Strona główna Podróże kulinarne Alkohole śwata Winnice Słowenii – BRIC, Vipavska Dolina

Winnice Słowenii – BRIC, Vipavska Dolina

15 min. czytania
0
0
BRIC - Vipavska Dolina, Słowenia

Siedząc w Mariborze w barze Stara Trta, bardzo długo wpatrywałam się w mapę winnic doliny. Ponad 100! Od kogo tu zacząć! Z pomocą przyszedł Damian (prowadzący blog Slovvine i promujący wina słoweńskie w Polsce) – zaproponował odwiedzić na początek jego sąsiada – Žana Brica i jego winnicę. Czy mogłam wtedy sobie wyobrazić, że będziemy, za każdym razem podczas podróży po Słowenii, nadkładać specjalnie drogi , uzupełniając zapasy wina i szynki?

BRIC – Vipavska Dolina

Historia winnicy, a właściwie gospodarstwa rolnego, sięga końca XIX wieku. Latami zbierane doświadczenie pozwoliło wypracować styl w winach i zdobyć uznanie, w tym na konkursach międzynarodowych. Co ciekawe, na oficjalnej stronie Dolny Vipawskiej winnica opisana jako producent znakomitych win z podsuszanych winogron, o których ani razu podczas naszych degustacji nie rozmawialiśmy :D.

Obecnie powierzchnia gospodarstwa – to 15 ha, z czego 8ha stanowi sama winnica. Wśród białych szczepów winogron są rebula, jakot, malvazija, beli pinot, sauvignon vert (znany również jako Sauvignonasse lub Friulano), wśród czerwonych – barbera, merlot i cabernet sauvignon. Znajduje się na wzgórzu, otoczone własnymi winnicami i wąską drogą, jazda po której zawsze przyspiesza mi tętno, mimo roztaczających się wokół widoków.

Žan, po studiach rolniczych w Lublanie, ma głowę pełną pomysłów na rozwój gospodarstwa – łączy tradycje swojej rodziny z trendami w winiarstwie, myśli o poszerzeniu działalnośći (jeśli nie w tym roku, to w następnym, mam nadzieję, ruszy oferta noclegów, oby ze śniadaniem!

Dlaczego “ze śniadaniem” z takim zachwytem?

Deska wędlin i serów do degustacji win

Podczas naszej pierwszej wizyty, czekając na gospodarza, wina i kieliszki, bezwiednie zdążyłam zjeść już połowę chleba z koszyka, napawając się aromatem jeszcze ciepłego pieczywa i smakiem sera od pobliskiego gospodarstwa z doliny Soča, aż Michał cichutku potrącił mnie łokciem – “spróbuj wędliny”. Mając niewielkie doświadczenie z wędlinami własnego wyrobu, zaniemówiłam. Delikatna, rozpływająca się w ustach, również z możliwością zakupu i zapakowania próżniowo, aż do domu. Teraz, wiedząc, z niecierpliwością oczekuję tak nowych roczników win, jak i towarzyszących im wędlin i pieczywa, z góry zazdroszcząc gościom śniadań. Właśnie dlatego :).

Dla odwiedzających grup może być zorganizowany również lunch lub obiad, połączony z degustacją win.

Degustacja win w BRIC – Vipavska Dolina

Rosé Barbera 2018

Bric Rose

Jedno z naszych ulubionych win z tej winnicy, mimo że nie brak tu win znakomitych, bardziej złożonych i kompleksowych. Świetne wino na lato, na spotkania z przyjaciółmi i na tęsknotę za Słowenią – smakuje truskawkami, podbitymi ziołami. Na języku aksamitne, delikatne, nie pozwala o sobie zapomnieć. Brać kartonami :D!

