Strona główna Tematycznie Ciekawe miejsca Okolice Piranu – Fonda, ekologiczna hodowla okoni morskich

Okolice Piranu – Fonda, ekologiczna hodowla okoni morskich

15 min. czytania
2
0
Fonda - 200 letni dom

Coraz częściej zastanawiam się, skąd pochodzi i jak trafia na mój talerz jedzenie. Czytanie artykułów i książek ludzi, mądrzejszych ode mnie, skończyło się rezygnacją z wielu produktów z marketów, przemyślanymi zakupami i ciągłą edukacją na temat dostawców żywności, sposobów upraw i jakości. Dlatego nie zastanawiałam się ani chwili, mając okazję odwiedzić Fondę, ekologiczną hodowlę okoni morskich w Portorožu.

Fonda - wycieczka po morzu

Fonda – trochę historii

Choć Fonda istnieje na rynku od 17 lat, doświadczenie w rybołówstwie i wiedza, przekazywane w rodzinie, liczą w stuleciach, a nie latach. Stawiają na jakość i z entuzjazmem podchodzą do wszystkich codziennych czynności i wyzwań, których w tak trudnym biznesie nie brakuje. Postanowili, że będą hodować najlepsze na świecie okonie morskie, a wszystkie osoby, ich odwiedzający, mogą przekonać się na własną rękę, jak im idzie.

My byliśmy – z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że to faktycznie najlepszy okoń morski, jakiego próbowałam.

Obecnie firmę prowadzą Lean i Irena Fonda i o okoniach oraz wybrzeżu Słowenii wiedzą wszystko, ogromną wagę przykładają do utrzymania równowagi w istniejącym ekosystemie.

Lean Fonda - właściciel farmy i prowadzący wycieczki, opowiada o sposobach hodowli, ekosystemie wybrzeża

Dzierżawią ten kawałek Słowenii od władz Piranu, na chwilę obecną są jedyną firmą słoweńską, która nie tylko poradziła sobie w trudnych czasach, również osiąga sukces i uznanie na rynkach międzynarodowych.

Na terenie farmy nadal stoi 200-letni dom (na pierwszym zdjęciu), który kiedyś służył rybakom, a teraz częściowo pełni funkcje biura oraz zaplecza dla pracowników.

Zasady hodowli

Każdy okoń rośnie około 4-5 lat, żeby osiągnąć pożądaną wagę. Ryby rosną powoli, żeby zachować poziom wzrostu w naturalnych warunkach. Zaskoczeni? Ja byłam.

Małe okonie morskie

Tu na farmie wszystko ma znaczenie – jakość wody, pokarmu, zdrowie ryb, odpowiednia temperatura. W przyrodzie ryby, przy zmianach pogody, temperatur, szukałyby dla siebie lepszych warunków, jednocześnie narażając się na wiele niebezpieczeństw, tutaj są bezpieczne, ale ich zdrowie i samopoczucie zależy od człowieka.

Lean Fonda, właściciel farmy i ekologicznej hodowli okoni morskich

Ryby są hodowane w specjalnych, siatkach różnych rozmiarów, w zależności od wieku ryby.

Fonda - sieci hodowlane dla okoni morskich

Większe ryby są przeprowadzane do bardziej przestronnych sieci. W jednej, pierwotnej “kwaterze” malutki narybek z 300 kg, na przykład, osiąga masę 4 ton. Dopiero potem jest przenoszony do większego domu. Robi wrażenie!

Hodowane okonie są regularnie badane, a wyniki potwierdzają, że ich mięso działa bardzo korzystnie na nasz organizm (tak pod względem tłuszczu, jak i kumulacji elementów, świadczących o składzie wody, w której przebywają).

Gdzie znaleźć okonie morskie z Fondy

Ryby można zamówić bezpośrednio na farmie (z kilkudniowym wyprzedzeniem) albo znaleźć i kupić na jednym z rybnych targów w Europie.

Znajdziecie je w wielu restauracjach na wybrzeżu Słowenii (my próbowaliśmy dania z okonia morskiego z Fondy w Rizibizi w Portorožu), w Leclercu i Spar w Lublanie oraz w moim ulubionym sklepie rybnym Valentin.

Ryby są dostarczane również na targi w Madrycie, Trieście, Wenecji, Mediolanie, Austrii. Strategiczna lokalizacja pozwala Fondzie dostarczać ryby w maksymalnie krótkim czasie (w ciągu 12 godzin) do odbiorców w prawie całej Europie.

Fonda – zwiedzanie farmy

1,5-godzinne zwiedzanie jest podzielone na trzy części i, szczerze mówiąc, nie wiem, która jest lepsza :).

