Strona główna Pojedli-Popili Alkohole śwata Najlepsza sangria pod słońcem

Najlepsza sangria pod słońcem

5 min. czytania
15
0

Najlepsza sangria wychodzi w domu! No bo tylko tam jest czas i spokój, by wszystkie składniki się wymieszały i stworzyły wyjątkową kompozycję.

Po burzliwych dyskusjach, czy sangria jest pułapką turystyczną czy drinkiem narodowym Hiszpanii, nadal jesteśmy w tym samym miejscu – tyle samo doświadczeń, co ludzi :)

My sangrię piliśmy, pijemy i będziemy pić, wszak od miana turystów się nie stronimy.Na marginesie pragnę zauważyć, że w odróżnieniu od Kim Kardashian nie retuszuję zdjęć ;) Tinto De Verano jest spoko, ale swoich wspomnień, z sangrią związanych nie wymażę!

Przepis klasyczny na sangrię jest bardzo prosty i dużego wysiłku nie wymaga. Natomiast przy okazji akcji zbierania argumentów Za i Przeciw, otrzymałam przepis najprawdziwszy lokalny od Marzeny z Przewodnika po Hiszpanii/La Guia de la Mancha. Czekał na specjalną okazję, czekał, aż zrobiła się późna jesień. Cóż, jak pokazują najnowsze ekspresowe badania na blogu, każda pora roku jest dobra, by zrobić sangrię! Bo SANGRIA W TYM WYDANIU JEST PRZEPYSZNA!

Przygotujcie notes/Listonic przed zrobieniem zakupów i do dzieła :)

Sangria, przepis wyjątkowy

  • 1l czerwonego wina (im lepsze, tym lepszy będzie smak; tu nie chodzi o zabicie smaku taniego wina owocami, mimo że wielu właśnie tak robi!). Nam bardzo dobrze podchodzi połwytrawne albo nawet wytrawne, smak którego równoważą dodatki
  • 1 brzoskwinia
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 1 pałeczka cynamonu
  • 75 ml wody
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 0,33l smakowy napój gazowany (pomarańczowy albo cytrynowy) albo woda gazowana

Rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Cały czas mieszając dodać wino. Banany obrać ze skórki, pokroić w krążki. Pomarańcze, jabłko i cytrynę pokroić w drobne ćwiartki. Brzoskwinię pokroić na plasterki. Dodać owoce i cynamon do wina. Odstawić na 2 godziny, by wino i smaki owocowe się dobrze wymieszały i zintegrowały.

Przed podaniem na stół dodać wodę gazowaną albo napój (wybieram wodę – #dieta) i kostki lodu. Jeśli u was taki sam zimny dzień jak u mnie, odkręcajcie kaloryfery i pozwólcie się ponieść smakom.

Uwaga od Marzeny: brzoskwinia jest najważniejszym składnikiem! Z braku laku o tej porze posiłkowałam się brzoskwiniami z puszki. Brzmi, jak herezja, ale bardzo chciałam ten przepis dzisiaj uskutecznić. Proporcje pozostałych owoców można oczywiście zmieniać albo dodawać własne ulubione. W Toskanii np. piłam wino z dodatkiem ananasa i kokosa. W Austrii z malinami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

W zimie zamierzam spróbować to zrobić w wersji grzanego wina, z dodatkiem pozostałych przypraw. Ciekawa jestem bardzo efektów!

Pobierz przepis Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!

pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

15 komentarzy

  1. Agnieszka Kuczyńska

    18 czerwca 2016 at 8:33 pm

    Wszystko jedno skąd ten przepis, ale potwierdzam, jest pyszna :P

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      19 czerwca 2016 at 12:03 am

      zrobiłaś? :D

      Reply

    • Agnieszka Kuczyńska

      19 czerwca 2016 at 6:48 am

      Nie, piłam u Was starą wersjję więc skoro Twierdzisz, że ta jest pyszniejsza, to musi być już jakiś boski obłęd :D

      Reply

    • Poszli-Pojechali

      20 czerwca 2016 at 9:07 pm

      W takim razie trzeba zrobić póki są właśnie owoce świeże!

      Reply

  2. Marzena Olechowska

    7 listopada 2015 at 8:12 am

    Smacznego :)

    Reply

  3. Agua de Coco

    6 listopada 2015 at 8:35 am

    I o nas nie zapomnij ;).

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      6 listopada 2015 at 12:23 pm

      no właśnie nie mogłam was oznaczyć w poście :) wracacie na 9-13? będziecie? Agua de Coco

      Reply

    • Agua de Coco

      6 listopada 2015 at 1:20 pm

      9-13.11. ? Jestesmy w Lizbonie :).

      Reply

    • Poszli-Pojechali

      6 listopada 2015 at 2:08 pm

      Agua de Coco w takim razie odezwę się zaraz na priv by ustalić jakiś termin :)

      Reply

  4. Ewa Serwicka

    6 listopada 2015 at 8:12 am

    piłabym :D

    Reply

  5. Basia Salamon-Szympruch

    5 listopada 2015 at 8:16 pm

    ooo przetestuje za 3 tygodnie w Barcelonie ;)

    Reply

  6. Zapraszamy, zapraszamy do Lizbony! Skontaktujcie się z nami na info@infolizbona.pl – zapraszamy na kawę w Lizbonie:)

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      5 listopada 2015 at 8:18 pm

      Infolizbona.pl – praktyczny przewodnik po Lizbonie i Portugalii wy z pewnością będziecie wiedzieli, gdzie najlepsza kawa! już piszę :)

      Reply

Dodaj komentarz

Zobacz także

Norymberskie czerwone piwo – Rotbier z Altstadthof

Będąc w Norymberdze, trzeba chociaż raz zamówić czerwone piwo – Rotbier. Warzone tu …