Strona główna Podróże kulinarne Przepisy Przepisy kuchni włoskiej – sałatka z bobu i pecorino

Przepisy kuchni włoskiej – sałatka z bobu i pecorino

13 min. czytania
2
0
Insalata di fave e pecorino - sałatka z bobu i pecorino

Przepisy kuchni Lacjum – z książki „W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole” Tracey Lawson

Rok 2020 dopiero się zaczął, a już przyniósł wiele „niespodzianek”, czasem takich, przy których wzruszamy ramionami w bezsilności, przeglądamy wiadomości, próbując w morzu fejków znaleźć garść faktów, na których można byłoby się oprzeć. Gdyby ktoś mi powiedział w styczniu, po wspaniałym, słonecznym weekendzie w Kampanii, że to jest koniec podróży na najbliższe półrocze, i to nie tylko do Włoch – pewnie śmiałabym się. Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do łatwości podróżowania, odkrywania nowych smaków, poznawania nowych zakątków, że przestaliśmy zauważać odległości, mając tak wiele na wyciągnięciu ręki.

Teraz mamy maj, drugi miesiąc izolacji – na szczęście, w zdrowiu. Ograniczenie wyjść z domu do minimum zmusiło do reorganizacji czasu, przestrzeni, aktywności, oczyściło głowę i pokazało mi, jak często marnowałam godziny na rzeczy bezużyteczne i pożerające uwagę. M.in., zabrałam się za grube, papierowe książki, których nigdy nie chciało mi się nosić do pracy, a wieczorami brakowało natchnienia do ich otworzenia.

Jedną z takich książek, która od dawna czekała na otwarcie, była „W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole” Tracey Lawson – o Campodimele, miasteczku w Lacjum, w którym mieszka bardzo dużo osób w sędziwym wieku i w dobrym zdrowiu. Autorka wybrała się tam na rok – poznać tajemnice długowieczności i dobrego zdrowia, poznać styl życia i kuchni mieszkańców. Oprócz historii o ludziach i sezonach, według których funkcjonuje miasteczko, podaje też sporo prostych przepisów.

Dania z bobem pojawiają się w Campodimele w kwietniu

Bób pojawia się w Campodimele w kwietniu, stając się nieodzownym elementem wiosennych dań. Chciałabym kupować świeży bób w kwietniu w Polsce :) Sałatka z bobem i pecorino brzmiała tak cudownie, że przykleiłam zakładkę na stronie, ku pamięci. Potem nie wytrzymałam i dwa dni później wyciągnęłam paczkę bobu z zamrażalnika, zdecydowana stworzyć „włoską wiosnę na talerzu” już teraz, bez czekania, kiedy zielone cuda pojawią się na targach i u nas.

Podobno Insalata di fave e pecorino, czyli sałatka z bobem i pecorino, pojawia się na stołach i w menu w restauracjach i w Rzymie, i w całym Lacjum. Kiedyś to sprawdzę – mamy przygotowany piękny plan trasy po tym regionie i kiedyś go zrealizujemy.

Lacjum, moim zdaniem, jest bardzo niedoceniane – dużo osób zatrzymuje się na Rzymie, a potem jedzie do kolejnych rozpromowanych turystycznych miast, a cała prowincja oferuje mnóstwo ciekawych, pięknych historycznych miejsc do odwiedzenia oraz pyszną kuchnię, której możecie spróbować w jednej z agroturystyk lub miasteczek na waszej trasie.

Insalata di fave e pecorino – sałatka z bobu i pecorino

Przepis podstawowy z książki o Campodimele jest bardzo szybki i prosty. Wystarczą cztery składniki – i gotowe. Dodałam kilka nieobowiązkowych od siebie – żeby podbić smak pod nasze podniebienia. Dopisałam sałatkę do naszej listy ulubionych dań, mam nadzieję – wam też przypadnie do gustu i zostanie na dłużej.

Sałatka z bobu i pecorino – składniki

  • bób
  • pecorino
  • oliwa
  • chili (peperoncino) w proszku lub w płatkach (lub papryka ostra w proszku)
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
  • pietruszka (opcjonalnie)
  • sok z cytryny i sól (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku lub kilka piórek czerwonej cebuli (opcjonalnie)

Przygotowanie sałatki

Bób ugotować, ostudzić i oczyścić ze skórek. Dodać do bobu cienkie plasterki pecorino (jeśli nie macie w domu pecorino – robotę robi każdy twardy ser owczy), podlać kilkoma łyżkami oliwy i doprawić chili. Wg podstawowego przepisu – sałatka z bobem i pecorino gotowa :)

Dodałam do sałatki pomidorki koktajlowe, pokrojone w połówki (choć sposób krojenia nie gra tu absolutnie żadnej roli) oraz posiekaną pietruszkę. Wolę też w sałatkach chili w płatkach, a nie proszku – jest to zwyczajnie kwestia preferencji. Na koniec skropiłam odrobiną soku z cytryny.

Insalata di fave e pecorino - sałatka z bobu i pecorino

Myślę, że czosnek lub czerwona cebula, pokrojona w piórka, również będą tu świetnie pasować.

Z jakim winem podać sałatkę z bobu i pecorino

Według informacji z książki, w Lacjum tą sałatkę podają jako przystawkę lub na lunch z prosecco. Prosecco (i ogólnie wytrawne wina musujące), według mnie, w ogóle pasują do wielu dań. I, kurka, mają rację :).

Co prawda, prosecco wyjątkowo nie mieliśmy, otworzyliśmy białe wino musujące z Alzacji – Cremant d’Alsace. Siedząc w słońcu na balkonie, przy minimalnym wysiłku wyobraźni, zdołaliśmy się przenieść do jednego z ogródków letnich na Trastevere w Rzymie.

Lunch na balkonie - sałatka z bobu i pecorino i kieliszek cremant d'Alsace

Świetnie, moim zdaniem, będzie pasować również wytrawne różowe wino musujące oraz lekkie owocowe białe wino – malvasia, trebbiano (jeśli zajrzymy do win z Lacjum – spójrzcie na frascati, est!est!est!), świeże niebeczkowane chardonnay. Pasuje mi tu też falanghina i pecorino (zbieżność nazwy szczepu winorośli i sera – zupełnie przypadkowe).

Smacznego!

Insalata di fave e pecorino - sałatka z bobu i pecorino

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

Skomentuj

2 komentarze

  1. Kaśka

    28 maja 2020 at 9:47 pm

    Do nisko budżetowych ta sałatka nie należy ,w tym roku bób chyba będzie rarytasem ze względu na cenę no i problem gdzie w naszym kraju dostać taki ser . Po za tym na pewno jest smakowita .

    Odpowiedz

    • Tati

      28 maja 2020 at 11:02 pm

      Ten rok będzie wyjątkowy, nie tylko pod względem cen. A ser można znaleźć w każdym dużym supermarkecie. Zresztą, tak jak napisałam, można go zastąpić dowolnym twardym serem, które można znaleźć i w Biedronce, i w Lidlu

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Przepisy kuchni rosyjskiej – syrniki

Syrniki w moim życiu były od zawsze. Szybkie, sycące danie, które, w zależn…