Strona główna Pojedli-Popili Alkohole śwata Porto: spacery po Vila Nova de Gaia z kieliszkiem porto

Porto: spacery po Vila Nova de Gaia z kieliszkiem porto

35 min. czytania
0
0

Vila Nova de Gaia – na degustację porto właśnie tu!

Jeśli degustacja porto znajduje się na waszej liście rzeczy do zrobienia w Porto, to bezwzględnie skierujcie swoje kroki do Vila Nova de Gaia.

Znajduje się tu kilkadziesiąt sal degustacyjnych i piwnic najbardziej renomowanych firm produkujących porto. Co najmniej parędziesiąt z nich są dostępne do zwiedzania. Dodajcie do tego różnorodne bary, kawiarnie, galerie, proponujące degustacje win – i wasz spacer brzegiem Douro może rozciągnąć się na cały dzień. I dobrze!

Stąd jest, moim zdaniem, rozciąga się najpiękniejsza panorama Porto. Mnóstwo ludzi przychodzi tu na podziwianie zachodów słońca. Na trawie w parku, na schodkach nabrzeża, przy stolikach barów i sal degustacyjnych – wszyscy oglądają, jak miasto powoli zbiera się do snu, a słońce, muskając ostatnimi promieniami po dachach, znika za horyzontem. “Złota godzina” na moście wprost zapiera dech w piersiach.

Most Luisa I, Porto, Portugalia
Widok z Ponte Dom Luís I
Graham's, degustacja porto
Widok na Porto z Graham’s

Możliwości degustacji porto jest tak wiele, że nie sposób spróbować wszystkich win w ciągu jednego wyjazdu, nawet tych bardziej znanych. Czy te najbardziej renomowane będą najlepsze? Czy wszędzie proponują to samo? Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo? Czym jedna degustacja porto różni się od drugiej?

Mam nadzieję, poniższe wskazówki pomogą wam się zorientować się w świecie porto i wybrać miejsce na degustację dla siebie .

Porto – krótka historia i rodzaje

Porto – słodkie czerwone, wzmacniane brandy, wino. Swoją nazwę bierze od miasta, w którym powstało. Jednak ojcami chrzestnymi sukcesu tego wina są Brytyjczycy, którzy zasmakowali w nim jeszcze w XVII wieku.

Jak powstało

Piękna legenda, którą znalazłam w książce Wine Bible, głosi, że dwóch angielskich kupców, zadręczonych poszukiwaniami alternatyw dla wina francuskiego, które, ze względu na zawiłości historyczne, chcieli za wszelką cenę zastąpić innym, zostali poczęstowani winem przy klasztorze w Lamego. Wino bardzo im zasmakowało – słodkie, intensywne w smaku, zupełnie inne, niż wszystkie im znane. Tak oto rozpoczęły się dostawy porto do Wielkiej Brytanii, zainspirowane wzmacnianym winem z klasztoru.

Prawda jest taka, że wina były wzmacniane od wielu-wielu lat, wieków ze względów praktycznych – by przy transporcie wino się nie zepsuło. Im więcej było wielbicieli podwyższonych procentów oraz smaku, tym więcej dodawali brandy, aż wypracowali zasady wytwarzania.

Początkowo Brytyjczycy tylko eksportowali wina do Wielkiej Brytanii. Stopniowo jednak rozbudowali swoją działalność – zamiast skupu, zajęli się procesem produkcji od A do Z. To właśnie dlatego nazwy marek oraz firm są typowo angielskie – Taylor’s, Sandeman, Graham’s, Dow, Newport. Firm portugalskich, produkujących porto, jest obecnie naprawdę mało.

Winogrona na porto

Winogrona, z których wytwarza się porto rosną tylko w dolinie Douro. Panują tu niepowtarzalny klimat i bardzo trudne warunki (w tym gleba) do hodowania czegokolwiek. Latem temperatury sięgają powyżej 40 stopni. A dolina jest wpisana na listę UNESCO

Praktycznie do lat 50-ch XX stulecia beczki z winem były spławiane do Porto, gdzie przyszłe porto było wzmacniane i przygotowywane do leżakowania i transportu.

