Strona główna Pojedli-Popili Alkohole śwata Txakoli – wino z Kraju Basków

Txakoli – wino z Kraju Basków

20 min. czytania
6
0
Winnica Gaintza. Getaria, Kraj Basków, Hiszpania

Dwa kieliszki txakoli, por favor

¡Hola! Barman spokojnie czeka, aż wydukam z siebie nazwy pintxos, które chcemy zamówić. Wieczór się rozkręca, tłum napiera na ladę, więc staram się wymawiać sprawnie i streszczać się. Z nas dwojga to ja bardziej martwię się o kolejkę oczekujących. Nie okazując ani cienia zniecierpliwienia, tłumaczy dania, których nie znam. Si! Wybór przypieczętowany uśmiechem i skinieniem głowy. Nabijając zamówienie na kasę, pyta nas o wino. Białe poprosimy. Txakoli (wym Czakoli)?

Przez chwilę nie wiemy, o co nas pyta. Widząc nasze oczy wielkości studni, napełnione rozpaczliwym niemym pytaniem, rzuca na ladę dwie szklanki i polewa odrobinę wina na spróbowanie. Lekkie, aromatyczne młode wino przyjemnie strzela leciutko na języku. Si! Barman uśmiecha się, opuszcza rękę z moim kieliszkiem, podnosi wysoko butelkę i robi w kieliszku małą fontannę. Pach. Cały mokry kieliszek ląduje przede mną. Pach. Za chwilę obok – kieliszek dla Michała. Spektakl zakończony, a ja, cała podekscytowana, przekrzykując tłum, żądam pokazu raz jeszcze, jak Osioł w Szreku.

Jak nalewa się txakoli, baskijskie wino - Getaria, Kraj Basków
Tu akurat Pan polewa bardzo ZACHOWAWCZO!!!

I choć wszędzie było rozlane wino, mam wrażenie, że barman miał nie mniejszą frajdę niż ja.

Wino wlewa się do kieliszka z odpowiedniej wysokości bo ten proces pozwala mu się odpowiednio napowietrzyć i wydobyć wszystkie aromaty!

Szlakiem baskijskiego wina txakoli

Txakoli – młode białe wino, produkowane w prowincji Gipuzkoa (głównie w okolicach Getarii i Zarautz.

Pola winorośli - z tych winogrom robią tu txakoli, baskijskie wino. Getaria, Kraj Basków

Zazwyczaj blado-żółtego koloru, choć zdarzało nam się spotkać i próbować wina różowe, a w dokumentach apelacji zapisane jest również wino czerwone. Białe wina są delikatne, mało kwasowe, w smaku i zapachu – cytryny, zioła i kwiatowe aromaty.

Produkuje się z dwóch miejscowych odmian Ondarrabi Zuri (główna odmiana) i Ondarrabi Beltza (Hondarrabi – zamiennie w różnych dokumentach).

Idealnie pasuje do anchois i tuńczyka w oleju (które na marginesie są obłędne!!!), z pobliskiej fabryki i mniejszych zakładów w Getarii. Choć tak naprawdę granica pomiędzy pasuje i nie pasuje jest bardzo umowna. Jedna z poznanych baskijek, śmiejąc się, powiedziała nam, że oni nie mają tu innego wina. Więc pasuje im i w zimie, i latem – i do ryby, i do pintxosów. Do wszystkiego! Bo to jest ich wino i jest dobre!

O ile do wołowiny, mimo wszystko, staraliśmy się zamawiać wina z Rioja, to zamawiając pozostałe daniami nie mieliśmy żadnego problemu z dostosowaniem się do lokalnych zwyczajów.

Najlepsza metoda doboru wina do dania – lokalne dania z lokalnym winem!

Widzieliśmy też polecenia do sera (Idiazabal) i wędlin. Warto próbować i znaleźć swoje. Moje ulubione – z rybami i owocami morza!

Txakoli oraz pintxosy. Baskijskie wino idealnie pasuje do ryb i owoców morza

DO Getariako Txakolina

Tak naprawdę wzmianki o txakoli można znaleźć już w kronikach XVI wieku. Wino było produkowane na farmach na potrzeby własne i na sprzedaż. Ale dopiero pod koniec XX wieku został utworzony i opisany obszar, na którym txakoli jest produkowane, oraz wymogi co do samego wina.

Geograficzny obszar DO Getariako Txakolina powstał oficjalnie w 1989 roku. Obejmuje około 400 hektarów, głównie w pobliżu morza, które odgrywa tutaj znaczącą rolę w procesie.

