
Degustacja win Lacryma Christi w winnicy Cantina del Vesuvio
Spis treści
Spóźniliśmy się prawie o czterdzieści minut. W sumie nie z naszej winy, ale kogo to obchodzi? Metro, które i tak jeździ jak chce, nie przyjechało. Przez to nie trafiliśmy na planowany pociąg. Pomachaliśmy mu, patrząc na czerwone światła ostatniego wagonu ponad ramionami ochroniarzy, którzy skrupulatnie zabrali się za sprawdzanie naszych biletów.
Potem wypadek na drodze. Kilkanaście minut oglądania gestykulacji i prób zgadywania, czy nasz kierowca, który odebrał nas ze stacji, tak melodyjnie przeklina, patrząc na wgniecenie, czy próbuje się z wyjeżdżającym z podporządkowanej nieszczęśliwcem porozumieć.
Właściciel winiarni nie zdradził nawet cienia zniecierpliwienia, ale przyspieszył, tak w pokazywaniu winorośli, jak i opowiadaniu o nich.
Spokojnie mógłby być modelem z Instagrama. Szczęśliwi, że nikt nas tu nie rozumie, dyskutowaliśmy z Michałem o jego spodniach, kroju i gdzie takie można byłoby nabyć, jako pamiątkę z wyjazdu.

Patrzyłam przez ogołocone gałęzie na spokojny Wezuwiusz i uśmiechałam się pod nosem, wyłączając się co chwilę z opowieści o ich szczepach i oliwie z własnego ogródka.

W małej, pokazowej piwniczce wzięłam głęboki wdech, ciesząc się charakterystycznym zapaszkiem fermentującego wina. Nie da się go z niczym innym pomylić. To właśnie w tych pomieszczeniach co roku dzieje się magia. Tak, tak, ekologiczne, ze zrozumieniem kiwaliśmy głowami.

Potem nagle zwiedzanie się skończyło i usadzono nas przy rustykalnym stoliku z widokiem na Zatokę Neapolitańską. Mrużyłam oczy od słońca, naciągając sweter aż na uszy. Taki styczeń to ja rozumiem!!!

Pierwsze wina polewał równie szybko. Różowe wytrawne musujące Capafresca – bardzo na tak!

Zanim zdążyłam domruczeć przy oliwie i occie winnym, już przed oczami wylądował talerz z lokalnymi serami i kolejny kieliszek Lacryma Christi Bianco Classico.
Chichraliśmy porozumiewawczo, że lata treningów jedzeniowych nie poszły na marne i jesteśmy godnymi przeciwnikami dla winiarni.
Wszystko zwolniło w momencie, w którym pojawiła się ona… Pani w fartuchu dostojnie kroczyła do nas z wielką ceramiczną misą dymiącego spaghetti z sosem pomidorowym. W tej samej sekundzie pozazdrościłam pani samego talerza i odnotowałam w wirtualnym notatniku “koniecznie kup do domu”, przełknęłam ślinę w oczekiwaniu na smak, czując się w tym momencie, jak Julia Roberts w “Jedz, Módl Się, Kochaj”.
Jeśli nie znacie jeszcze tej słynnej sceny, proszę w tym momencie przerwać czytanie i pilnie nadrobić, najlepiej oglądaniem całego filmu, albo chociaż części o Włoszech.
Sos był jednocześnie prosty i nieziemski, z pomidorów Piennolo, które rosną na glebie wulkanicznej, nieopodal winnicy.

Jest różnica, z jakich pomidorów i jak robimy ten sos. Jest! Wino – czerwone Lacryma Christi Classico pasowało idealnie, potwierdzając żelazną regułę parowania jedzenia – lokalne jedzenie najlepiej smakuje z lokalnym winem :).

Wstydząc się trochę wylizywania talerzy w miejscu publicznym, z wdzięcznością spojrzeliśmy na resztki chleba, którym skrzętnie wytarliśmy talerze.
Pastiera napoletana (tarta z ricottą) w parze ze słodkim winem Passito Bianco IGT była idealnym dopełnieniem lunchu.

Gdybym miała wybrać jedno słowo, pasujące do lunchu na tle Zatoki Neapolitańskiej, byłoby to “Szczęście”.

Po zakończeniu degustacji, zamówiliśmy białe Lacryma Christi Superiore, żeby nadrobić w atmosferze i odciągnąć moment powrotu na stację.
Wina Lacryma Christi z winnicy Cantina del Vesuvio
Winnica Cantina del Vesuvio powstała na żyznych zboczach Wezuwiusza w 1948, tuż po zakończeniu II Wojny Światowej.

W 1996 roku winnica przeszła na organiczne metody upraw winorośli, a w ostatnich latach, na potwierdzenie swoich wysiłków, otrzymała odpowiednie certyfikaty, potwierdzające produkcję win biologicznych.

