Strona główna Europa Polska Małopolska Trasa Smakoszy – Karczma Halit, Wieliczka

Małopolska Trasa Smakoszy – Karczma Halit, Wieliczka

12 min. czytania
7
0

Idąc do kopalni soli w Wieliczce, już z daleka widzieliśmy, jak grupki osób, wzdrygając się od zimnego wiatru, szybko przechodzą drogę i znikają w bramie naprzeciw. Jak się okazało, to karczma Halit, czeka na wszystkich zwiedzających z garnkami pełnymi tradycyjnych dań z Małopolski i okolic Wieliczki.

Małopolska Trasa Smakoszy - Karczma Halit

Tysiące osób z całego świata robi w Wieliczce dokładnie to samo, co my – czyli po zwiedzaniu kopalni kieruje swoje kroki prosto do bramy karczmy, w nadziei zjeść treściwy posiłek po wyczerpującej trasie.

Karczma Halit – trochę historii

Nie każdego dnia jest okazja, by zobaczyć drewnianą chatę z XVII wieku w tak dobrym stanie. To dzięki właścicielom karczmy Halit, którzy dali jej szansę na nowe życie.

O tak długiej historii świadczą różne znaleziska przy budowach i remontach chaty. Chata służyła i jako prywatny dom mieszkalny oraz jako pomieszczenie socjalne kopalni. Mimo wieloletnich zniszczeń, wielokrotnych wzlotach i upadkach, trwa niezłomnie i walczy o swoje miejsce.

W latach 90-ch została przebudowana na karczmę, która serwuje tradycyjne dania Małopolski (najczęściej z okolic Wielicki) oraz typowe dania polskie. Drewniane ściany same w sobie robią bardzo gościnne wrażenie i działają podświadomie na pamięć i wyobraźnię. Mimowolnie można przenieść się do obrazków z książek, do dużych drewnianych stołów, przy których od wieków zbierały się duże rodziny.

Karczma Halit, Wieliczka

Karczma Halit – menu

Byliśmy w zimie, przed Świętami Bożego Narodzenia – światełka, zapach choinek sprawiały, że chciało się zostać tu na dłużej i pić gorącą, aromatyczną herbatę szklankę za szklanką.

W karcie znajdziecie dania tradycyjnej kuchni polskiej, które można spotkać w menu praktycznie każdej karczmy, ale i dania regionalne, które zjecie tylko w Małopolsce.

Dania regionalne

Na przykład, maczankę, 22 PLN.

Maczanka po krakowsku - karczma Halit

 

Co prawda, wcześniej spotkałam się z maczanką w wersji z foodtrucka oraz z przepisami, świadczącymi bardziej o formie kanapki, aniżeli głównego dania. Halit podaje maczankę z dużą ilością sosu, więc trzeba to danie jeść szybko, póki bułka trzyma jeszcze swój kształt. Maczanka tu przypomniała mi portugalską francesinhę, zalewaną nie tylko sosem, ale również dużą ilością sera .

Żadna karczma w Polsce nie obejdzie się bez pierogów. Cieszy mnie, że coraz częściej w menu widzę pierogi na słodko, z jagodami i owocami, które po prostu uwielbiam. Zajadałam się nimi w dzieciństwie i w lecie chętnie dobieram się do parującej miski pierogów z wiśniami lub malinami, dokładając do nich śmietany.

W zimie jednak wolę dania bardziej treściwe – dlatego zamówiliśmy również pierogi z mięsem, 18 PLN.

 

Pierogi z mięsem - karczma Halit, Wieliczka

Cienkie ciasto, z dużą ilością skwarków oraz szczypiorku, który dodawał świeżości do dość ciężkiego dania.

Dania tradycyjne

Zupa gulaszowa, 18 PLN, podawana w kociołku, była tak treściwa, że właściwie, na zupie można było w porze obiadowej poprzestać.

Bogracz z lanym ciastem - karczma Halit, Wieliczka

Ja bardzo chciałam spróbować ulubionych smaków – buraków z kozim serem i migdałami – w nowej dla siebie wersji, w postaci zupy-kremu.

Zupa-krem z buraków, z kozim serem i migdałami

Pozostanę jednak przy swojej ulubionej formie sałatki, chociaż i tak zawsze będę namawiać, by popróbować nowych smaków i eksperymentowania ze składnikami.

Michał nie był w stanie oprzeć się pokusie i zamówił danie, które aż prosiło się, by go spróbować – “Diabła Wielickiego”, czyli smażone polędwiczki z ostrym sosem.

 

Diabeł Wielicki - smażone polędwiczki z ostrym sostem

Sam sos jest podawany oddzielnie, więc można kontrolować, jak bardzo ostre będzie danie. Michał, ze względu na upodobania do dań ostrych, sobie nie żałował.

