Strona główna Europa Portugalia Polvo à Lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

Polvo à Lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

10 min. czytania
4
0

Zamawiam wszystko, co ma w nazwie lagareiro

Polvo à Lagareiro, pieczona ośmiornica – to danie, które mogłabym jeść na okrągło, nie tylko w Portugalii. Zresztą intensywnie nad tym, jak widać, pracuję. Uczę się i eksperymentuję z przepisami, żeby ulubione dania pojawiały się również na stole w domu, nie tylko na wyjazdach.

W Porto spotkaliśmy się z wieloma daniami z ryb i owoców morza z dodatkiem “lagareiro”. Oznacza to nic innego, tylko – w moim wolnym tłumaczeniu – “zalane oliwą” . Dodałabym jeszcze “z ziemniaczkami”. Ale Portugalczycy ładują ziemniaki na talerz równie często co Polacy, za co kocham kuchnię portugalską jeszcze bardziej!

Pieczona ośmiornica po portugalsku

W Internecie jest multum sposobów na ośmiornicę oraz wersji, jak zrobić ośmiornicę lagareiro. Różnią się zasadniczo (dla mnie) niuansami – długością gotowania, sposobem przygotowania przed pieczeniem, czasem trzymania w piekarniku etc. Tyle samo jest wskazówek, jak przygotować ośmiornicę. Powiem tylko tyle – to jest prostsze, niż się wydaje w pierwszym starciu z mackami! A efekty – palce lizać!

Kilka wskazówek do przygotowania ośmiornicy

  • częścią jadalną są macki,
  • mrożone ośmiornice zazwyczaj już są przygotowane do gotowania
  • świeże ośmiornice należy oczyścić przed przygotowaniem – odciąć głowo-worek (oby był już oczyszczony) i usunąć dziób (da się to wyjąć normalnie rękami, wystarczy wypchnąć kciukiem po obcięciu głowy)
  • najlepiej przed gotowaniem przemrozić ośmiornicę w zamrażalniku – wtedy mięso będzie bardziej kruche.

Przepis na Polvo à Lagareiro

Składniki

  • ośmiornica
  • cebula
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziemniaki
  • czosnek (opcjonalnie)
  • szalotka
  • sok z cytryny
  • sól
  • kolendra (opcjonalnie!)

Jak przyrządzić ośmiornicę

Świeżą ośmiornicę schować na kilka godzin (albo na całą noc) do zamrażalnika. Zamrożoną ośmiornicę – po prostu rozmrozić. Z moich doświadczeń (i eksperymentów) wychodzi, że świeża ośmiornica -> zamrożona na kilka godzin -> rozmrożona -> przyrządzona jest smaczniejsza, niż po głębokim mrożeniu ze sklepu. Warto popróbować we własnym zakresie i znaleźć optymalne rozwiązanie dla siebie.

Rozmrożoną ośmiornicę oczyścić według wskazówek powyżej (i z Internetu – pamiętajcie, że na YT jest wszystko!) i wrzucić do gotującej się wody, wraz z liściem laurowym i cebulą. Znalazłam wiele przepisów, w których radzili wrzucić cebulę w łupinach – wtedy podobno mięso ośmiornicy jest bardziej kruche. Ośmiornica będzie gotować się około 40 minut, do godziny, w zależności od wielkości. Pamiętajcie, że zmniejszy się w rozmiarach! Sprawdzamy ostrym nożem, czy ugotowała się do miękkości i wyciągamy, by trochę ostygła.

Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki w mundurkach na 5 minut do osolonej wody.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ugotowane i osuszone ziemniaki ułożyć na blasze, posypaną uprzednio kryształkami soli przyprawami (ja uwielbiam tymianek, przyprawę do ziemniaków z lubczykiem i majerankiem), wstawić na 30 minut. Niektóre przepisy radzą ziemniaki na czas pieczenia solo przykryć folią albo nawet zawinąć każdy ziemniak osobno z przyprawami.

Ośmiornicę pokroić na kawałki i podgrillować na patelni.

Polvo Lagareiro - jak przyrządzić ośmiornicę

Podkręcić piekarnik na 180 stopni, dodać ośmiornicę do ziemniaków (ja już w tym momencie spryskuję delikatnie oliwą) i wstawiam na kolejne 15 minut.

Polvo lagareiro - przepis

Na ostatnie 7 minut włączam grill w piekarniku, by ośmiornica się podrumieniła.

Pokroić szalotkę i czosnek, wymieszać z oliwą, odrobiną soli i sokiem z cytryny. Ja dzielę na dwie części – pierwszą część zostawiam do ośmiornicy, drugą mieszam z przyprawą do ziemniaków. Nie jest to koniecznie i w przepisach portugalskich tego nie ma. Ale nam szaleńczo smakuje!

Delikatnie rozbić ziemniaki tłuczkiem.

Polvo à Lagareiro - jak przyrządzić

Wyłożyć ośmiornicę i ziemniaki na talerz, polać przygotowanym dressingiem. Posypać (powtarzam – to naprawdę opcjonalne! ) kolendrą i podawać z białym winem.

Polvo à Lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku

Polvo à Lagareiro – gotowe! Smacznego!!!

P.S. Jedyną istotą, która nie cieszy się z obiadu, jest Lilka. Niestety ośmiornica, mimo że jej pachnie dobrze, o czym świadczą wielokrotnie próby wejścia na blat, nie smakuje :D

Lilcia nie chce ośmiornicy

WSZYSTKIE NASZE WPISY Z PORTUGALII

 

Komentarze z Facebooka
Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Portugalia

Skomentuj

4 komentarze

  1. Łysakowski

    22 lutego 2018 at 3:38 pm

    Wygląda i pewnie smakuje egoztycznie, chcoiaż te ziemniaczki dodają mu polskiego charakteru!

    Odpowiedz

    • Tati

      22 lutego 2018 at 3:43 pm

      Powiem szczerze, że pieczone ziemniaczki w oliwie są tak dobre, że robimy je i bez ośmiornicy. A sama ośmiornica – trochę egzotyczna, ale pyszna – więc my robimy w domu już regularnie :)

      Odpowiedz

  2. wapniakiwdrodze

    16 lutego 2018 at 8:17 pm

    Nie żebym się od razu zabierała za odcinanie ośmiornicy głowo – worka, ale zaniepokoiło mnie Twoje stwierdzenie “oby był już oczyszczony”. Co to za niespodzianka może czekać biednego obcinacza ośmiorniczych głów? ;)

    Odpowiedz

    • Tati

      16 lutego 2018 at 8:25 pm

      Haha nie, nic trudnego. Chodzi tak naprawdę o wyciągnięcie dziobu ośmiornicy. Michałowi to zajmuje 5 minut :) W sklepach sprzedają już gotową – nie wymaga żadnych dodatkowych operacji. Chyba do Polski nie docierają osobniki z atramentem, o który w wielu postach przestrzegają (przynajmniej nigdy nie widziałam w miejscach, w których robimy zakupy)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Spaghetti alla carbonara – klasyk kuchni włoskiej

Jak ja zaczęłam jeść carbonaręSpis treści1 Jak ja zaczęłam jeść carbonarę2 Carbonara ̵…