Historie i opowieści

Nie wiem, czy gdziekolwiek znajdziecie tyle ciekawostek z życia ryb, ekosystemu Adriatyku, co jest ważne w hodowli, na co trzeba zwracać uwagę kupując ryby i wiele innych w jednym miejscu.

Właściciele mają ogromne doświadczenie i podstawy naukowe (Irena ma w tej dziedzinie doktorat i wspiera firmę we wszystkich sprawach biologicznych, ekologicznych, genetyki ryb oraz innowacyjach) i lubią tym się dzielić.

Sama farma znajduje się w jednym z punktów głównego szlaku wodnego, którym była transportowana słynna sól z Piranu oraz inne towary.

Okolice Piranu, morze Adriatyckie

Sąsiaduje z hodowlą małży, które są wyławiane tuż przed podaniem – dzięki temu są zawsze świeże. Siedząc w cieniu drzew, miałam piękny podgląd na częstotliwość dostaw podczas nawet naszej, tak krótkiej rozmowy! Zgadnijcie, co zamówiłam wieczorem :D.

Wycieczka po morzu pomiędzy sieciami

Wycieczka jest okazją nie tylko by zobaczyć, jak faktycznie hoduje się okonie morskie, również ponapawać się widokami wybrzeża usianego domkami i pensjonatami z czerwonymi dachami, granatem morskiej wody i wiatrem we włosach.

Portoroz (Portorose), Słowenia

Podobno czasem można spotkań delfiny, które wpadają w odwiedziny, w nadziei na pożywienie i zabawę.

Lean Fonda, właściciel farmy, prowadzący naszej wycieczki - opowiada, że czasem można spotkać tu delfinów

My nie widzieliśmy, ale i bez delfinów byłam szczęśliwa.

Woda jest tak czysta, że sieci dosłownie w kilka chwil zaczynają porastać wodorostami i małżami, służąc im jako podpora przy rozrastaniu się i budowie swoich mini-kolonii.

Liny sieci hodowlanych porośnięte wodorostami i małżami

Wymaga to regularnego czyszczenia, na zwiedzających jednak misterne kształty i figury, utworzone na linach, zawsze robią wrażenie.

Fonda - sieci hodowlane

Trafiliśmy na porę karmienia (nie tylko karmienie, wszystkie czynności na farmie są wykonywane ręcznie!!!), jak zaczarowani patrzyliśmy, jak woda gotowała od tłumu ryb, chwytających pokarm.

Karmienie ryb w Fondzie

Degustacja

Pasta z okonia na kawałkach bagietki była PYSZNA. Ale dopiero przy kanapkach z okoniem surowym i carpaccio z okonia, z dodatkiem tylko soli i oliwy, zrobiłam wielkie oczy.

Degustacja okoni morskich w Fondzie

Doskonały smak, który trudno będzie zapomnieć.

Surowa ryba na kanapkach - wymaga tylko soli i odrobiny oliwy

Przekąski podawane są w towarzystwie lokalnego wina, które w tym letnim upale smakowało wprost jak napój Bogów :). Pasowało doskonale do ryby i zniechęcało całkowicie do opuszczenia farmy.

Wino do przekąsek, malvasia pasuje idealnie

Jak się umówić

Najlepiej zadzwonić lub wysłać maila kilka dni wcześniej (a najlepiej z jeszcze większym wyprzedzeniem), żeby omówić wszystkie szczegóły i godzinę.

Wtedy będziecie mieli gwarancję, że wycieczka się odbędzie, zgodnie z ustaleniami. Mocno jest uzależniona od warunków pogodowych, w tym na morzu. Zazwyczaj farma zaprasza wszystkich chętnych od wczesnej wiosny do października albo nawet listopada.

Okolice Piranu, morze Adriatyckie

Fonda – ekologiczna hodowla okoni morskich

Seča 142, 6320 Portorož

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Ciekawe miejsca

Skomentuj

2 komentarze

  1. Irmina

    7 listopada 2020 at 3:34 pm

    W życiu bym nie przypuszczała, że zwiedzanie hodowli ryb może być takie ciekawe!
    4-5 lat czekać na ryby…. coś niesamowitego… Jak to się mówi, cierpliwość popłaca:)

    Odpowiedz

  2. FUKO

    2 października 2020 at 1:05 pm

    Jak patrzy się na takie zdjęcia, to człowiek natychmiast chce się pakować i wyruszać w podróż :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Winnice Słowenii – Vinakoper

Czy stwierdzenie, że Vinakoper to był pierwszy napis, który zobaczyliś…