Wina biologiczne oznaczają, że do ich produkcji nie były użyte żadne herbicydy, pestycydy lub inne chemikalia, tylko naturalne nawozy i środki ochrony roślin.
Choć temat win biologicznych od jakiegoś czasu rozgrzewają dyskusje na całym świecie, jaki to ma wpływ na winorośle, produkcję, czy oby na pewno działa, biorąc pod uwagę (często) sąsiadowanie z działkami z tradycyjnymi metodami upraw, myślę, że zasługują na uwagę w świecie nasilających się alergii i reakcji organizmu na jedzenie i napoje niewiadomego pochodzenia.
Enologiem winnicy obecnie jest Antonio Pesce.
Cantina del Vesuvio produkuje swoje wina z jednych z najstarszych szczepów Kampanii i przestrzega wszystkich norm obszaru Lacryma Christi del Vesuvio DOC.
Wina Classico są w cenie 15 EUR, Superiore – 18 EUR. Jeśli macie bagaż rejestrowany – polecam bardzo oliwę oraz ocet balsamiczny, które byłam gotowa jeść łyżkami.

Białe Lacryma Christi del Vesuvio DOC
Białe Lacryma Christi produkują ze szczepu Caprettone. Wersja Classico dojrzewa 4 miesiące w stalowych kadziach i minimum 4 miesiące w butelkach. W wersji Superiore dojrzewa 6 miesięcy w stalowych kadziach i 6 miesięcy w butelkach. Pasuje idealnie do ryb i owoców morza (których w Kampanii jest całe mnóstwo i smakują wyśmienicie!!!), salsiccii, risotto oraz świeżych serów.
Czerwone Lacryma Christi del Vesuvio DOC
Czerwone wino Lacryma Christi produkują tu ze szczepu Pedirosso. Wersja Classico dojrzewa 6 miesięcy w dużych beczkach i 6 miesięcy w butelkach.

Wersja Superiore dojrzewa 12 miesięcy w beczkach barrique z francuskiego dębu oraz 6 miesięcy w butelkach. Pasuje do dojrzałych serów, ośmiornicy, spaghetti z sosem pomidorowym, mięsnych sosów i grillowanego mięsa.
Degustacja Lacryma Christi – koszty i godziny otwarcia
Ile kosztuje degustacja
Degustacja win Lacryma Christi Classico w połączeniu z lunchem kosztuje 28 EUR za osobę, degustacja Lacryma Christi Superiore w połączeniu z lunchem – 35 EUR za osobę.
Dania w ofercie lunchowej są takie same dla obu wersji degustacji: przystawka – deska lokalnych serów i wędlin, pasta z pomidorami Piennolo i bazylią, pastiera napoletana. Przy rezerwacji można zgłosić alergie, nietolerancje pokarmowe i diety – mogą dostosować dania dla osób z celiakią, wegetarian i wegan.
Konieczna jest rezerwacja. Można tego dokonać przez stronę internetową winnicy lub przez Airbnb, na którym również posiadają profil. Cena jest taka sama.
Godziny otwarcia winnicy
Degustacje odbywają się od 11:00 do 16:00 codziennie.
Sklep z winami na terenie winnicy działa codziennie:
- poniedziałek – piątek, 08:00-17:30
- sobota, 08:00-15:00
- niedziela, 10:00-13:00
Wina z Cantiny del Vesuvio można kupić tylko tutaj, nie znajdziecie ich w dystrybucji w żadnym innym sklepie.
Jak dojechać do winnicy Cantina del Vesuvio
Z własnym samochodem
Winnica znajduje się niedaleko miasteczka Trecase.
Trzeba jechać autostradą A3 (Neapol-Pompeje-Sorrento), skręcając za kierunkowskazem Torre Annunziata Nord. Potem podążać trasą panoramiczną Strada Statale Panoramica del Vesuvio, kierując się znakami, prowadzącymi do winnicy.
GPS coordinates: N 40° 47′ 7” – E 14° 26′ 26”
Dla osób, przyjeżdżających własnymi samochodami, przygotowany jest bezpłatny parking przed winnicą.
Pociągiem
Dla osób, podróżujących pociągiem, winnica zapewnia bezpłatny transfer ze stacji Torre Annunziata Centrale (pociągi regionalne) lub ze stacji Torre Annunziata Oplonti (linia Circumvesuviana). Druga stacja znajduje się znacznie bliżej winnicy niż stacja centralna.
Na pociągi regionalne można kupić bilety w każdym automacie Trenitalia na dworcach kolejowych. Na Circumvesuvianę bilety można kupić w kioskach z gazetami lub w okienku. Nie kupicie tych biletów w automatach lub online.

Azienda Agricola Vitivinicola Cantina del Vesuvio, Via Panoramica, Trecase
WSZYSTKIE NASZE POSTY Z KAMPANII
Skomentuj