraz bardziej).

Przepis na sałatkę – Agata Wojda.

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Polska

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Ośmiornica w sosie pomidorowym marinara

Po raz pierwszy zetknęliśmy z owocami morza, podanymi z ziemniakami, w …