Strona główna Podróże kulinarne Alkohole śwata Winnice Słowenii – Vina Bordon, Dekani

Winnice Słowenii – Vina Bordon, Dekani

15 min. czytania
0
0
Winnica Bordon, Dekani, Słowenia

Skręt do winnicy Bordon bardzo łatwo przegapić. Wystarczy pozwolić letniemu gorącu zanieść myśli nad morze i próbować zapamiętać nazwy knajp, szyldy których w błyskawicznym tempie mijaliśmy po drodze. Trudniej zawrócić, wypatrując w miarę płaskiej zatoczki i złorzecząc na samochód, który nie chce składać się na zakrętach na wąskich drogach.

Mimo coraz większego spóźnienia na umówione spotkanie, mimowolnie zdejmowałam nogę z gazu i zwalniałam na drodze, wijącej się wzdłuż pól winorośli.

Pola winogron przed winnicą Bordonów, Dekani, Słowenia

Nie umiem wytłumaczyć, dlaczego widok niekończących się winnic tak bardzo poprawia mi humor. Wiele z nich wygląda podobnie, a i tak każdy spacer wśród zielonych liści i nabierających kształt i kolorów kiści winogron wywołuje uśmiech i odprężenie. Najdłuższe spacery robiliśmy w Alzacji – od tej pory nie mogę zapomnieć uczucia lekkości i spokoju w głowie. Może zielony kolor faktycznie uspokaja? :)

Winnica Bordon – trochę historii

Z etykiet najlepszych win patrzą na nas założyciele winnicy. W 1985 roku Ivan Bordon, jako pierwszy w Słoweńskiej Istrii (i 5-ty w Słowenii), założył prywatną winnicę na swojej farmie. Umiejętności i tradycje winiarskie są przekazywane tu od pokoleń, a każdy członek rodziny jest zaangażowany w pracę i rozwój winnicy. Teraz u sterów są Boris i Eva, wspólnie z rodziną (w 7 osób!!!) produkują wina wyjątkowe, zapadające na długo w pamięć, a w weekendy zapraszają w swoje progi wszystkich chętnych na wspaniałą ucztę, z menu. Oczywiście, z winem :).

Zawsze uprawiali ziemię w sposób organiczny, a od niedawna – posiadają również odpowiednie certyfikaty. Codziennie przeprowadzają kontrolę jakości wina, sprawdzają, jak wino się rozwija. Przed zabutelkowaniem organizują rodzinną degustację wewnętrzną. Tylko jeśli wszyscy są zadowoleni jakością, smakiem, wyrażają aprobatę, wino idzie do butelek. Choć uprawiają również Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Syrah, najlepsze wina są produkowane tylko z Malvaziji i Refoska.

Dostarczają wina do restauracji, barów, winotek oraz zawsze gotowi są, by przyjąć gości u siebie, na degustacje, zakupy albo nawet nocleg (mają 2 pokoje, z możliwością domówienia śniadania). Do degustacji, zaplanowanej z wyprzedzeniem, będzie zorganizowany lunch lub obiad (dla grup 15-osobowych) albo przekąski do prezentowanych win (degustacje indywidualne 6 win z przekąskami – 20 EUR/osoba).

Zestaw wędlin i serów

Oprócz wina, produkują również własną oliwę (znakomitą), oliwki, wędliny (również bardzo dobre!).

Wszystkich gości wita i żegna Szary Jegomość, obok którego trudno przejść obojętnie. Trzeba koniecznie pokłonić się i podrapać za uszkiem :).

Kot rosyjski niebieski

Podczas naszej wizyty rozmawialiśmy z Janem Bordonem. Młody chłopak, z szerokim uśmiechem i zmęczonymi oczyma, robi wina, prowadzi degustacje, a w weekendy, kiedy jest dużo gości, zakasuje rękawy i gotuje razem z ojcem. Na dowód wyciągnął telefon i pochwalił się zdjęciem makaronów z truflami. Żałowałam po cichu, że nie przyjechaliśmy tu kilka dni temu. Ujął mnie pewnością, co do swoich win, ogromną wiedzą oraz pasją do win tokajskich, kolekcję których powoli zbiera i z której jest naprawdę dumny.

Podczas degustacji w winnicy Bordon, Dekani, Słowenia

Podczas wizyty, można zobaczyć pozostałości starego młyna, który niegdyś prężnie działał na farmie.

