Strona główna Pojedli-Popili Przepisy Przepisy kuchni włoskiej – tagliatelle ai funghi porcini

Przepisy kuchni włoskiej – tagliatelle ai funghi porcini

7 min. czytania
0
0

Dania z borowikami – hity w naszej kuchni

Borowiki – jedne z najbardziej popularnych grzybów we Włoszech. Aromatyczne, mięsiste, pojawiają się w setkach przepisach kuchni włoskiej – w sosach, smażone w oliwie lub na grillu. Najlepsze borowiki są zbierane w Piemoncie, Lombardii, Umbrii, Wenecji Euganejskiej, Ligurii i Emilii-Romanii. Jesienią pojawiają się obficie na rynkach i w sezonowych menu restauracji.

Jedno z pierwszych moich dań z borowikami, gdzie grzyby odgrywały główne skrzypce, zjadłam we Florencji. Wcześniej podchodziłam do grzybów po macoszemu, traktując je jako drugorzędny dodatek, do którego specjalnie nie byłam przywiązana. Od tego czasu wiele się zmieniło!

Prawdopodobnie nigdy nie ugotowałabym w domu tego dania, gdyby nie Ola, nasza przyjaciółka. Opowiedziała nam o florenckim makaronie z borowikami w takich superlatywach, że nie pozostawało nam nic innego, jak pojechać tam i sprawdzić.

Kuchnia włoska: Tagliatelle ai porcini - makaron z borowikami

Borowiki, masło, tagliatelle. Nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.

Teraz, jesienią, regularnie zaglądamy na Halę Mirowską, kupując borowiki i gotując, na wszelkie możliwe sposoby, by utrwalić w pamięci smak i aromat, aż do następnego roku.

Choć jadłam potem tagliatelle ai funghi porcini w kilku innych miejscach, nie każde smakuje wyśmienicie. Sztuką jest połączyć kilka prostych składników w taki sposób, by wzruszyć się nad talerzem. Ja cały czas dążę do perfekcji, osiągniętej przez florencką Accadi.

Przepis na tagliatelle ai funghi porcini (z borowikami)

Składniki:

  • borowiki – 0,5 kg
  • tagliatelle  – na 2-3 osoby
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • tymianek, pietruszka (ja lubię też z szałwią)
  • szalotka – 1 szt.
  • białe wino (50-75 ml) lub odrobina białego octu winnego
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • masło – wg uznania

Jak przyrządzić

Najpierw trzeba oczyścić borowiki z ziemi i liści – najlepiej oczyścić pędzelkiem lub oskrobać nożem i, jeśli są bardzo brudne, przetrzeć wilgotną szmatką. Myte, stają się wodniste i nie takie smaczne. Pokroić grzyby w cienkie plasterki.

W międzyczasie wstawić wodę na makaron oraz ugotować tagliatelle (lub zrobić samemu – danie wtedy smakuje jeszcze lepiej!!).

Na patelnię wlać oliwę z oliwek i odrobinę masła. Do rozgrzanej oliwy dodać drobno pokrojoną szalotkę oraz czosnek. W innych przepisach nie ma ani cebuli, ani szalotki, tylko np. czosnek, cały ząbek, który pod koniec gotowania sosu powinien zostać usunięty z patelni. Dorzucić grzyby i smażyć kilka minut.

Wsypać rozdrobniony tymianek (lub szałwię), wino i poczekać, aż płyn wyparuje. Dodać sól, pieprz według smaku i smażyć jeszcze około 5-7 minut. Czas na jeszcze więcej masła (1-3 łyżki), makaron, 3-4 łyżki wody po gotowaniu makaronu. Zostawić na małym ogniu przez kilka minut, wtedy smaki się połączą. Dodać drobną posiekaną pietruszkę, wymieszać i od razu podawać.

Przepisy kuchni włoskiej - tagliatelle z borowikami

Szybko, prosto, obłędnie smaczne!

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Spaghetti alla carbonara – klasyk kuchni włoskiej

Jak ja zaczęłam jeść carbonaręSpis treści1 Jak ja zaczęłam jeść carbonarę2 Carbonara ̵…