Strona główna Pojedli-Popili Przepisy Kuchnia włoska – tagliatelle z salsiccią w sosie pomidorowym

Kuchnia włoska – tagliatelle z salsiccią w sosie pomidorowym

8 min. czytania
0
0

Salsiccia – włoska surowa kiełbasa wieprzowa, z przyprawami i winem, w naturalnym flaku. Smakuje jednak zupełnie inaczej, niż polska biała, którą niekiedy próbują we włoskich knajpkach zastąpić oryginał. Jednak kto raz salsicci spróbował, ten nigdy jej z żadną inną białą nie pomyli. Nas oczarowała od pierwszego kęsa!

Każdy region włoski ma swój przepis na salsiccię. Nawet w jednym regionie można spotkać się z kilkoma wersjami przygotowania tej kiełbasy. Uświadomiłam to sobie, czytając “Apetyt na Italię” Matthew Forta. Odtąd zawsze zwracam uwagę na kształt i smak, próbując jej, rzecz jasna, wszędzie we Włoszech.

Szczerze mówiąc, nawet nie mogę sobie teraz przypomnieć, kiedy salsiccia pojawiła się na naszych talerzach. Musiała to być raczej Toskania – ponieważ właśnie tam wybraliśmy do Włoch po raz pierwszy razem. Zresztą tam też spróbowaliśmy ją w wersji z przepisu poniżej. Teraz, oprócz zamawiania w knajpach, kupujemy ją również do domu, systematycznie przeszukując wszystkie sklepy z włoskimi produktami w okolicy.

Naszym sympatycznym szaleństwem było przywiezienie salsiccii z Florencji w pojemniku w ramach pamiątek z podróży. Ostatnio nasz ulubiony sklep mięsny Boucherie de Varsovie zadeklarował się, że jest w stanie nam zrobić salsiccię bez problemu, czym uszczęśliwił nas natychmiastowo. Salsiccia pasuje do past i zapiekanek z makaronem, dań z fasoli, doskonale odnajduje się na pizzy (najlepsza dotychczasowo pizza z Greve była właśnie z salsiccią!!!).

Dzisiaj – mój absolutnie ulubiony przepis na pastę z salsiccią w sosie pomidorowym.

Przepis na tagliatelle z salsiccią

Składniki:

  • salsiccia – 1 szt. na osobę (aczkolwiek jest to bardzo dużo mięsa i jeśli nie jesteście wielkimi fanami kiełbasy albo dużej ilości mięsa, warto tę ilość zmniejszyć)
  • krojone pomidory – 4-5 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę na 3-4 porcje lub 1-2 puszki (1 puszka na 2 osoby, 2 puszki na 3-4 osoby)
  • cebula 1 szt.
  • rozmaryn – 1 gałązka (albo tymianek)
  • sól, pieprz
  • oliwa – 1 łyżka
  • wytrawne białe wino – 100 ml (opcjonalnie)
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Parmiggiano Reggiano (parmezan) – świeżo starty, tyle ile was uszczęśliwi 
  • bucatini, spaghetti, tagliatelle lub fettuccine (w Toskanii podawali nam też z penne (ujdzie!) fusilli, ale moim skromnym zdaniem wstążki są najlepsze do zakręcania salsicci w sosie)

Mam super prosty przepis na fettuccine – jeśli zdecydujecie się zrobić sami makaron w domu. Wymaga nie więcej niż 30 minut, a smakuje znacznie lepiej, niż kupowany w sklepie. W weekendy zawsze robimy sami, a na obiady w tygodniu po pracy trzymamy pastę, zazwyczaj przywiezioną skądś z podróży.

To jeden z najkrótszych przepisów, jakie u nas znajdziecie: zagotować wodę na makaron, osolić wodę i wrzucić wstążki. Pokroić cebulę, flak salsiccii delikatnie rozciąć nożycami kuchennymi. Rozgrzać na patelni oliwę (pamiętajcie, że z kiełbasy wytopi się tłuszcz), zeszklić cebulę, dodać rozmaryn (warto rozmaryn dodawać na początku), salsiccię wrzucić na patelnię, dzieląc ją na małe porcje/kulki. Podlać winem i dać mu odparować. Dodać pomidory, ocet balsamiczny i dusić wszystko razem, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodać sól i pieprz do smaku. Gotowe! 

 

Posypać świeżo startym serem…

Pasta z salsiccią z sosem pomidorowym

Przyznajcie się, jaka ilość sera was uszczęśliwia :D My nauczyliśmy się już nie ściemniać i ścieramy pełną miseczkę.

Smacznego!

Pasta z salsiccią z sosem pomidorowym

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Loading Facebook Comments ...

Zobacz także

Kuchnia frankońska: krem ze szparagów

Jak polubiłam szparagiSpis treści1 Jak polubiłam szparagi2 Krem ze szparagów – …