Strona główna Pojedli-Popili Najlepsza na świecie, wytrawna cytrynówka

Najlepsza na świecie, wytrawna cytrynówka

5 min. czytania
2
0

Cytrynówka jest jedną z najprostszych i najszybszych nalewek, a smakuje wybornie, wchodzi, niczym soczek, a przy większym spożyciu, potrafi mocno sponiewierać.

Wszystko, co kupimy w monopolowym, jest zazwyczaj mocno słodkie i smakuje mniej lub bardziej chemicznie, czasem przypominając bardziej płyn do zmywania naczyń, niż coś, co chcielibyśmy wypić ;). Polecam zatem przygotowanie własnej mikstury, zgodnie z poniższym przepisem:

Co będziemy potrzebować:

  • 2 kg cytryn
  • 0,5l spirytusu
  • 1l wódki
  • 1l wody
  • trochę świeżego imbiru
  • miód, zależnie od tego, jak słodki ma być napitek – minimum 3-4 czubate łyżki

Zaczynamy od szybkiego przegotowania cytryn w całości, by oczyścić je z wszelkich substancji, którymi mogły być pokryte, około 1 minuty we wrzącej wodzie absolutnie wystarczy.

Ze sparzonych cytryn wyciskamy sok, najlepiej na elektrycznej wyciskarce, my posiadamy HB, model CJ0121S, czyli praktycznie no-name, ale sprawdza się bardzo fajnie.

Ciepłą wodę mieszamy z miodem, przy czym nie może ona być zbyt gorąca, gdyż taka zabija wszystkie wartościowe składniki miodu i równie dobrze możemy użyć wtedy zwykłego cukru. Wyciśnięty sok łączymy z wodą z miodem.

Pozostałe po wyciśnięciu soku łupiny kroimy na ćwiartki i wrzucamy do słoja.

Do tego samego słoja ścieramy obrany korzeń imbiru, mniej więcej tyle, co na zdjęciu:

Skórki z cytryn i imbir zalewamy spirytusem, sok z cytryn, z wodą i miodem, zalewamy wódką i oba naczynia odstawiamy na 2-3 dni – tyle wystarczy.

Słój ze skórkami i spirytusem dobrze jest w tym czasie kilkukrotnie wstrząsnąć, tudzież postawić dnem do góry, by spirytus wyciągnął smak ze wszystkich skórek.

Po 2-3 dniach skórki odcedzamy, np. przez szmatkę i zlewamy do wódki z sokiem. Smakuje genialnie, czy to latem z lodem, czy też zimą, jako rozgrzewacz. Jeśli lubimy bardziej słodkie nalewki, można zwiększyć ilość miodu, można też użyć zwykłego cukru, jednak wtedy spada znacznie zdrowotny pretekst, by sobie strzelić kielicha ;)

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Pojedli-Popili

Skomentuj

2 komentarze

  1. Elżbieta Kowalska

    16 grudnia 2014 at 10:39 pm

    Spróbuję wykonać cytrynówkę.Może będzie lepsza od mojej

    Odpowiedz

    • Tati

      16 grudnia 2014 at 11:17 pm

      Pani Elżbieto, będziemy wdzięczni za opinię. Chętnie też spróbujemy wykonać wg Pani przepisu – jeśli Pani ma dostępny przepis gdzieś w sieci lub zgodzi się z nami podzielić. Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Frankonia – 20 tradycyjnych potraw, których warto spróbować

Frankonia – Schäufele, kiełbaski, sznycle, pierniki…Spis treści1 Frankonia …