Szczepy winogron, wykorzystywanych przy produkcji porto

Do produkcji porto wykorzystują czerwone i białe szczepy winogron.

Czerwone szczepy – najczęściej z touriga franca, touriga nacional, tinto cão, tinta barroca, sousão. Białe – z códega, malvasia fina, rabbigato, viosinho, gouveio.

Napisałam o szczepach celowo, bynajmniej nie dlatego, że chciałam udawać znawcę szczepów portugalskich. Zapamiętajcie te nazwy! Otóż od jakiegoś czasu, producenci porto rozpoczęli produkcję win zwykłych, z tych samych szczepów. Mają, jak dla nas, niepowtarzalny smak. Przynajmniej do tej pory takich win nie piłam.

Byłam przezachwycona winem i białym, i czerwonym, które próbowaliśmy w Poças wines.

A wina, produkowane w Graham’s, można kupić w dobrych cenach nawet na lotnisku przed wylotem (co uczyniliśmy).

Wina Altano - Graham

Rodzaje porto

czerwone, białe i różowe! Tak, różowe!!! Od 6-10 lat, powoli wkracza na salony i staje się modnym trendem. Najważniejsza cecha, różniąca różowe porto od pozostałych – nie leżakuje w beczkach. Przygotowywane jest w stalowych kontenerach, a potem jest rozlewane bezpośrednio do butelek. Jest lekkie, świeże, megaowocowe – idealne do picia mocno schłodzonym lub jako baza do drinków.

W smaku są wytrawne, półwytrawne i słodkie.

Degustacja porto przy okazji

Praktycznie wszystkie winiarnie, bary oraz miejsca sprzedające wina, oferują degustacje porto. Pojedynczych marek, kilku producentów, kilka roczników – wersji jest naprawdę wiele.

Np. na Mercado Municipal Da Beira Rio można mieć dwa w jednym – zamówić degustację porto i przy okazji od razu kupić coś do jedzenia.

Mercado Municipal Da Beira Rio, Vila Nova de Gaia

Co prawda, do porto pasują różnego rodzaju ciasta i creme brulee. Można to jednak rozłożyć w czasie, by smaki się nie kłóciły.

Mercado Beira Rio

Av. Ramos Pinto, 148, Vila Nova de Gaia

Na swoją pierwszą degustację porto zatrzymaliśmy się w galerii sztuki 3+ arte.

3+ arte, Vila Nova de Gaia

3+ arte, Vila Nova de Gaia

Zachęceni instalacjami artystycznymi, weszliśmy “tylko obejrzeć” – i zostaliśmy na dłużej, na degustację win Niepoort.

3+ arte, degustacja porto Nieport

Niepoort, co prawda, ma swoją oficjalną siedzibę kilka kroków dalej. Atmosfera w galerii była jednak tak ciepła i pozytywna, że uznaliśmy to za dobry początek.

Póki Pani przygotowywała wina do degustacji, obeszliśmy galerię.

3+ arte, Vila Nova de Gaia

Od całkiem ładnych kolczyków, oryginalnych magnesów na lodówkę (mamy swój!), ubrań w stylu vintage, boho i hippie, ceramiki po wszystko, co ręce ludzkie mogą zlepić, skleić, zszyć, zmontować czy wyrzeźbić.

Otrzymaliśmy do spróbowania trzy rodzaje porto.

Pani chętnie o winach opowiada, o specyfice, dlaczego zdecydowali się na Niepoort – warto, pomiędzy kolejnymi wrażeniami, przy kieliszku porozmawiać.

3+ arte, degustacja Nieport

Dzięki temu, dowiedzieliśmy się, że Niepoort produkuje również wina, których jest naprawdę wyjątkowa.

Etykiety do wina tworzą rysownicy komiksowi z różnych krajów.

3+ arte, wina Nieport

Wśród archiwalnych etykiet jest również etykieta, przygotowana przez Andrzeja Mleczko – do wina Berek.

3+ arte, Vila Nova de Gaia

Degustacje zaczynają się od 7 EUR/osoba.