Widzę w menu delikatne ukłony w stronę kuchni krajów turystów, odwiedzających karczmę, i tradycyjne przepisy, z kaczki, indyka, wieprzowiny, wołowiny, by kuchnię polską też zaprezentować.

A na trawienie w Halicie…

Spróbujcie koniecznie nalewek (kilkanaście złotych za kieliszek).

Nalewki - karczma Halit

Tworzone są według tradycyjnych receptur, a po takiej kuchni – są bardzo wskazane, chyba że jesteście kierowcą tego dnia, albo stan zdrowia / własne przekonania wewnętrzne mówią inaczej!

W karcie są również desery, ale byliśmy w stanie po takim obiedzie poprosić tylko o rachunek 

Karczma Halit – jak dojechać z Krakowa

Autobus

  • Linia 304 jeździ od przystanku Główny Dworzec Zachód;
  • Linia 224 jeździ od przystanku Centrum Jana Pawła II- do przystanku Wieliczka Kopalnia Soli.
Cena biletów na autobusy do Wieliczki

Jest to strefa II i na nią obowiązuje bilet podmiejski I+II strefa, na 60 minut. Cena biletu – 5 PLN.

Na tej trasie kursuje też mnóstwo busów prywatnych. Bilety kosztują nieco drożej, ale jest więcej swobody przy planowaniu dnia (oraz wolnych miejsc w środku), a tym bardziej powrotów z Wieliczki.

Pociąg

Z Dworca Głównego do Wieliczki można dojechać pociągiem Kolei Małopolskich. Podróż trwa również około 23 minut.

Cena biletów na pociąg do Wieliczki

Bilet kosztuje 4 PLN. Zintegrowany bilet na pociąg i komunikację miejską na 70 minut kosztuje 5,40 PLN.

Karczma Halit

ul. Daniłowicza 9, Wieliczka

Jeśli wybierzecie się, dajcie znać, co wam smakowało i jakie są wasze wrażenia!

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE POSTY Z MAŁOPOLSKI

Karczmy z Małopolskiej Trasy Smakoszy odwiedziliśmy na zaproszenie Polskiej Organizacji Turystycznej.

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Polska

7 komentarzy

  1. Ilona

    6 lutego 2018 at 11:33 am

    Uwielbiam restauracje, gdzie można spróbować regionalnych smaków, a jeżeli w karcie są jeszcze nalewki własnej roboty to jestem kupiona :) Karczmę koniecznie musimy odwiedzić będąc w pobliżu.

    Reply

    • Tati

      6 lutego 2018 at 11:39 am

      To w takim Małopolski Szlak Smakoszy – dla Ciebie!!! :) bardzo dużo ciekawych miejsc w różnych zakątkach Małopolski, w których można nie tylko zjeść, ale i czegoś się dowiedzieć. Z ciekawych szklaków kulinarnych polecam również Śląskie Smaki i Podkarpackie Smaki. Wszystkie trzy – pycha miejsca!!!

      Reply

      • Ilona

        15 lutego 2018 at 4:12 pm

        Śląskie Smaki już po części łapiemy jeżdżąc w rodzinne strony lubego (Warownia Pszczyńskich Rycerzy to nie tylko ciekawe doznania kulinarne, ale także niepowtarzalny klimat “teraźniejszego średniowiecza”). :) Pozdrawiam serdecznie!

        Reply

        • Tati

          15 lutego 2018 at 7:15 pm

          ooo! do Pszczyny regularnie zaglądamy, co najmniej raz do roku, ale w Warowni jeszcze nie byliśmy – dzięki za podpowiedź, w kwietniu tam zajrzymy sprawdzić!

          Reply

          • Ilona

            20 lutego 2018 at 12:24 pm

            Jak będziecie w Pszczynie, to jeszcze Wodna Wieża powinna Was zainteresować ;) Nie jest to tradycyjna śląska kuchnia, ale miejsce jest niesamowite! :)

          • Tati

            20 lutego 2018 at 2:50 pm

            O Wodnej Wieży wiem, natomiast mam mieszane uczucia – czytałam dość niepochlebne opinie no i widziałam, że ceny w menu są dość wywindowane. Korzystaliście? Znacię kuchnię? Polecacie? Czy bardziej chodzi o wystrój?

          • Ilona

            27 lutego 2018 at 12:19 pm

            Byliśmy w 2014, ale przejazdem i wpadliśmy tylko na deser i kawę (nie było się do czego przyczepić jeśli chodzi o smak i sposób podania :) ). Z tego co pamiętam, ceny były na poziomie restauracji w 4*/5* hotelu, ale mieli też specjalne menu lunchowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Podlasie: Białowieża na weekend na totalny reset!

Spis treści1 Białowieża – odpoczynek dla zmysłów2 Białowieża – miasto kotów i …