Strona główna Pojedli-Popili Przepisy Sałatka rosyjska Olivier

Sałatka rosyjska Olivier

7 min. czytania
13
0

Sałatka rosyjska, znana powszechniej jako Olivier, mimo że nie ma tam akcentów francuskich – królowa wszystkich stołów świątecznych, szczególnie sylwestrowego w czasach radzieckich, w Rosji. Nie znam domu, w którym nie byłaby przygotowywana chociaż raz do roku (właśnie na Sylwestra). Jest kanonem kuchni świątecznej, tak samo jak mandarynki przed Bożym Narodzeniem :). Mam do niej ogromny sentyment i darzę ją głębokim uczuciem. W tym roku gościła na naszym stole świątecznym zamiast sałatki jarzynowej.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu – oprócz przygotowania potrzebnych produktów, samo jej zrobienie zajmuje chwilę.

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków, ugotowanych w mundurkach;
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo;
  • 2 średnie marchewki, ugotowane;
  • groszek konserwowy 1 puszka;
  • 4-5 szt. ogórków kiszonych albo konserwowych;
  • 200-300 g mięsa (wołowina, kurczak – gotowane; wędlina – pieczona, parzona, delikatna w smaku);
  • majonez albo jogurt – kilka łyżek;
  • musztarda – 1-2 łyżeczki;
  • szczypiorek, pietruszka albo koperek – pęczek;
  • sól, pieprz;
  • cebuła – opcjonalnie;
  • jabłko – opcjonalnie
  • kapary albo oliwki – opcjonalnie.

Ugotować warzywa oraz mięso. Wersja luksusowa jest oczywiście z wołowiną, którą można zastąpić kurczakiem albo wędliną. To właśnie kiełbasa w czasach totalnego deficytu zastępowała mięso, którego po prostu nie było, albo było dostępne po znajomości, tudzież było tak drogie, że nie każdego było na niego stać. Czasem to po prostu kwestia gustu.

Ziemniaki obrać ze skórki, marchewkę i jajka obrać. Jedno żółtko zostawić do dekoracji sałatki. Wszystko, razem z ogórkami, pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek – proszę dodawać rozważnie według smaku i ilości ugotowanych warzyw, by groszek nie zdominował smaku. Dodać kilka łyżek majonezu albo majonezu zmieszanego z jogurtem (wtedy smak będzie bardziej delikatny) oraz musztardę i wymieszać. Przed dodaniem soli spróbować, by nie przesadzić. Dodać również pieprz (świeżo mielony najlepiej).

Pokroić szczypiorek i dodać do całości (zostawić trochę do przybrania). Można dodać również – opcjonalnie – pokrojoną drobno cebulę, jabłko albo kapary. Ja dodaję często cebulę, czasem jabłko. Kapary nigdy. Wymieszać całość. Posypać z góry żółtkiem i szczypiorkiem.

Gotowe i smacznego!

P.S. Tak w ramach ciekawostki – sałatka rosyjska jest bardzo popularna również w Hiszpanii. Dokładnie tak się nazywa, podaje się często jako tapas w wersji pełnej lub okrojonej (tylko warzywa). Zakrztusiłam się, kiedy podali nam ją z chlebem do sangrii/tinto de verano (teraz już trudno stwierdzić). Był to zestaw, w którym produkty autentycznie się gryzły ze sobą. Spotkany po raz kolejny, po prostu został zaakceptowany.

P.S.S. Sałatka rosyjska ma niezbyt długą historię, rozpoczynającą się w XIX wieku od wymysłu francuskiego szefa kuchni Luciena Oliviera, prowadzącego restaurację Ermitaż w Moskwie. Jak na francuza-szmakosza przystało, dokładał wszelkich starań, by menu było wykwintne. Dla swoich gości wymyślił sałatkę warstwową, zgodnie z duchem czasu: smażone mięso cietrzewi i kuropatw, gotowane szyjki rakowe, język cielęcy, w środku – górka z gotowanych ziemniaków, korniszonów i jajek. Plus sekretny sos, podobny do majonezu. Publika warstw nie doceniła – i za każdym razem mieszała sałatkę w talerzu. W końcu Olivier przestał z tym walczyć i dla wygody zaczął wszystko kroić w kostkę i podawać już wymieszaną sałatkę na stół. Prób odtworzenia przepisu było wiele, jak również odnowienia i odbudowy sławy restauracji. Ani jedno, ani drugie do końca się nie udało. W latach 50-ch sałatka powróciła na stoły pod nazwą Stołeczny (cietrzewie i kuropatwy zostały zastąpione socjalistycznym kurczakiem), która się nie utrzymała i została przez naród zmieniona na Olivier. I tak już zostało do dziś :)

Jeśli spodobał Ci się ten post i chcesz być na bieżąco, to po więcej informacji, inspiracji, ciekawostek zapraszamy na   Facebook, Instagram i Twitter - do zobaczenia!
pokaż więcej
Load More In Przepisy

13 komentarzy

  1. Natalia Sztejuk Shteiuk

    29 grudnia 2015 at 10:36 am

    Tak naprawdę w zwykłych domach taka sałatkę gotują z kiełbasa podobna do polskiej mortandely

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      29 grudnia 2015 at 3:18 pm

      tak, to prawda:) bardzo długą kroiliśmy w domu gotowaną Doktorską :)

      Reply

  2. Itersensus

    28 grudnia 2015 at 10:40 pm

    Wlasnie mialam dodac, ze salatka warzywna w Hiszpani nazywa sie ensalada rusa, ale widze ze praca domowa odrobiona;) Ja nigdy nie jadlam jej z miesem, ani kielbasa, chociaz wiem, ze niektorzy taka robia, reszta skladnikow taka jaka powinna byc :) opcjonalne pomijam, ale dodaje selera jak mi sie trafi.

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      29 grudnia 2015 at 8:19 pm

      Itersensus tak, o selerze wiem i czasem w przepisach spotykam. Ale ja nie lubię, dlatego o nim nawet nie wspominam :) a praca domowa tak – nie tylko odrobiona, nawet zjedzona. Podobno ta sałatka funkcjonuje nie tylko w Hiszpanii, również w innych krajach. Ale nigdzie więcej nie spotkałam, dlatego stwierdziłam nie pisać. Bo czasem, jak trafiam na różne zestawienia takie, to ręce opadają – powielanie bzdur na temat kraju :)

      Reply

  3. Natalia Kielur

    28 grudnia 2015 at 9:37 pm

    Oooo, lubię takie przepisy

    Reply

  4. Przemysław Czatrowski

    28 grudnia 2015 at 9:31 pm

    to ta sałatka od parasola i blendy? ;)

    Reply

  5. Agnieszka Kuczyńska

    28 grudnia 2015 at 8:29 pm

    I znowu jakieś pyszności, co nie dla mnie. Eh!

    Reply

    • Poszli-Pojechali

      28 grudnia 2015 at 8:30 pm

      wymyślę wersję, którą będziesz mogła zjeść!!! :)

      Reply

    • Agnieszka Kuczyńska

      28 grudnia 2015 at 8:30 pm

      To musiałaby być z surowych warzyw, więc bardziej surowka wiosenna hihihi

      Reply

    • Poszli-Pojechali

      28 grudnia 2015 at 9:08 pm

      to faktycznie wyzwanie – i brzmi bardziej jako sałatka grecka :)

      Reply

Dodaj komentarz

Zobacz także

Smaki Toskanii – tatar z wołowiny

Spis treści1 Tatar – najważniejszy składnik2 Przepis na tatar wołowy po toskańsku (t…