3+ arte

Largo Joaquim Magalhães, nº 12, Vila Nova de Gaia

Degustacja porto u portugalskiego producenta – Poças Wines

Jeden z nielicznych portugalskich producentów, stawiający na jakość – Poças Wines.

Poças Wines, Vila Nova de Gaia

Opowiadałam o nich więcej TU.

Degustacjami win zajmują się od niedawna. Każda degustacja może być indywidualna. Można wpaść na kieliszek wina, by spróbować czegoś wyjątkowego.

Poças Wines - degustacja porto

Można umówić się na standardową degustację – z trzema rodzajami porto oraz zwiedzaniem piwnicy.

Poças Wines - degustacja porto

Można ustalić własną listę roczników, zorganizować degustację porto i win zwykłych. Ceny zaczynają się od 6,50 EUR/osobę.

Tu też zdecydowałam się na spróbowanie 40-letniego Tawny. Wszyscy wstrzymywaliśmy oddech w momencie, w którym Pan, prowadzący degustację, otwierał butelkę.

Poças Wines - degustacja porto

Naszym absolutym faworytem została jednak Colheita 1992, którą próbowaliśmy podczas degustacji, oraz wina z serii Reserve, szczególnie białe.

Kocham miłością głęboką ich porto różowe, które jest po prostu malinowo-wiśniową bombą zapachowo-smakową. Był to, właściwie, główny powód, dla którego przyjechaliśmy tu na degustację.

Poças Wines - degustacja porto

Drinki z nim wychodzą fantastycznie orzeźwiające, ale nawet tylko z lodem będzie smakowało w upał znakomicie.

Poças Wines

Rua Visconde das Devesas 224, Vila Nova de Gaia

Degustacja porto z audioprzewodnikiem samodzielnie – w Taylor’s

Taylor’s bardzo mi się podobała organizacja degustacji.

Taylor's - degustacja porto

Zwiedzanie piwnic

Zamiast przewodnika, oprowadzającego grupę, przy kasie wydawane są audioprzewodniki, a cała trasa, od piwnic przez sale z ekspozycjami i historycznymi zdjęciami, aż po salę degustacyjną, jest dobrze oznaczona numerami, przy których można odsłuchać ciekawostki na temat win, firmy lub właścicieli.

Taylor's - degustacja porto

Dla nas ogromnym plusem była możliwość zatrzymać się i poświęcić tyle czasu, ile potrzebujemy – by przeczytać informację na przygotowanych tablicach w swoim tempie, obejrzeć spokojnie zdjęcia, z nikim nie walczyć o dostęp do tekstu z małą czcionką albo być zmuszonym przemieszczać się w tłumie.

Taylor's - degustacja porto

Taylor's - degustacja porto

Opowiadają powoli o procesie produkcji, o winogronach, o swoich parcelach, farmach, na których już tyle lat zajmują się pięknie starzejącym się w dębowych beczkach tematem.

Można też obejrzeć wyjątkowe, historyczne butelki.

Taylor's - degustacja porto

Degustacja porto

Degustacja odbywa się w przepięknej oszklonej sali, z widokiem na ogród.

Taylor's - degustacja porto

Zobaczywszy w ogrodzie pawia, rzuciłam wszystko, w tym wino i opowieści, i pobiegłam oglądać dumnego ptaka z bliska. Paw, oczywiście, na nas nie zwracał uwagi, ale chętnie puszył się przed samiczkami.

Taylor's - degustacja porto

Pióra działają hipnotyzująco – nie można oderwać wzroku od powolnego składania wachlarza, potem natychmiastowego rozłożenia w całej okazałości na widok samiczki oraz od mieniących się w słońcu jaskrawych kolorów oczek.

Obok pawia, biegał niemniej piękny kogut, który ze wszystkich sił starał się zwrócić na siebie uwagę. Brakło mu jednak powagi własnej i uwagi ze strony odwiedzających, dlatego nie był w stanie ukryć nerwowych ruchów oraz niepokoju, który wyrażał nader głośno, wydzierając się z całych sił na okolicę.

Miłą niespodzianką okazała się Pani, prowadząca degustację porto w języku polskim.

