Strona główna Podróże kulinarne Przepisy Przepisy kuchni rosyjskiej – syrniki

Przepisy kuchni rosyjskiej – syrniki

5 min. czytania
0
0
przepisy kuchni rosyjskiej - syrniki

Syrniki w moim życiu były od zawsze. Szybkie, sycące danie, które, w zależności od sezonowych dodatków, pasowało do każdej pory roku. Podstawowe składniki na syrniki zazwyczaj w domu są (albo prawie zawsze). Wystarczy tylko zajrzeć do spiżarni po dodatki. Wiosną i latem były to świeże owoce, jesienią i zimą – konfitury, dżemy, miód lub ulubione syropy. Kiedy nie było niczego pod ręką – były świetne ze śmietaną i cukrem.

Miałam z syrnikami długą przerwę. Zachłysnęłam się smakami kuchni śródziemnomorskiej i musiało upłynąć naprawdę sporo czasu, zanim zatęskniłam za smakami dzieciństwa.

Teraz syrniki kojarzą mi się z leniwą sobotą, kawą, zapach której rozchodzi się po całym mieszkaniu, oraz książką, czytaną w ciszy jeszcze sennego domostwa. Czasem przychodzi potowarzyszyć kotka – wtedy naginamy reguły i jemy razem przy blacie (a ja dzielnie znoszę zapach saszetki przebijający się przez zapach wanilii :D).

Jemy śniadanie z kotką Lilką

Syrniki – przepis

Składniki:

  • twaróg ok. 500 g (na 3 osoby)
  • jajko – 1 szt.
  • mąka krupczatka – 2 łyżki plus do obtaczania
  • cukier – 1 łyżka
  • wanilia – 1 laska
  • sól – szczypta
  • śmietana – łyżka, jeśli twaróg jest zbyt suchy
  • masło klarowane – 1-2 łyżki do smażenia
  • śmietana lub gęsty jogurt do dekoracji
  • ulubione dżem, konfitura, karmel, kajmak, owoce do dekoracji

Syrniki – przygotowanie

Twaróg rozdrobnić w misce widelcem. Dodać cukier, wanilię, sól i jajko, wymieszać. Przyprószyć jedną łyżką mąki. Zostawić na chwilę. Dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Uformować placki grubości około 1-1,5 cm, obtoczyć w mące. Usmażyć na klarowanym maśle.

Najlepsze są cieple ale smakują również na zimno, jeśli nie było warunków zjeść póki ciepłe. Wyłożyć na talerz i udekorować ulubionymi dodatkami.

Moje w zimie są z dżemem morelowym od mamy i jogurtem :).

Syrniki z dżemem morelowym

Mam jeszcze słony karmel od Bistro Elsner z Brna – więc trzecia sztuka, w ramach mojego guilty pleasure, smakuje jak deser :D.

Syrniki ze słonym karmelem

Jeszcze czarna, smolista kawa – i voilà! Smacznego! :)

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Przepisy kuchni włoskiej – sałatka z bobu i pecorino

Przepisy kuchni Lacjum – z książki „W miasteczku długowieczności. Ro…