Ze względu na dużą ilość opadów, krzewy winorośli zawsze są prostowane i przywiązywane do przygotowanych wysokich mocowań.

Krzewy winorośli Gaintza - producenta txakoli. Kraj Basków, Hiszpania

Morska bryza owiewa krzaki, susząc je i nie pozwalając im pleśnieć od nadmiaru wody.

Szlak txakoli

Szlak txakoli - mapa. Kraj Basków, Hiszpania

Wszyscy zrzeszeni producenci txakoli znajdują się na szlaku (31 producentów na chwilę obecną), którym, w przypadku posiadania samochodu lub roweru, warto się przejechać pośród malowniczych pól.

Szlak txakoli - Getaria, Gipuzkoa, Kraj Basków

Powiem wam w tajemnicy, to jest mój niezbyt wyszukany plan na następną wizytę w Kraju Basków. Uwielbiam surowe krajobrazy z intensywną zielenią pól i lasów, z domieszką błękitu morza w słoneczne dni lub szarych sztormowych fal, jeśli zbiera się na ulewę (znowu). Ta kraina trzyma mnie cały czas za serce i chętnie pojeździłabym tu samochodem, nigdzie się nie spiesząc i nie sprawdzając rozkładów autobusów.

Nie, jest to Toskania, gdzie prawdopodobieństwo spontanicznej degustacji u licznych producentów jest bardzo wysokie. Wystarczy tam często skręcić w małą uliczkę jadąc za wskazującą drogę tabliczką, by za chwilę rozkoszować się winem. Warto do odwiedzin u producentów txakoli się przygotować. Nie każdy producent organizuje degustacje, nie każdy organizuje degustacje indywidualne. Warto opracować trasę i sprawdzić warunki wizyty.

Czasem wystarczy umówić się na konkretną godzinę. W niektórych – przyjmują tylko grupy na konkretne godziny. A wina niektórych – tylko zakupić w pobliskim sklepie i spróbować je we własnym zakresie, bez opowiedzianych przez winiarzy historii.

Degustacja txakoli w Giantza

Nie mając wynajętego samochodu, zdecydowaliśmy się odwiedzić pobliską Getarię (tylko 12 km od San Sebastian), po cichu licząc również na odwiedziny fabryki słynnych anchois (ale się nie udało – buu).

Miasteczko nas zauroczyło, a znikoma ilość turystów w październiku tylko utwierdziła nas w przekonaniu, że Getaria jest świetnym pomysłem na 1-dniową wycieczkę z San Sebastian, kiedy już nie ma siły non stop jeść.

Giantza znajduje się niedaleko centrum, 10 minut spacerem, co znacznie ułatwia zwiedzanie niezmotoryzowanym gościom.

Droga do Gaintza - producenta txakoli

Naprzeciwko przystanku autobusowego jest Informacja Turystyczna, w której można znaleźć wszystkie potrzebne materiały. Pani na dyżurze tego dnia była szczerze zaskoczona naszą obecnością i naładowała nas pozytywną energią, ogromną ilością uśmiechów oraz wszelkimi ulotkami i mapami na temat txakoli.

Giantza – historia

Giantza - producent txakoli. Kraj Basków, Hiszpania

Gaintza to rodzinna fima założona w 1923 roku. Obecnie wino produkuje już czwarte pokolenie rodziny Lazkano. W ciągu prawie stu lat swojej działalności wypracowali nie tylko swoją markę, również metody zrównoważonych upraw, w zgodzie z naturą. Na produkcji nic się nie marnuje. Ulotki są zrobione z mineralnego papieru, pudełka na wino są z kartonu recyklingowanego.

Wina Gaintza

Gaintza produkuje 3 wina: Gaintza Txakolina (białe), Gaintza Roses (różowe) oraz Aitako (białe, chluba winnicy).

Wina Gaintza - txakoli trzech rodzai, białe, różowe i białe leżakowane przez 2 lata

Gaintza Txakolina – świeże wino, z 3 szczepów – Hondarrabi Zuri (85%), Hondarrabi Beltza (5%) i Gros Manseng (10%), z aromatem ziół i jabłek W smaku – głównie cytrusy. Bardzo ładnie zbilansowane, klasyczne txakoli. Winogrona do tego wina są zbierane ręcznie, z krzewów, które mają 25-50 lat. Jest doskonałe do przystawek, ryb, owoców morza, białego mięsa i grillowanych warzyw.