Taylor's - degustacja porto

Taylor's - degustacja porto

Do zamówionej degustacji można zamówić wina dodatkowo, według własnego uznania. Warto też odwiedzić sklep (połączony z salą degustacyjną).

Taylor's - degustacja porto

Oprócz wina, polecam wam bardzo zakup czekolady z porto. Kosztuje dużo – 10 EUR/tabliczka. Smak ma jednak fantastyczny – i nie będziecie żałować kwoty, której w wielu miejscach w Porto starczyłoby na danie obiadowe albo nawet dwa. Zdjęć, niestety, nie zrobiłam, bo zjedliśmy ją szybciej, niż zorientowałam się, że potrzebowałabym chociaż jednego do ewidencji.

Degustacja w Taylor’s kosztuje 12 EUR/osoba.

Taylor’s

Rua do Choupelo nº 250, Vila Nova de Gaia

Schodząc z powrotem do nabrzeża, można złapać piękne widoki miasta, bez turystów i specjalnego ruchu samochodów.

Vila Nova de Gaia

Degustacja porto z przewodnikiem – w Graham’s

Znajduje się na wzgórzu, skąd otwiera się piękny widok na Porto i okolicę.Graham's - degustacja porto

Trochę żałowałam, że trafiliśmy tu w styczniu. W cieplejsze dni degustacje i kolacje odbywają się w ogrodzie na świeżym powietrzu – i wychodzić stąd zupełnie się nie chce (no chyba że się skończyły pieniądze ;).

Zwiedzanie piwnic

Graham's - degustacja porto

Tu degustację prowadzi przewodnik. Opowiada na początku o sposobach produkcji, szczepach, historii firmy wśród beczek dębowych ze szlachetnym trunkiem.

Graham's - degustacja porto

Przy wyjątkowych beczkach zawsze chce mi się zostać na dłużej, mimo że nie zostanie ona otwarta. Fascynuje mnie wiek wina, wokół którego jest tyle pracy, które zajmuje tak ważne miejsce w świecie winiarskim.

Graham's - degustacja porto
Jak może smakować Colheita z 1935 roku??????

Są i beczki-giganty na Ruby, na widok których zawsze poszerza mi się uśmiech.

Graham's - degustacja porto

Fanką porto Ruby w wersji podstawowej nie jestem, ale wyobraźnia, podsuwająca morze wina, przechowywane w środku, działa niezawodnie.

Tak samo lubię postać chwilę przy zbiorach butelek wyjątkowych. Gdyby było więcej czasu, chętnie dowiedziałabym się o historii każdego rocznika, jeśli nie butelki. Co wtedy się działo i jakim cudem jeszcze się uchowało. Na kogo czeka?

Graham's - degustacja porto

 

Degustacja porto

Degustacja porto odbywa się w specjalnie przygotowanej sali, tuż obok restauracji.

Graham's - degustacja porto

Wygodne, skórzane fotele, masywne drewniane stoły, biblioteki z archiwami książek i magazynów o winach. Czuliśmy się trochę, jak w angielskim klubie dżentelmenów.

Graham's - degustacja porto

Wybór wersji degustacji porto jest naprawdę duży i zaczyna się od 15 EUR/osoba.

Po degustacji zostaliśmy jeszcze chwilę na tarasie.

Graham's - degustacja porto

Spróbowaliśmy parę win zwykłych, które są dostępne i na kieliszki i na butelki w sklepie – polecamy, szczególnie czerwone.

Graham's - degustacja porto

To był jeden z wieczorów, kiedy chciałam poprosić chwilę, by trwała .

Graham’s Porto, Vila Nova de Gaia

Mini-przewodnik po etykietach porto

Wina różnią się pomiędzy sobą sposobem starzenia się (ile lat w beczkach) i rodzajem użytych winogron (czy miks roczników czy jeden rocznik).

Ruby

Najtańsze porto przechowywane w wielkich beczkach, które już z daleka robią wrażenie. Stać obok 20 000 litrów wina (w każdej!) – to jest coś!