Rodzinne zdjęcie Bordonów

Potężne koła i konstrukcje, milczący świadkowie historii, wraz ze starymi zdjęciami, kontrastują z nowoczesną piwnicą oraz przygotowanymi pod degustacje i relaks pomieszczeniami.

Stoły przygotowane do degustacji wina, czekają na gości winnicy
Winnica Bordon - piwnica z beczkami na wino

Wina z winnicy Bordon

W swojej ofercie mają kilkanaście win. Za drugim razem wybór wina staje się jeszcze trudniejszy – już mamy wina ulubione, pojawia się ciekawość, jak wyszło w danym roku, oraz chęć, mimo wszystko, spróbowania win, które pominęliśmy za pierwszym.

Penina Malvazija Brut Nature

Penina Malvazija - metoda klasyczna, winnica Bordon

Musujące wino, zrobione metodą klasyczną, z nutkami soczystych brzoskwiń, miodu, brut nature, chociaż w życiu nie zgadłabym, gdyby próbowałam tego wina w ciemno. Piękne, odświeżające wino na upalne letnie popołudnia oraz trudne wieczory po pracy, kiedy jest potrzebny łyk słońca, żeby zamknąć dzień.

Rumeni Muškat Brut

Rumeni Muscat, wino musujące, metoda klasyczna, Bordon Wines

Wino musujące, świeże z żółtego muskatu, z nutkami miodu i lipy, zrobione metodą charmat.

Evina Penina Brut

Evina Penina Brut

Wspaniałe, lekkie musujące różowe wino, zrobione metodą Charmat, z refoska, z niewielkim dodatkiem innych szczepów. W smaku – dużo truskawek i malin. Świetne jako aperitif albo wieczorem w upalne dni!

Malvazija

Malvazija, linia klasyczna, Bordon Wines, Dekani, Słowenia

Lekkie, mineralne, pełne w smaku, aromatyczne wino, z linii klasycznej.

Malvazija Dora

Malvazija Dora, z winnicy Bordon, Dekani, Istria

Prawdopodobnie jest to najlepsza malvasia, macerowana na skórkach, jakiej kiedykolwiek próbowałam. Próbowałam naprawdę wielu macerowanych win z tego szczepu – Malvazija Dora zostawiła mnie bez słów. Jest to oda do Istrii, zamknięta w kieliszku.

Maceracja na skórkach trwa 7-10 dni , w beczkach akacjowych dojrzewa kolejne 2 lata, dużo w tym winie nutek kwiatowych, miodu. Chciałam wiedzieć, co decyduje o tym, że maceracja ma trwać właśnie tyle. Odpowiedź była rozbrajająco romantyczna, jak na tak precyzyjnie wykonane wina i srogie kontrole jakości: „Jeśli wino czerpie przyjemność z kontaktu ze skórkami, trzeba je z nimi zostawić”.

To wino trzymam na szczególne okazje, np. na Wielką tęsknotę za Słowenią i słoweńskim wybrzeżem.

Refošk

Refošk 2016, Bordon Wines, Dekani, Słowenia

Wino czerwone, z Refoška (tu rocznik 2016), z linii klasycznej, nadal dość młode, jak na wina z tego szczepu, ale już okrągłe, dobrze zbudowane. Pasuje świetnie do wędlin, steków oraz dziczyzny.

Ivanov Refošk

Ivanov Refošk, winnica Bordon, Dekani

Macerowany 20, a nawet do 30-40 dni na skórkach Refošk (po raz kolejny – wino decyduje, kiedy już powinno iść do beczek, głównie używanych, z francuskiego dębu, lekko podpalonych, żeby nie wpłynąć na smak wina). Potężne wino, dzieło sztuki, obcowanie z którym jest czystą przyjemnością! Delektowaliśmy się każdą kroplą!!!


Dzięki wytężonej pracy, nie tylko produkują jedne z najlepszych win w regionie, ale tworzą też wspólnie klimatyczne miejsce, do którego goście lubią wracać. My też! Znajdują się 10 km od Kopru, to 15 minut samochodem (z Izoli podobnie) – zawsze dobry pomysł na popołudniową wycieczkę oraz piękne wspomnienia!

Vina Bordon – Bordon Wines, Dekani 63, Dekani, Słowenia

Planując degustacje, pamiętajcie o rezerwacjach!

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Lovran – najpiękniejsze miasto Riwiery Opatijskiej

Lovran – spacery po Starym mieście i promenadzieSpis treści1 Lovran –…