Gaintza Roses jest zrobione z dwóch odmian winogron – Hondarrabi Beltza (60%) i Hondarrabi Zuri (40%). Przewaga Hondarrabi Beltza (to czerwone winogrona) daje smak żurawiny, poziomek i wiśni, choć nadal jest bardzo świeże i orzeźwiające. Świetnie pasuje do paelli, dań z ryżem i anchois.

Aitako Gaintza – hołd dla założyciela winnicy i firmy. Jest zbierane z najlepszych krzewów, niektóre mają już po 100 lat! Wino dojrzewa rok w kadziach ze stali nierdzewnej a potem, po zabutelkowaniu, wino leżakuje jeszcze rok. Ma aromat jabłek i ananasa i daje dużo przyjemności. Doskonałe do mięsa lub do ryby.

Degustacja txakoli w Gaintza

Wybraliśmy wersję podstawową – degustację indywidualną (dla minimum 2 osób). Zasadniczo wielkiego wyboru nie było, ponieważ reszta opcji jest zarezerwowana dla grup od 6 osób.

W ciagu 90 minut zapoznajemy się z historią firmy, winnicy, specyfiką txakoli, upraw winorośli w tym klimacie, patrząc na pola, na których zbierane są winogrona.

Historia Gaintza - producenta txakoli. Getaria, Kraj Basków, Hiszpania

Październik jest gorącym dla producentów txakoli okresem, kiedy nadchodzą zbiory i przygotowania do zrobienia nowego rocznika.

Gaintza - producent txakoli. Kraj Basków, Hiszpania

Przechodzimy powoli po salach produkcyjnych, oglądając proces powstawania i butelkowania wina. Na koniec – próbujemy win, rozmawiamy o winach i naszych wrażeniach, po połączeniu ich z anchois i tuńczykiem.

Txakoli z Gaintza. Getaria, Kraj Basków, Hiszpania

Warto po degustacji wybrać się na spacer po mieście i obiad, oczywiście z txakoli.

Gaintza
Barrio San Prudentzio 26
Carretera Meagas, Getaria

Txakoli, txakoli, kiedy będziesz w Polsce…

Cieszę się, że zdecydowaliśmy się na degustację. Proste świeże wino, rozlewane w dziesiątkach litrów w każdym barze każdego wieczoru, nabrało znaczenia, okraszone historią ziemi, na której powstaje.

Jest takie samo jak Kraj Basków – na świecie są setki doskonałych win, cieszących się popularnością, uznaniem, zdobytymi na wystawach medalami. A txakoli i tak zapada w pamięć i zostaje w niej na dłużej.

Txakoli z Gaintza. Getaria, Kraj Basków, Hiszpania

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Alkohole śwata

Skomentuj

6 komentarzy

  1. psyche

    14 marca 2019 at 10:45 am

    No ładnie, widzę, że powinnam zweryfikować swój plan odwiedzenia Kraju Basków…;) Masz jeszcze coś w zanadrzu? ;) Szlakiem baskijskich win, to musi być megapodróż, tylko trzeba mieć kierowcę :D

    Odpowiedz

    • Tati

      14 marca 2019 at 9:55 pm

      Albo pojechać komunikacją miejską, która też sobie daje radę ;) p.s. a mam, mam w zanadrzu – do Santandera można dolecieć z Katowic Wizzairem ;)

      Odpowiedz

  2. Maja

    12 marca 2019 at 11:57 am

    Czakoli <3 mi jeszcze smakował asturyjski cydr, ten taki wytrawny, zupełnie inny niż polski. niestety nigdzie w PL nie widziałam. Super region dla lubiących jeść jedzenia i pić picia, wracałabym ;)

    Odpowiedz

    • Tati

      12 marca 2019 at 2:54 pm

      A próbowałaś polskie cydry rzemieślnicze? Smykan? Chyliczki? Czarny Ignac? Ogólnie cydry Ignaców. są wytrawne choć zgadzam się, nadal mają inny smak niż baskijskie (asturyjskich jeszcze nie próbowałam ale teraz zamierzam nadrobić!)

      Odpowiedz

      • Maja

        14 marca 2019 at 3:18 pm

        tak, mam dilera w kooperatywie, coś tam próbowałam :) spróbuj asturyjskiego przy najbliższej okazji, jest CIEKAWY :D (a Asturia mega piękna, wracałabym)

        Odpowiedz

        • Tati

          14 marca 2019 at 10:02 pm

          Oooo a w której Koo? Asturia jest na liście, tak samo jak Kantabria i Galicja.

          Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Ingenhof – wśród wina, truskawek i malin

Ingenhof – mała, urocza winnica w Malente, schowana pomiędzy lasami i jezi…