Strona główna Podróże kulinarne Przepisy Ośmiornica w sosie pomidorowym marinara

Ośmiornica w sosie pomidorowym marinara

8 min. czytania
0
0
Ośmiornica w sosie pomidorowym marinara

Po raz pierwszy zetknęliśmy z owocami morza, podanymi z ziemniakami, w pomidorowym sosie marinara w Koprze. Małe kalmary i ośmiorniczki tak świetnie współgrały z ziemniakami, przyprawami i pomidorami, że wracaliśmy na to danie codziennie, zapomniawszy o makaronach z owocami morza, grillowanych rybach i mulach. Po powrocie do domu, rzuciłam się do eksperymentów w kuchni. To danie ratowało nam smutne, szare, zimne wieczory, poprawiało humor oraz dodawało szczyptę śródziemnomorskiego smaku do warszawskiej rzeczywistości.

W Słowenii najczęściej to danie widziałam właśnie z małymi kalmarami. Natomiast w Warszawie udało mi się znaleźć tylko dość dużych rozmiarów, w całości albo pokrojone w krążki. Mogą być ale nie byłam do końca zachwycona efektem końcowym. O wiele bardziej sprawdza nam się ośmiornica, krewetki albo ośmiornica z krewetkami.

Ośmiornica w sosie pomidorowym marinara – przepis

Składniki:

  • ośmiornica nieduża lub małe kalmary i ośmiorniczki baby;
  • krewetki 200-300 g na 3-4 osoby (opcjonalnie, chyba że będą głównym składnikiem dania);
  • ziemniaki;
  • puszka pomidorów;
  • cebula;
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • oregano;
  • kapary (opcjonalnie);
  • anchois (opcjonalnie);
  • ocet z czerwonego wina;
  • pietruszka;
  • łyżka masła;
  • oliwa, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, ostudzić. Skórkę możecie zostawić albo zdjąć, w zależności od waszych preferencji. W restauracji, oczywiście, podają bez skórki, ja zostawiam, jeśli mam młode ziemniaki, obieram w zimie. Pokroić na małe kawałki.

Ugotować ośmiornicę do miękkości. Przepisów na ugotowanie ośmiornicy w internecie jest cała masa. Ja najpierw gotuję przez 5-10 minut w wodzie, w międzyczasie przygotowuję włoszczyznę i zioła (jak do rosołu), lekko karmelizuję, a potem robię bulion na ośmiornicy. Część bulionu dodaję do samego dania, a resztę zostawiam np. na risotto albo makaron z owocami morza. Można również dusić ośmiornicę w oliwie z czosnkiem do miękkości. Oczyścić ze skórki i pokroić na kawałki.

Sos marinara. Poszatkować cebulę, pokroić czosnek. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze około minutę. Dodać pomidory z puszki oraz suszone oregano. Zminimalizować ogień i dusić około 40-45 minut. Można dodać 1/2 łyżeczki cukru. Pod koniec dodać sól, pieprz oraz łyżkę masła. Sos gotowy!

Teraz pozostało tylko złożyć danie w całość. Dodać na głęboką patelnię oliwę oraz wrzucić kilka anchois, smażyć parę minut, aż zaczną rozpuszczać się w oliwie. Krok z anchois można spokojnie pominąć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ośmiornicę oraz sos marinara. Skropić octem z czerwonego wina i dusić około 10 minut, pozwalając smakom się połączyć. Podlewać bulionem z ośmiornicy po łyżce do pożądanej konsystencji. Można również dodać płatki chili, dla podkręcenia smaku. Pokroić pietruszkę i dodać na patelnię. Wymieszać, sprawdzić, czy nie trzeba dodać jeszcze soli lub pieprzu.

Można też szaleć, dodając inne zioła (np. tymianek, rozmaryn, świeże oregano, bazylię), świetnie sprawdzi się też duszona cukinia.

Jeśli zdecydowaliście urozmaicić danie krewetkami, to na 5 minut przed końcem ułożyć je na górze dania, zamknąć przykrywką. Można również usmażyć na oddzielnej patelni (polecam jednak tą wersję), samodzielnie, lub z czosnkiem w winie, i dodać je do dania już na talerzu.

Ośmiornica w sosie pomidorowym marinara

Smacznego!

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także

Sałatka z bobem, szparagami i truskawkami

Przez pandemię zapomniałam, trochę, odrobinę, jak gotuje Agata Wojda, znakomita szefo…