Malvazija 2017

Bric Malvazija

Za żadnym winem słoweńskim Michał tak nie tęskni, jak za malvaziją. Zamawia wino z tego szczepu wszędzie w Słowenii, może dlatego rozpoznajemy go wszędzie i kochamy, za wspomnienia wakacyjne, morza, pięknych widoków i fajnych momentów. Świeże, mineralne, z delikatną słodyczą, bardzo charakterystyczne, z aromatem akacji i ziół. Świetnie pasuje do maślanych sosów, nietłustych ryb, owoców morza, grillowanych warzyw

Frlanov 2017

Bric Frlanov

Wina z tego szczepu w Słowenii i Friuli możecie znaleźć pod różnymi nazwami – niegdyś tokaj, sauvignon vert, zeleni sauvignon, friulano, a teraz, coraz częściej – jakot, czyli tokaj, czytany w odwrotnej kolejności.

Bardzo radosne i bardzo przyjemne wino, o aromacie cytryn w otoczeniu kwiatów, o smaku miodu, kwiatów i akacji, z delikatną kwasowością.

Beli Pinot

Wino z jednego z moich ulubionych szczepów. Bardzo lubię wszystkie pinoty, a pinot blanc (beli pinot), uważam, jest niesłusznie pomijany – w degustacjach, zakupach, nawet w degustacjach. Mimo że nie jest tak bardzo aromatyczny czy wyrazisty, potrafi pokazać charakter i pazury. Zbieram swoje wrażenia po całej Europie i śmiało mogę powiedzieć, że potrafi zaskoczyć.

Tu był kwiatowo-maślany, otulający i czarujący. Zamykając oczy, widziałam łąkę, pełną traw, kolorowych kwiatów i bzyczących pszczół i trzmieli, sprawdzających nektar, oraz talerz domowego chleba, posmarowanego masłem. Otworzyliśmy go wieczorem, po bardzo upalnym dniu i wieli kilometrach w nogach, z widokiem na winnicę, w której zatrzymaliśmy się w Brdzie. Słowo “nektar” pasowało do niego idealnie :). Żałuję, że nie dojechało z nami do Polski.

Abel

Złoto winnicy – rebula – stanowi 90% użytych winogron. Wino było 10 dni na skórkach, potem 3 lata w beczce. Jest aksamitne i kremowe, pozostawiając na końcu języka jogurtowe nuty.

To wino pomarańczowe sprawi przyjemność nie tylko solo, po długim wytężonym dniu, będzie świetnie sobie radziło również przy stole – będzie pasowało do dań z drobiu, lekkich dań z mięsem czerwonym, do wyrazistych sosów, do dań z kaczki, gęsiny czy wątróbki. Spróbujcie z truflami!!!! Dużo sera, czarnego pieprzu, kremowy sos na bazie mascarpone, trufle i Abel!

Barbera 2016

Barbera 2016

Jedno z flagowych win Brica. Było macerowane 14 dni na skórkach, potem spędziło 1 rok w dużych dębowych beczkach. Ma smak dojrzałych jagód leśnych, wiśni, sporo nut dżemowych, marmoladowych.

Koniecznie trzeba wino napowietrzyć przed podaniem, wino otwiera się powoli i zdecydowanie potrzebuje czasu, żeby pokazać pełnię swoich możliwości!

Otelo

Jeszcze jedno świetne wino czerwone – zrobione z cabernet sauvignon, merlota i barbery w równych proporcjach. Będzie pasować do cięższych dań z mięsa czerwonego, steków, warzyw grillowanych, dań z sosem mięsnym lub z sosem pomidorowym, dobrze doprawionym.


Niestety, nie odpowiem wam na pytania, które wina warto tu kupić. Co roku wyjeżdżamy stąd z coraz większą ilością kartonów, nie potrafiąc dokonać surowego wyboru względem miejsca w bagażniku. Polecamy natomiast przyjechać, poznać właścicieli, wina, popróbować i zdecydować, które wina trafią do waszego serca (i bagażnika).

Viniarsto BRIC, Vogrsko 126, 5293 Volčja Draga, Słowenia

Rezerwacje degustacji i zapowiedzi (nawet!) zakupów są konieczne!

Wina BRIC w Polsce

Wina BRIC znajdziecie w sklepach Winnic Eurazji – w Tarnowskich Górach, Wrocławiu i Jeleniej Górze.

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Winnice Słowenii – Vinakoper

Czy stwierdzenie, że Vinakoper to był pierwszy napis, który zobaczyliś…