Ruby - najtańsza odmiana porto

W smaku będą czerwone owoce, przyprawy i czekolada. Zazwyczaj jest kupażowane – mieszając różne roczniki dla uzyskania pożądanego efektu. Leżakowane są w butelkach i są bardzo łatwo dostępne na rynkach.

LBV (Late Bottled Vintage)

Leżakuje w beczkach 5-6 lat. Do jego produkcji używane są winogrona z lepszych roczników. Można będzie wyczuć smaki czerwonych i czarnych jagód, przyprawy i kakao. To wino może być otwarte od razu, a może być przechowywane w butelce jeszcze z 10-12 lat, póki nie zakończy się proces starzenia się.

Vintage

Tworzone w wyjątkowych latach, z najlepszych winnic. Tylko 3% produkowanego porto może nazywać się Vintage. I tak naprawdę sama deklaracja producenta nie wystarczy. Próbki wina trafiają do Instytutu Porto, którzy orzeka czy to wino może być nazywane Vintage, a sam rocznik – odpowiednio zanotowany w annałach historii (1955, 1958, 1960, 1963, 1966, 1970, 1975, 1977, 1980, 1983, 1985, 1991, 1992, 1994, 1995, 1997, 2000, 2003, 2007, 2011 – udanych degustacji i zakupów!).

Single-Quinta Vintage Port

Jest produkowany z winogron najlepszej winnicy z rocznika, który nie został uznany za najlepszy. Leżakuje 2-3 lata w beczkach, a potem, bez filtracji, jest butelkowany.

Tawny

Wino na Tawny leżakuje tylko w małych beczkach, 3-5 lat.

Porto Tawny

Im dłużej leżakuje, tym więcej w tym winie karmelu, toffi, rodzynek i wanilii.

Na Tawny wybierane są wina najwyższej jakości, z dobrych roczników. Pozostawione starzeć się dalej w beczkach, oddychają, nabierając coraz bardziej karmelowych kolorów, jaśniejąc i zmieniając smak.

10-letnie, 20-letnie, 30-letnie, 40-letnie (10 Years Tawny, 20 Years Tawny, 30 Years Tawny, 40 Years Tawny) lub po prostu stare. Podczas naszych wędrówek widzieliśmy beczki datowane początkiem XX wieku. To wino jest kupażem różnych roczników, co oznacza,  że rocznik podany na butelce wynika z uśrednionego wieku porto, z jakich zostało skomponowane.

Porto Tawny

Colheita

Najrzadziej spotykany rodzaj porto – ze względu na wyjątkowy proces produkcji. Colheita po portugalsku oznacza urodzaj. Do produkcji tego wina są używane winogrona z jednego zbioru. Dojrzewa w beczkach minimum 7 lat, ale tak naprawdę może być trzymane tam latami. My próbowaliśmy z 1992 roku. Nawet Michał, który zazwyczaj wobec win słodkich jest obojętny, nie mógł powstrzymać okrzyków zachwytu. Była to po prostu eksplozja smaku – wanilii i karmelu przede wszystkim!!!

Colheita 1992, Pocas wines

Smakowała mi nawet bardziej, niż 40-letnie Tawny.

Crusted

Jak sama nazwa wskazuje, to jest wino z osadem . Jest to właściwie miks kilku młodych roczników (3-4 letnich), rozlany po butelkach bez filtrowania. Lepiej tego wina nie polewać prosto z butelki!

Garrafeira

Wino pochodzi z wyjątkowego rocznika, krótko leżakuje w beczkach, a potem rozlewane jest do wielkich butelek, zwanych bonbonnes – na 20-40 lat. Po zakończeniu procesu starzenia wino rozlewane jest do standardowych butelek.

Mam nadzieję, zebrane tu informacje pomogą wam podjąć decyzje, na jaką degustację się zdecydować, co wybrać, czego spróbować dodatkowo oraz co zabrać ze sobą do domu.

Przyjemnych wieczorów z porto!!!

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Loading Facebook Comments ...

Zobacz także

Bamberg – raj dla koneserów piwa!

Prawdziwy raj dla koneserów piwa został stworzony w Bambergu! Historia browarnictwa sięga …